PSD este departe de a-şi găsi liniştea. În timp ce relaţia cu ALDE scârţâie tot mai tare de la o zi la alta, UDMR, un alt partener de nădejde, începe să vocifereze pe la colţuri. O situaţie deloc plăcută, în condiţiile în care PSD pierde şi nu atrage parlamentari, iar depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă pare iminentă.
După episodul privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi recunoaşterea comasării Universităţii "Petru Maior" cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, încheiat cu demisia ministrului Educaţiei, Valentin Popa, relaţia UDMR-PSD părea să fi intrat în normal. UDMR a făcut mare vâlvă din cauza celor două decizii şi punea sub semnul întrebării protocolul de colaborare parlamentară încheiat cu PSD după alegerile din 2016.
Acum însă UDMR insistă că nu este mulţumit de Guvernul pe care îl susţine în Parlament. Întrebat dacă Guvernul Dăncilă ar trebui să demisioneze, liderul Uniunii, Kelemen Hunor a evitat un răspuns tranşant, dar a reamintit că ultimul Guvern de care a fost mulţumit a fost cel condus de Mihai Răzvan Ungureanu (MRU). “După aceea, nu am fost mulţumit cu niciun Guvern. Din punctul meu de vedere, există loc de mai bine de fiecare dată. Moţiunea de cenzură - şi dacă votăm, şi dacă nu votăm, pe amprenta actuală - nu are cum să treacă", a declarat ieri liderul UDMR, Kelemen Hunor. El a precizat că nu a discutat cu niciun partid de Opoziţie despre o moţiune de cenzură.
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, îl contrazice şi anunţă că liberalii au un dialog constant cu partidele de Opoziţie, iar până la sfârşitul anului va fi iniţiată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Ieri, liderii PNL, PMP şi USR s-au întâlnit pentru a face un plan privind moţiunea de cenzură.
“Cu UDMR discutăm constant pe tema moţiunii de cenzură şi cred că ar fi total incorect din partea noastră să facem publice discuţii pe care le purtăm nu doar cu UDMR, ci şi cu colegi din arcul guvernamental nemulţumiţi de gruparea infracţională Liviu Dragnea - Viorica Dăncilă, precum şi cu alţi colegi din grupul minorităţilor sau neafiliaţilor", a precizat Turcan.
Chiar dacă nu recunoaşte discuţiile cu PNL pe tema moţiunii de cenzură, UDMR împărtăşeşte mai degrabă un punct de vedere similar cu liberalii decât cu PSD când vine vorba despre Raportul MCV şi Rezoluţia PE.
"Marea majoritate a observaţiilor, atât din raportul MCV, cât şi din rezoluţia Parlamentului European, pot fi şi trebuie discutate cu cea mai mare seriozitate. În ce priveşte MCV, din punctul meu de vedere, orice observaţie, orice critică formulată de unii sau de alţii, cum şi noi formulăm critici la adresa unora sau altora, trebuie luată în serios, trebuie analizată, trebuie văzut cum mergem mai departe", a comentat Kelemen după ce deputatul Florin Iordache a anunţat intenţia PSD de a ataca raportul MCV la Curtea de Justiţie a UE. Liderul UDMR a mai spus că pentru criticile formulate în raportul MCV nu poate fi învinovăţit Parlamentul în ansamblu, ci "anumiţi parlamentari".
Demisii din PSD
Deşi moţiunea de cenzură bate la uşă, majoritatea parlamentară încă se clatină. Senatorul PSD Liviu Pop anunţa săptămâna trecută trecerea unor parlamentari la PSD, însă doar un singur deputat PMP a făcut acest pas. În schimb, PSD a pierdut ieri trei parlamentari dintr-un foc. Toţi sunt parlamentari de Ilfov, organizaţia condusă de Gabriela Firea, aflată în conflict deschis cu liderul PSD Liviu Dragnea. Senatorul Emanuel-Gabriel Botnariu şi deputaţii Corina-Alexandra Bogaciu şi Constantin-Cătălin Zamfira au anunţat că demisionează din PSD, în semn de protest faţă de "modul autocrat în care este condus în ultima vreme partidul". Ei o susţin pe Gabriela Firea, despre care spun că nu urmăreşte niciun fel de interes personal sau politic, ci doar înţelege să pună interesul cetăţeanului mai presus de orice jocuri politice sau politicianiste
Raport cu iz politic
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut ieri că raportul MCV are iz politic, multe interese şi foloseşte standarde duble. El a spus că are mari semne de întrebare despre recomandările din raport de suspendare a procedurii de revocare sau de oprire a procesului de legiferare. “Este cam mult şi iese din tiparul MCV”, a spus Toader. El a precizat că nu a discutat nimeni cu el despre contestarea raportului MCV la CJUE şi că, după ce va vedea motivele acestui demers, va reprezenta Guvernul dacă va mai fi ministru la acel moment.
Ultimele defazaje Dragnea-Tăriceanu
În ultima săptămână, Dragnea şi Tăriceanu au făcut declaraţii care arată mai degrabă că sunt duşmani, decât parteneri. Cum la recentele consultări de la Cotroceni, Tăriceanu a propus consens politic în perspectiva preluării preşedinţiei Consiliului UE, Dragnea şi-a adus aminte şi l-a ironizat. „Dl Tăriceanu mai merge pe el?”, a afirmat marţi, zâmbind, liderul PSD, întrebat dacă după atacurile lui Klaus Iohannis la adresa Guvernului se mai poate ajunge la consensul politic propus de liderul ALDE. La rândul său, Tăriceanu a fost foarte tranşant în legătură cu emiterea unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea. “Percepția în legătură cu o astfel de decizie ar fi defavorabilă: «Uite ce fac politicienii! Politicieni se scapă pe ei de justiție!». Deci, acesta este motivul pentru care eu m-am opus și vă spun că și în continuare mă voi opune, mai ales în condițiile actuale. Cu atât mai mult în condițiile actuale nu pot să fiu de acord ca o astfel de decizie să se ia, pentru că voi fi acuzat că fac politică în interes propriu” , a spus Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că raportul MCV nu poate fi atacat la Curtea de Justiţie a UE, aşa cum a anunţat deputatul PSD Florin Iordache că s-ar dori să se facă. ”Raportul MCV nu este un act juridic, sunt niște recomandări, și nu poate fi atacat în justiție. (...) O să le spun, cine a vorbit poate nu a fost suficient de atent”, a declarat liderul ALDE.