Jurnalul.ro Special Anchete Răsar alte afaceri şi multe combinaţii politice ale tehnocratului Biriş

Răsar alte afaceri şi multe combinaţii politice ale tehnocratului Biriş

de Ion Alexandru    |   
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, şi-a publicat declaraţiile de avere şi de interese pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Odată făcute publice informaţiile referitoare la averea şi participaţiile sale în diverse afaceri, se întregeşte tabloul pe care emisiunea „Exces de Putere” şi „Jurnalul Naţional” le-au dezvăluit, săptămâna trecută, referitoare la apetenţa actualului demnitar însărcinat cu atragerea de fonduri la bugetul statului român pentru companii offshore, deschise în paradisuri fiscale, pentru eludarea plăţilor unor impozite către stat. Totodată, se dezvăluie o altă încrengătură de companii, aflate sub controlul lui Gabriel Biriş chiar în prezent, din care face parte fostul comisar european Leonard Orban, fratele mai mic al deputatului PNL Ludovic Orban şi fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, dar şi un fost mare fotbalist. Deşi situația lui Biriş este una extrem de controversată, secretarul de stat nu a făcut precizări pe marginea acestui subiect. Totodată, până în prezent, nici premierul Dacian Cioloş nu a lăsat de înţeles că urmează să ia vreo măsură în privinţa lui Gabriel Biriş.

Oana Zamfir a prezentat, vineri, în cadrul emisiunii „Exces ce Putere”, o a doua parte a anchetei referitoare la afacerile pe care Gabriel Biriş le controlează. Ies, astfel, la iveală, chiar din documentele pe care secretarul de stat le-a întocmit oficial, alte două căsuțe poştale deschise în srăinătate, extinzând, cu alte cuvinte, numărul offshore-urilor de casă ale acestuia la şase. „Jurnalul Naţional” prezintă schema noilor afaceri ale demnitarului tehnocrat.

Încă o companie înfiinţată de un LTD
Astfel, potrivit declaraţiei de avere, dar şi a celei de interese depuse, Gabriel Biriş face câteva menţiuni extrem de interesante cu privire la participaţiile sale în diverse companii româneşti sau străine. Pe lângă celebrul deja offshore Fusilier Limited, secretarul de stat de la Finanţe precizează faptul că deţine 50% din acţiunile unei firme SC Lokita SRL. Este trecut greşit numele, întrucât firma în cauză se numeşte SC Lokita Consulting SRL. Ei, bine, şi această societate face parte din acelaşi registru al paradisurilor fiscale cipriote cu care ne-a obişnuit, deja, domnul Biriş. SC Lokita Consulting SRL a fost înfiinţată în anul 2009 de către căsuţa poştală Lokita Consulting Limited, cu sediul în Limassol, offshore care, de altfel, a deţinut întregul pachet de acţiuni al companiei româneşti. Firma a avut sediul, chiar de la înfiinţare, la adresa din str. Emanoil Porumbaru nr. 77, Bucureşti, locaţie care a găzduit mai multe afaceri ale lui Gabriel Biriş. Obiectul de activitate al SC Lokita Consulting SRL a fost, încă de la naşterea firmei, „dezvoltarea şi promovarea imobiliară”.

Apetenţă pentru Centrul Vechi
În 2010, căsuța poştală Lokita Consulting Limited, reprezentată de un britanic pe nume Alison Joan Robinson (reprezentantul unei reţele impresionante de căsuţe poştale şi companii în Cipru şi Marea Britanie), decide să vândă acţiunile deţinute în cadrul SC Lokita Consulting SRL. Astfel, un pachet de 50% este cedat lui Gabriel Biriş, iar cealaltă jumătate intră în posesia fostului fotbalist Ilie Dumitrescu. Noul administrator al companiei este numită o anume Magdalena Rodica Badea. Cu acelaşi prilej, sediul companiei este mutat din str. Emanoil Porumbaru la adresa din strada Lipscani nr. 63-65.
Aici funcţionează localul „Hanul cu Tei”, patronat de Ilie Dumitrescu, amplasat în Centrul Istoric al Capitalei. Reamintim faptul că, săptămâna trecută, am dezvăluit faptul că celălalt offshore deţinut oficial de Gabriel Biriş, Fusilier Limited, despre care secretarul de stat spunea, la începutul acestei luni, că nu a derulat nicio activitate şi că nu are nici cont, este asociatul unic al unei alte firme, Moustache Investment SRL, cu sediul tot în Centrul Vechi, strada Smârdan nr. 33, unde desfăşoară activitatea de restaurante.
Revenind la SC Lokita Consulting SRL, unde, în prezent, acţionari sunt Gabriel Biriş şi Ilie Dumitrescu, aceasta a mers numai în pierdere de la înfiinţare şi până în prezent. Astfel, potrivit datelor oficiale furnizate de site-ul ANAF, în anul 2009, firma în cauză a înregistrat cheltuieli în valoare de 284 lei şi pierderi de 1.861 lei. În 2010, Lokita a avut pierderi de 1.656 lei, iar, în 2011, a cheltuit suma de 50 de lei.

Legături cu omul lui Băsescu
O a doua societate comercială care apare în declaraţia de avere depusă, luna aceasta, de Gabriel Biriş ne-a atras în mod deosebit atenţia. Este vorba despre SC Orban Biriş Consultants SRL, înfiinţată în anul 2013, la care secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanţelor susţine că deţine acţiuni în cuantum de 36.000 de lei.
Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, firma a fost înfiinţată de către Gabriel Biriş împreună cu Leonard Orban, fostul comisar european şi fostul consilier al lui Traian Băsescu. Leonard Orban este fratele deputatului PNL Ludovic Orban. Cei doi împart în mod egal capitalul social al firmei, în valoare de 40.000 de lei, aşa cum rezultă din actul de înfiinţare publicat în Monitorul Oficial al României. Tot împreună, Orban şi Biriş au fost numiţi, în data de 14 martie 2013, administratori cu drepturi depline. SC Orban Biriş Consultants Limited SRL se ocupă cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, iar, pentru depunerea unor documentaţii sau parafarea unor acte, au fost împuternicite, în 11 februarie 2014, mai mulţi avocaţi din cadrul societăţii de avocatură Biriş Goran SPARL, printre care şi celebra deja colegă a actualului secretar de stat, Delia Cozma, reprezentanta celorlalte offshore-uri ce au fost controlate, în trecut, de Gabriel Biriş, aşa cum am dezvăluit, săptămâna trecută. Nu este, astfel, prima legătură a tehnocratului Biriş cu oamenii apropiaţi de Traian Băsescu. Aşa cum am arătat săptămâna trecută, actualul secretar de stat de la Finanţe a candidat, în 2012, ca vicepreşedinte, la Camera Deputaţilor, din partea Forţei Civice, formaţiune înfiinţată de Mihai Răzvan Ungureanu.
La sfârşitul anului 2014, mai exact în data de 8 decembrie, Leonard Orban renunţă la poziţia de administrator al SC Orban Biriş Consultants SRL, în favoarea unei anume Corina Daniela Oprea. Însă, şi în prezent, compania este deţinută în cote egale de Gabriel Biriş şi Leonard Orban.
În ceea ce priveşte situaţiile financiare ale firmei, acestea stau mai bine decât în cazul SC Lokita Consulting SRL. SC Orban Biriş Consultants SRL a înregistrat, în anul 2013, o cifră de afaceri de 318.304 lei, venituri de 318.794 lei, însă a cheltuit mai mult decât dublu – 683.024 lei, înregistrând, astfel, pierderi în cuantum de 372.289 lei.

Căsuța poştală Baduma LLC, în lichidare
Al şaselea offshore notat de Biriş în declaraţiile de avere şi de interese, în care are acţiuni, se numeşte Baduma LLC, cel mai probabil o companie din SUA, despre care secretarul de stat de la Finanţe susţine că se află în insolvenţă. Compania în cauză nu deţine afaceri în România şi nu există, în prezent, informaţii că ar derula vreo activitate nici în străinătate.

Lupul, paznic la oi?
O altă problemă pe care o poate avea Gabriel Biriş vizează o posibilă stare de incompatibilitate generată de calitatea sa de asociat în societăţile de avocatură, insolvenţă sau reorganizare-lichidare care îi poartă numele şi care se judecă, în prezent, cu statul. Unele procese sunt îndreptate chiar împotriva instituţiilor aflate în subordinea Ministerului Finanţelor Publice. „Jurnalul Naţional” şi Antena 3 au identificat cel puţin şase speţe aflate, în prezent, pe rolul instanţelor de judecată. Unul dintre dosare, înregistrat pe 13 ianuarie, la Curtea de Apel Galaţi, vizează anularea unui act administrativ emis de Administraţia Fondului de Mediu. Reclamantul, compania SC Ecologic 3R SA, reprezentat în acest proces de căte SC Biriş Goran SPARL. Dosarul nu a fost încă repartizat vreunui complet de judecată.
Alt dosar, înregistrat la Tribunalul Bucureşti în data de 27 noiembrie 2015. Administraţia Cazane Cantine SRL, prin SPARL Biriş Goran, în calitate de reclamant, a dat în judecată Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti O altă speţă este cea înregistrată la Tribunalul Bihor, în data de 17 noiembrie 2015, care vizează un apel formulat de Biriş Goran Insolvenţă SPRL, într-un litigiu cu Administraţia Finanţelor Publice Bihor. Apelul în acest proces are termen de judecată în 20 mai 2016. Un alt litigiu este cel prin care firma Wasar SRL, reprezentată de o avocată a casei de avocatură Biriş Goran se judecă, la Tribunalul Iaşi, cu ANAF, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Procesul are termen chiar astăzi. Alte două procese se referă la o plângere a SC Biriş Goran Insolvenţă SPARL, în contradictoriu cu Administraţia Finanţelor Publice Giurgiu, cu termen în 10 februarie, respectiv un proces deschis la Tribunalul Bucureşti în octombrie anul trecut, care vizează falimentul companiei Alsa Uomo SRL, reprezentată de administratorul judiciar Biriş Goran Insolvenţă SPRL, în contradictoriu cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti.

Caracatiţa firmelor din paradisurile fiscale şi tentaculele din România
Aşa cum am arătat deja, în anul 2007, căsuţa poştală Fusilier Limited, din Limassol, a lui Biriş, deţinea 95% din pachetul de acţiuni al firmei SC Trinoro Achiziţii SRL. Celelalte 5 procente îi aparţineau lui Gabriel Biriş, pe persoană fizică, Societatea românească se ocupă cu activităţi imobiliare cu bunuri proprii. Ulterior, offshore-ul cipriot Fusilier Limited cedează cele 95% din acţiunile Trinoro Achiziţii către o altă căsuţă poştală, din Limassol, Dasmino Consultants Limited, reprezentată de acelaşi Gabriel Biriş. Alte două căsuţe poştale din Cipru – Nicosia au împărţit, în proporţii egale, în anul 2008, acţionariatul firmei SC Bob Development SRL. Este vorba despre Ithorno Limited şi de Sefercon Limited, ambele reprezentate de Gabriel Biriş, care, de altfel, a şi administrat compania Bob Development, funcţie pe care a predat-o, ulterior, grecului Ioannis Papalekas, cercetat de DIICOT în dosarul SIF-urilor, împreună cu Dragoş Bîlteanu. Dasmino Consultants Limited este reprezentat acum de către avocata Delia Cozma, asociat în cadrul Societăţii Civile Profesionale de Avocatură Biriş Goran. Aceeaşi căsuţă poştală este parte a structurii acţionariatului companiei Tender SA, controlată de Ovidiu Tender, companie care, la rândul său, este acţionarul majoritar al SC Societatea de Întreţinere și Reparaţii Drumuri Timişoara SA. Tot Dasmino Consultants Limited, reprezentată de aceeaşi avocată asociată a lui Biriş, Delia Cozma, împreună cu un alt offshore cipriot din Nicosia, Nazeran Enterprises Limited, au împărţit în mod egal acţionariatul fabricii FECNE Nuclear Components SA, de pe pe fosta platformă industrială IMGB. Nazeran Enterprises Limited apare ca fiind, de asemenea, reprezentat de avocata Delia Cozma. Căsuţa poştală, însă, a mai fost reprezentată, în trecut, la autorităţile din România, de către Dragoş Bîlteanu.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri