Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin, de la amenințări nucleare la ecologie

Putin, de la amenințări nucleare la ecologie

de Redacția Jurnalul    |   

„Suntem o mare familie, suntem împreună și de aceea vom face așa cum am plănuit și am visat. Cred în victoriile noastre și în viitorul Rusiei”. Cu aceste cuvinte s-a încheiat ieri discursul de două ore al lui Vladimir Putin, privind starea națiunii. Asistența l-a aplaudat în picioare și a cântat imnul. 

Discursul anual al lui Putin vine cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia.

Principalele mesaje trimise spre exterior:

  • Putin pretinde că Occidentul vrea să vadă o Rusie muribundă, dar a greșit calculele pentru că s-a lovit de unitatea și determinarea poporului rus

  • Liderul de la Kremlin a avertizat că orice desfășurare de trupe occidentale în Ucraina va avea „consecințe tragice”

  • El a adăugat că retorica Vestului poate duce la „un conflict în care să fie utilizate arme nucleare și în consecință să ducă la distrugerea civilizației”

  • În același context, președintele a spus că arsenalul strategic rusesc este pregătit de luptă

  • Putin mai sustine că invazia din Ucraina este susținută de majoritatea populației.

Declarațiile belicoase ale liderului rus sunt răspunsul la declarația președintelui francez, de la începutul acestei săptămâni, care a spus că nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina. Afirmația lui Macron a fost urmată, însă, imediat de dezmințiri venite din mai multe țări aliate, în frunte cu SUA, Marea Britanie, Germania și Polonia.

Principalele mesaje interne:

  • Putin a lăudat noile afaceri rusești care au ocupat pe piață locurile rămase libere după retragerea firmelor occidentale, la începutul războiului din Ucraina

  • El a cerut modernizarea sistemului fiscal, pentru „distribuirea echitabilă a poverii taxelor”

  • Președintele a spus că digitalizarea este cheia dezvoltării, subliniind că internetul de mare viteză trebuie să fie disponibil în toată țara 

  • Putin a vorbit inclusiv de proiecte ecologice.

Rusia, care este a patra sursă mondială de emisii de gaze cu efect de seră, are un plan„verde” care prevede atingerea în 2060 a obiectivului „zero emisii”. O parte dintre măsurile prevăzute pentru atingerea acestui obiectiv au fost anulate de la declanșarea războiului. Ieri, însă, Putin a vorbit despre „trecerea pe gaz”a comunităților rurale, care acum folosesc lemn și cărbune, și chiar folosirea de resurse regenerabile. 

Conform estimărilor Bloomberg, cheltuielile militare ale Rusiei vor fi anul acesta de 6% din PIB, după ce în 2023 au fost 3,9%, iar în 2022 - 2,7%.

Vladimir Putin a menționat în repetate rânduri că are un plan de cheltuieli până în 2030. Conform jurnaliștilor BBC, acesta a fost o promisiune subtilă făcută de președinte aliaților săi, transmițându-le astfel că în următorii șase ani vor avea acces la resursele statului, ca de obicei, războiul și sancțiunile nefiind un obstacol.

„Nu rușii obișnuiți au fost principalul public al discursului, ci armata sa de de oficiali, liderii marilor corporații, parlamentarii și șefii regiunilor ruse. Putin are nevoie de loialitatea lor pentru a continua, și a arătat încă odată că e gata să îi răsplătească”, scrie BBC.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: putin nucleare ecologie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri