În Partidul Social Democrat a început lupta pentru fotoliul de premier, chiar dacă Liviu Dragnea a anunţat că nu va face public niciun nume până după alegerile parlamentare. Motivul este acela că partidul ar trebui să se mobilizeze pentru alegeri, un scrutin în care obiectivul este un rezultat suficient de bun încât să permită formarea unei majorităţi alături de partenerii de la ALDE. ”Orice nominalizare riscă să fie făcută praf până la alegeri. Ar fi și o lipsă de respect pentru cetățeni, nu sunt alegeri pentru prim-ministru” , susţine Dragnea.
Doi foşti ministri din Guvernul Ponta îşi doresc în acest moment funcţia de premier. În anumite cercuri din interiorul PSD sunt luate în discuţie mai multe nume pentru viitorul prim-ministru, în condiţiile în care partidul va putea să facă o astfel de nominalizare. Este vorba de cel puţin două persoane care au ocupat funcţii ministeriale în executivul condus de Victor Ponta. Primul nume vehiculat este cel al fostului ministru al Fondurilor Europene şi al Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici. Conform unor surse social-democrate, acesta ar lucra deja la o variantă proprie a unui program de guvernare. Un alt fost ministru vechiculat pentru conducerea unui viitor executiv este Mihai Tudose, cel care s-a ocupat de portofoliul Economiei în ultimul guvern Ponta. Chiar fostul premier i-ar putea gira pe cei doi, despre care susţine că ar avea experienţa. „Vă pot spune că sunt câţiva dintre foştii noştri colegi de Guvern care ar putea să fie foarte buni prim-miniştri pentru că au şi experienţa necesară”, a declarat Victor Ponta la un post TV. Varianta Eugen Teodorovici nu este însă pe placul lui Dragnea. Motivele? Apropierea prea mare de Ponta şi faptul că Teodorovici a refuzat propunerea lui Dragnea de a candida la alegerile locale.
Liviu Dragnea, împins către Executiv
O altă variantă luată în calcul este chiar Liviu Dragnea. În interiorul partidului, liderul PSD este văzut drept persoana potrivită pentru fotoliul de la Palatul VIctoria, în ciuda condamnării definitive la doi ani de închisoare cu suspendare din dosarul Referendumul. Pe de altă parte, chiar dacă nu a exclus această variantă, Liviu Dragnea susţine oficial că are rezerve în a accepta să fie şi prim-ministru şi preşedinte de partid. Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră însă că Dragnea ar fi o variantă bună pentru conducerea Executivului, dar susţine că nu a purtat astfel de discuţii cu liderul PSD. „Dragnea are experienţa necesară, poate să-şi asume această funcţie. Când premierul este şi preşedintele partidului de la guvernare există o anumită coerenţă între decizia politică şi actul guvernamental. Că o să fie Liviu Dragnea sau o să fie un membru de vază al PSD, pentru că au un mănunchi de personalităţi, asta rămâne de văzut”, a argumentat Tăriceanu.
Un lucru este cert, preşedintele PSD a respins din start varianta Vasile Dâncu. Întrebat dacă actualul vicepremier este luat în calcul pentru o nominalizare ca prim-ministru, Dragnea a replicat sec şi uşor iritat: ''Nu!''. Surpriza ar putea să vină de peste hotare, tocmai din Statele Unite ale Americii. Fostul director SRI şi actual ambasador al României la Washington, George Maior şi-ar dori să preia guvernarea după alegeri, iar numele său ar putea găsi susţinere inclusiv în PSD, partid din care a făcut parte. Numele lui Maior a fost vehiculat pentru preluarea Executivului chiar înainte ca Victor Ponta să fie desemnat premier, apoi din nou, după scandalul Colectiv, iar în luna iunie a acestui an, el a mai încercat o dată să își facă lobby în fața președintelui Iohannis.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Că o să fie Liviu Dragnea sau o să fie un membru de vază al PSD, pentru că au un mănunchi de personalităţi, asta rămâne de văzut.