Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Psihoterapie gratuită pentru copiii afectați de pandemie

Psihoterapie gratuită pentru copiii afectați de pandemie

de Monica Cosac    |   

Copiii afectați din punct de vedere emoțional sau psihic de pandemia de COVID-19 vor putea beneficia de 10 ore de consiliere psihologică sau psihoterapie gratuite, decontate de stat, în cadrul unui program național de suport pentru minori.

Intrarea în programul „Din grijă pentru copii” se va face pe baza unei recomandări de evaluare psihologică venite din partea unui medic sau a consilierului școlar, care va analiza comportamentul copilului, potrivit unui proiect de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății (MS). De decontarea serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică vor putea profita și părinții.

Pandemia de coronavirus și provocările cu care s-au confruntat oamenii în ultimii doi ani (restricții de mișcare, izolare, pierderea veniturilor, suprasolicitare, niveluri ridicate de stres etc.) i-a făcut pe copii mai anxioși, mai depresivi și i-a făcut mai vulnerabili în fața abuzurilor fizice și psihologice. În acest context, Guvernul a stabilit demararea unui Program Național de suport pentru minori, denumit „Din grijă pentru copii”, care are ca scop, printre altele, „protejarea integrității psiho-emoționale a copiilor prin crearea unor mecanisme de evaluare și intervenție pentru asigurarea sănătății psiho-emoționale și mintale a acestora în perioada pandemiei de COVID-19 și post-pandemie”.

Programul a fost adoptat încă din toamna anului trecut, însă abia acum sunt stabilite, printr-un proiect de HG aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului Sănătății, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească copiii pentru a fi eligibili, precum și modul în care serviciile de consiliere vor fi furnizate.

Cine poate intra în program

Conform documentului, de pachetul de evaluare și intervenție psihologică decontat prin Program pot beneficia „copiii și părinții ori reprezentanții legali ai acestora, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a)         copilul are vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani împliniți la data înscrierii în Program. Excepție fac tinerii care au împlinit 18 ani și au calitatea de elev sau copiii care pe parcursul programului de evaluare și intervenție au împlinit 18 ani;

b)         copilul nu a mai beneficiat anterior de servicii psihologice prin intermediul Programului;

c)         părintele sau reprezentantul legal al copilului își exprimă acordul cu privire la înregistrarea și participarea la Program;

d)         programul se adresează doar copiilor care nu beneficiază de alte servicii psihologice gratuite, conform legii”.

La sesizarea părinților sau ca urmare a observării unor probleme psiho-emoționale și/sau comportamentale ale copilului de către profesori, consilierii școlari sau asistenții sociali, medicii de familie sau medicii de medicină școlară vor face o recomandare de evaluare psihologică pentru intrarea în program.

„În baza evaluării inițiale, psihologii pot propune un program de intervenție psihologică/psihoterapeutică individualizată, de maxim 10 ședințe, realizate pe o durată de maxim 3 luni consecutive pentru fiecare copil”, se arată în proiectul de HG. Dacă psihologul consideră că este nevoie de intervenții de natură psihiatrică, acesta „va referi copilul și pe reprezentantul său legal către serviciile medicale de specialitate”.

Pe de altă parte, un copil poate ieși din acest program dacă starea sa de sănătate nu mai permite intervenția psihologică sau dacă părintele se decide să îl retragă și face o cerere scrisă în acest sens către psiholog.

De asemenea, copilul nu va mai putea beneficia de consiliere psihologică sau psihoterapie decontată de stat „în situația în care cumulează cel puțin 3 absențe consecutive, nemotivate de o urgență medicală a copilului sau persoanei care însoțește copilul la psiholog, atestată prin adeverință medicală emisă de medicul de familie”, conform proiectului de act normativ.

Cât decontează statul pentru o ședință la psiholog

O ședință de consiliere psihologică durează 50 de minute, iar în cadrul programului copiii beneficiază de evaluarea inițială și până la zece ședințe de psihoterapie, intervenție psihologică sau consiliere psihologică.

„Costul unei ședințe de psihoterapie sau intervenție psihologică, consiliere psihologică este de 120 de lei”, conform documentului, iar numărul total de ședințe psihologice (evaluare, intervenție) pe care statul român îl va deconta în cei doi ani de implementare a programului „Din grijă pentru copii” este de 70.000. Suma alocată pentru decontarea acestor servicii este de 8.400.000 de lei și se asigură de la bugetul de stat.

7.000 de copii și părinți vor putea primi gratuit servicii de intervenție psihologică și psihoterapeutică     

Deși efectele pe termen lung ale crizei medicale încă sunt greu de cuantificat, este clar că „impactul psiho-emoțional al pandemiei asupra copiilor este unul continuu, mediu spre sever”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.    

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri