Jurnalul.ro Special Anchete PSD vrea ca șeful de la „Doi și-un sfert” să poată fi numit în funcție numai cu aviz de la CSAT

PSD vrea ca șeful de la „Doi și-un sfert” să poată fi numit în funcție numai cu aviz de la CSAT

de Ion Alexandru    |   

În 2016, Guvernul Cioloș emitea o ordonanță de urgență prin care directorul serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne era numit în funcție cu avizul Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT).

 La jumătatea anului 2017, majoritatea parlamentară, formată, atunci, din PSD și ALDE, adopta o lege de aprobare a respectivului OUG, modificând această formulare, în sensul că șeful DGPI era numit și destituit de ministrul de Interne, fără aviz CSAT. La finalul lunii februarie, deputatul PSD Eugen Neață a depus un proiect de lege pentru revenirea la necesitatea obținerii avizului CSAT pentru numirea șefului „Doi și-un sfert”, așa cum a stabilit Guvernul Cioloș în 2016. Iar proiectul de lege este semnat de toți deputații PSD.

Deputatul social-democrat Eugen Neață, fost ofițer în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a ințiat, la finalul lunii februarie, un proiect de lege prin care intenționează să modifice legislația conform căreia este numit în funcție directorul general al Direcției Generale de Protecție Internă, serviciul secret al MAI. Iar forma propusă spre a fi reglementată seamănă flagrant cu cea adoptată, în anul 2016, de Guvernul condus de Dacian Cioloș și modificată în 2017 de majoritatea parlamentară PSD-ALDE.

Astfel, conform acestui proiect de lege, alineatul 1 al Ordonanței de Urgență a Guvernului 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă, urmează să fie modificat, în sensul că „directorul general al DGPI este numit și eliberat din funcție de către ministrul Afacerilor Interne. Numirea se face cu avizul Consiliului Suprem de Apărare al Țării”.

 

Se schimbă schimbarea și rămâne cum am stabilit

 

În forma actuală a Ordonanței de Urgență 76/2016, „directorul general al Direcției Generale de Protecție Internă este numit și eliberat din funcție de către ministrul Afacerilor Interne”, această reglementare fiind stabilită, culmea, prin decizie politică a PSD, care, în anul 2017, a adoptat legea de aprobare a OUG 76/2016, adoptată de Guvernul Cioloș. 

Forma inițială, intrată în vigoare pe vremea Cabinetului tehnocrat viza că „directorul general al Direcției Generale de Protecție Internă este cadru militar în activitate, numit în funcție prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare al Țării”. O formă care seamănă flagrant, așa cum precizam mai sus, cu noua reglementare propusă prin proiectul de lege al deputatului PSD Eugen Neață. 

Interesant este că această propunere legislativă, depusă la Parlament în data de 28 februarie 2023 și intrată la Biroul Permanent al Camerei Deputaților în data de 6 martie 2023, este susținută, printr-un tabel de semnături, de toți deputații PSD, fără excepție. Grupul parlamentar al PSD numără 108 membri, iar proiectul de lege este semnat de 108 parlamentari PSD din Camera Deputaților.

 

Explicațiile inițiatorului

Eugen Neață, fost angajat al MAI, înainte de a deveni parlamentar, explică, în expunerea de motive, că „având în vedere rolul major al DGPI, și anume acela de structură specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, care desfășoară activități de identificare, contracarare și înlăturare a amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc la adresa informațiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional și capacității operaționale ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum și a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice, considerăm necesară această intervenție legislativă, în sensul în care numirea în funcție a directorului general al acestei structuri să fie făcută cu avizul CSAT, autoritate administrativă autonomă, învestită, potrivit Constituției, cu organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și siguranța națională”.

Proiectul de lege merge și mai departe, iar, după alineatul 1, mai introduce un alineat 1 indice 1, conform căruia „în termen de 90 de zile de la momentul intrării în vigoare a prezentei legi, se va solicita avizul CSAT pentru directorul general al DGPI aflat în funcție”. Această măsură este explicată în sensul că „este necesară asigurarea egalității de tratament”.

 

108 deputați social-democrați susțin proiectul

 

Proiectul de lege inițiat de deputatul Eugen Neață și susținut de toți cei 108 deputați ai Partidului Social Democrat va fi dezbătut în regim normal, fiind așteptate toate avizele. Consiliul Economic și Social (CES) este așteptat să transmită avizul consultativ până pe data de 20 martie 2023.

Consiliul Legislativ și Guvernul României trebuie să înainteze avizul consultativ, respectiv punctul de vedere, până pe data de 29 martie 2023, iar Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) este așteptat cu o poziție oficială până pe data de 6 aprilie.

Camera Deputaților va lua în dezbatere prima această inițiativă legislativă, forul decizional fiind Senatul României.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: psd funcţie doi si-un sfert
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri