Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PSD se pregăteşte să arunce în aer cota unică, din 2018

PSD se pregăteşte să arunce în aer cota unică, din 2018

de Daniela Ivan    |   

Ministerul Finanţelor a început să lucreze la înlocuirea cotei unice cu un impozit progresiv pe venit şi cu un impozit pe gospodărie. Sunt mai multe variante de lucru care au în comun renunţarea la cota unică de 16%, reducerea impozitului pe venit la maxim 10% şi declararea tuturor banilor câştigaţi, inclusiv cei realizaţi „la negru”. Una peste alta, guvernul PSD speră să adune mai mulţi bani de la cei care muncesc ca să le dea mai mult celor mai puţin întreprinzători sau asistaţilor social.

 

Toate schiţele creionate la Finanţe pleacă de la programul de guvernare al PSD în care se prevede că din 2018 se va introduce impozitului diferențiat pe venitul global (IVG) de 0%, respectiv 10%, anual. Concret, atât salariaţii, cât şi cei cu activități independente, dar şi pensionarii care câştigă sub 2.000 lei/ lună vor plăti 0 impozit pe venit, iar restul 10%.

Concomitent, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acesteia, se mai arată în programul PSD. Această declarație de IVG va avea ca bază de plecare declarația de patrimoniu, care se va depune o singură dată, în același condiții precum declarația de venit global. Pentru a pune în practică cele cinci rânduri din programul de Guvernare, Ministerul Finanţelor va avea mult de lucru având în vedere că pentru a funcţiona o astfel de schemă este nevoie ca fiecare familie să fie arondată la un consultant fiscal, iar această armată de oameni ar trebui pregătită până la anul. Consultanţii sunt cei care vor afla ce venituri extra are o familie, dacă vre-un membru face meditaţii, îngrijeşte copii sau bătrâni sau dacă familia are apartamente închiriate. „Nu se ştie cu ce cote va fi impozitată familia sau de ce deduceri ar putea beneficia”, ne-a declarat Adrian Benţa, consultant fiscal. Acesta ne-a precizat că nu face parte din comitetul de lucru format la Finanţe care se ocupă cu implementarea acestor prevederi.

 

PSD vrea să mărească salariile bugetarilor cu banii nedeclaraţi din gospodăriile românilor.  Este un pariu foarte greu de câştigat care depinde de numărul şi calitatea consultanţilor fiscali

Legea salarizării costă 60 de miliarde de lei

Consiliul Fiscal a ajuns la concluzia că impactul legii salarizării este mult mai mare decât a comunicat Guvernul. “Ni s-a spus până acum că impactul este de circa 30 de miliarde de lei, cumulat în patru ani. Din ce se vede acum, impactul este aproape dublu, în jur de 50-60 de miliarde. În acest moment, nu avem toate informaţiile pentru o estimare exactă. Iar, în 2018, impactul este foarte mare”, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Acesta a adăugat că este greu de identificat care ar putea fi măsurile de compensare pentru reducerea deficitului bugetar. “Cifrele grăiesc de la sine. Peste orice imaginaţie“, a spus Dumitru.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri