Mii de oameni au scandat în faţa sediului Curţii Constituţionale, nemulţumiţi de decizia de anulare a alegerilor. Carul de transmisie al echipei Observator a fost avariat de mai mulţi protestatari furioşi, care au aruncat cu diferite obiecte şi în jurnaliştii altor posturi tv. Unul dintre aceştia a fost reţinut pentru 24 de ore pentru distrugere, iar astăzi urmează să ajungă în faţa instanţei cu propunere de arestare pentru 30 de zile, scrie observatornews.ro
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 a anunțat: "La data de 11.01.2025, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 București a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul C.I., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, faptă prevăzută la art. 253 alin. 1 Cod penal.
Din probele administrate în cauză până la acest moment au rezultat următoarele: La data de 10.01.2025, în jurul orelor 11:40, în timp ce se afla pe spațiul din fața Academiei Române situată în mun. București, Calea 13 Septembrie nr. 13, sector 5, unde se desfășura un protest cu privire la anularea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din anul 2024, inculpatul C.I. a provocat distrugeri la nivelul autoturismului marca Volkswagen Amarok ce aparține unei societăți de televiziune, prin aceea că a smuls și a îndoit plăcuța de înmatriculare poziționată în partea din spate împreună cu suportul de fixare al acesteia, provocând degradarea acestora.
Prin ordonanța organelor de cercetare penală din data de 10.01.2025 s-a dispus măsura preventivă a reținerii suspectului C.I., iar la data de 11.01.2025 organele de cercetare penală au formulat propunerea de luare a măsurii preventive a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de acesta.
Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 București din data de 11.01.2025 s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul C.I. pentru o perioadă de 60 de zile. Pe durata măsurii controlului judiciar, inculpatului C.I. i-au fost impuse obligațiile de a se prezenta în fața organelor judiciare de câte ori este chemat, de a anunța schimbarea locuinței, de a se prezenta la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, de a nu părăsi țara, de a nu participa la niciun fel de manifestări sau adunări publice, de a nu deține, de a nu folosi și de a nu purta nicio categorie de arme.
Organele de urmărire penală au avut în vedere că rezonanța negativă a faptei penale reținute în sarcina inculpatului este de natură să afecteze desfășurarea în condiții de siguranță a altor adunări publice, iar faptul că infracțiunea a fost îndreptată împotriva unui reprezentant mass-media este de natură să producă o stare de temere în rândul jurnaliștilor prezenți la adunările publice pentru exercitarea profesiei.
Potrivit dispozițiilor legale, pentru fapta penală reținută în sarcina inculpatului, nu poate fi dispusă o altă măsură preventivă mai severă față de acesta.
Cercetările sunt efectuate de organele de cercetare penală din cadrul Secției 18 Poliție București sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 București. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".
Mai mulţi protestatari s-au îndreptat spre zona dedicată presei şi au vandalizat maşina de transmisie a echipei Observator, prinsă într-o ambuscadă în mijlocul manifestaţiei.
Câteva persoane au lovit SUV-ul, au încercat să dezumfle roţile şi au deschis uşile autoturismului. Au fost liniştiţi doar de intervenţia jandarmilor.
Protestatarii au atacat maşina Observator
După ce au smuls numărul de înmatriculare şi l-au îndoit, protestatarii au decis să tragă şi de mai multe cabluri de transmisie ale maşinii. A fost momentul în care colegul nostru a decis să plece din locul respectiv, chiar dacă antena parabolică era ridicată.
Unul dintre atacatori a fost săltat de jandarmi. După ce a dat explicaţii în faţa anchetatorilor, ore întegi, individul a fost reţinut pentru 24 de ore. Încătuşat şi flancat de agenţi, protestatarul a fost dus într-un centru de reţinere. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru distrugere.
"Un grup de persoane s-a îndreptat spre zona în care erau dispuse echipele de transmisiune ale unor televiziuni, cu scopul de a-şi exprima nemulţumirile faţă de modul în care acestea prezintă opiniei publice anumite infomraţii. Au fost identificate două persoane implicate în această activitate ilegală", spune Alexandru Iacob, purtător de cuvânt Jandarmerie.
A fost atacat şi carul unei alte televiziuni, iar un reporter a fost lovit cu sticle de apă şi covrigi.
"Noi am transmis către Ministerul de Interne o solicitare foarte clară de protecţia a jurnaliştilor a trutului Intact, implicit a celor de la Antena 1, dar şi de la alte redacţii. Trebuie să li se explice acestor oameni că ceea ce fac nu este parte a democraţiei şi nu este parte a libertăţii de exprimare, este un abuz", spune Valentin Jucan, vicepreşedinte CNA.
Peste 4.000 de oameni au participat la manifestaţie
Aproape 4.000 de protestatari s-au adunat în faţa Parlamentului, unde își are sediul Curtea Constituțională. Oamenii veniţi din toată ţara au răspuns chemării lui Călin Georgescu şi cer reluarea turului doi al alegerilor prezidenţiale. La mitingul neautorizat au participat şi membri AUR şi POT.
După ce au stat mai bine de cinci ore în faţa curţii constituţionale, protestatarii s-au îndreptat spre Piaţa Victoriei.
Călin Georgescu nu a participat la protest, anunţând de ieri pe pagina de Facebook faptul că pleacă din ţară alături de echipa juridică pentru a depune plângeri împotriva deciziei Curţii Constituţionale de a anula turul 2 al prezidenţialelor.
"Eu voi duce personal începând de astăzi această apărare a drepturilor democratice la instituţiile europene. Eu acolo, voi aici", a spus Călin Georgescu.
Decizia CCR nu poate fi revizuită
Avocaţii lui Călin Georgescu au depus la Curtea Constituţională o cerere de revizuire a deciziei prin care curtea a anulat alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie. Călin Georgescu şi-ar dori ca turul al doilea să fie reluat, iar finala pentru Cotroceni să fie între el şi Elena Lasconi. În ciuda aestui demers, procedura revizuirii nu există în legea în vigoare. Deciziile curţii sunt definitive şi nu pot fi modificate.
"Această revizuire la curte nu există. Ar fi foarte grav dacă ar exista pentru că de obciei curtea rezolvă exceptiile, să declari o lege constituţională şi peste un an să îşi revizuiască decizia, unde am ajunge?! Ei îşi caută dreptatea şi la CEDO. La CEDO te poţi adresa doar după ce ai epuizat căile de atac din ţara ta. Li se face o campanie electorală formidabilă gratis", spune Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR.
De protest şi de Călin Georgescu este interesat şi un renumit influencer american, care a ajuns la Bucureşti. Shawn Ryan are cel mai ascultat podcast de pe cea mai mare platformă de streaming.
"Am venit în România că îl intervievez pe candidatul la prezidenţiale şi să facem povestea cunoscută. Foarte multe subiecte alarmate în acest interviu", a spus Shawn Ryan.
Fost membru al echipei de elită Navy Seals şi colaborator al CIA, Ryan a realizat un interviu şi cu Donald Trump în timpul campaniei electorale de anul trecut.