Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Raed Arafat îi răspunde lui Dacian Cioloș: ”Și la atentatele din Bruxelles resuscitările s-au făcut pe caldarâm!”

Raed Arafat îi răspunde lui Dacian Cioloș: ”Și la atentatele din Bruxelles resuscitările s-au făcut pe caldarâm!”

Corpul de Control al premierului Cioloș a criticat în termeni fermi intervenția de la ”Colectiv”, în seara zilei de 30 octombrie 2015, când clubul a luat foc şi au murit, pe loc şi ulterior, 64 de oameni.

Documentul Guvernului, care conţine 84 de pagini, analizează reacția autorităților la ceea ce cei din Palatul Victoria numesc ”cel mai mare dezastru provocat de om cu care s-a confruntat societatea românească în ultimii 25 de ani”.

Citeste si Avocatul lui Băsescu îl loveşte pe Raed Arafat

Din el, Ambulanța București iese bine, dar Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) și Ministerul Sănătății nu primesc notă de trecere.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat a trimis un document de 30 de pagini către premierul Dacian Cioloș în care apare punctul de vedere al instituțiilor subordonate acestuia: ISU, SMURD și DSU.

Citeste si Raport în cazul Colectiv: ISU nu a respectat procedurile

Răspunsul lui Arafat e dat pe puncte și a fost redirectat de către premier către Corpul de Control.

Cineva din executiv a confirmat: ”Da, e normal ca să existe și punctul de vedere al instituțiilor analizate în raport. Documentul DSU a ajuns la Corpul de Control. Se  vor întîlni și vor discuta. Mai multe nu vă putem spune”.

Citeste si Corpul de control al premierului: Intervenția de urgență în urma incendiului de la Colectiv a fost o acțiune necoordonată

Plecat pentru două zile din țară, șeful DSU nu a detaliat nici el răspunsul trimis lui Dacian Cioloș.

Reconstituit din surse concordante, provenind din ambele părți, punctul de vedere al celor de la DSU, SMRD și al pompierilor conține următoarele argumente:

1. De ce nu s-a ridicat ”spitalul de campanie” mobil?

Corpul de Control: ”Decizia de neinstalare a posturilor medicale avansate a fost o decizie de oportunitate luată de șeful DSU (…) Resuscitarea victimelor a fost făcută în condiții improprii, pe asfalt”.

Citeste si DOLIU LA SMURD. A murit la doar 33 de ani! Raed Arafat: “Nu am cuvinte să descriu tristețea mea”

Răspuns DSU: În toate marile catastrofe, activitatea de salvare a vieților este prioritară. ”La Boston, Paris și, recent, la Bruxells, echipele de salvare au procedat la fel ca la Colectiv. Vă atașăm fotografii din care puteți vedea cum și acolo oamenii au fost resuscitați și îngrijiți, inițial, pe caldarîm”. Ei au răspuns că în resuscitare nu poți întrerupe manevrele mai mult de 10 secunde.

Citeste si Fotografii din Club Colectiv, făcute după incendiul care a îndoliat România

Cei din Corpul de Control consideră că decizia medicală nu e de comentat, dar constată că există informații potrivit cărora instalarea ”cortului – spital mobil” ar fi început, dar s-a oprit. Ei arată că instalarea ar fi durat 18 minute, iar din momentul sosirii primei ambulanțe și pînă cînd s-a evacuat ultimul rănit în viață, ora 00:20, au trecut circa o oră și patruzeci de minute.

Citeşte articolul complet, pe tolo.ro

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri