Medicii de familie din toată ţara intră astăzi în grevă japoneză, alăturându-se astfel mişcărilor de protest anunţate, iniţial, de două organizaţii sindicale din sistemul medical, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) şi Federaţia Sindicală „Hipocrat” din România. Aceştia spun că decidenţii din Sănătate au reuşit să solidarizeze mai multe categorii profesionale din sectorul sanitar ignorându-le constant nemulţumirile.
F.S. „Hipocrat” și CFSMR, federaţii membre CNS „Cartel ALFA”, încep astăzi seria de proteste anunţate, care debutează cu o grevă japoneză. În acest prim pas, medicii vor purta pe toată durata programului o banderolă albastră, însă nu vor întrerupe activitatea. La mișcările de protest s-au alăturat însă și medicii de familie, supăraţi că guvernanţii tehnocraţi, în care își puseseră atâtea speranţe, au adoptat contractul-cadrul care stă la baza activităţii medicinii primare, fără a ţine cont de problemele lor.
„Suntem ignorați în continuare”
„Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patro-natelor Medicilor de Familie (FNPMF), organizații reprezentative ale medicilor de familie la nivel național, doresc să atragă atenția că medicii de familie sunt profund nemulțumiți de adoptarea HG privind Contractul-cadru 2016- 2017 semnat de CNAS și MS. În forma în care a fost adoptat nu se ține cont de propunerile făcute de noi, cu toate că am solicitat public primului-ministru să amâne această hotărâre pentru a corecta marile neajunsuri privind finanțarea sănătății în general și a asistenței medicale primare în special (…) Legislația
România. „Ne alăturăm mișcărilor de protest, deoarece activitatea medicală este grav afectată de o serie de nereguli grave – lipsa de personal, nerespectarea legislației europene în ceea ce privește timpul de lucru, precum și de inechitatea și cuantumul scăzut al veniturilor din Sănătate. Medicii sunt permanent vulnerabili și blamabili pentru o serie de circumstanțe de care nu sunt vinovați”, a transmis, printr-un comunicat, Colegiul Medicilor Ialomiţa, îndemnându-i și pe ceilalţi colegi din ţară să nu mai accepte „inechităţile impuse de legislaţia contradictorie și de birocraţia inutilă”.
În zilele următoare, reprezentanţii medicilor de familie din toată ţara se reunesc la București pentru a hotărî dacă vor accepta „contractul înjositor” sau vor refuza să îl semneze.