Jurnalul.ro Ştiri Observator Râsul Viorel, vedeta pădurilor românești care scrie istorie în Germania

Râsul Viorel, vedeta pădurilor românești care scrie istorie în Germania

de Redacția Jurnalul    |   

Romsilva prezintă imagini de excepție cu o vedetă a pădurilor din România, Viorel - primul râs transferat în Germania pentru refacerea genetică a acestei specii.

Eleodor Olavi Nițescu, directorul general adjunct al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, și Leonaș Dinu, inginer în cadrul regiei și responsabilul de Proiectul “Lynx Thuringia“ au participat miercuri, 15 mai, la invitația BUND Germania, WWF Germania și a lui Bernhard Stengele, Ministrul Mediului și Agriculturii Landului Thuringia, la eliberarea în Pădurea Thuringiană a primului râs capturat în România pe fondurile cinegetice gestionate de Romsilva.

În cadrul acestui proiect, 10 exemplare de râs de pe fondurile cinegetice gestionate de Direcțiile Silvice Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea vor fi capturate și transferate în Germania până în anul 2027, în vederea creării unui nucleu în Pădurea Thuringiană, care va contribui la refacerea genetică a întregii populații de râși existentă în prezent, în trei nuclee izolate și foarte reduse numeric.

În Germania, Pădurea Turingia, cu o suprafață de aproximativ 2.200 km², joacă un rol important pentru refacerea populației de râs din centrul si vestul Europei. O populație stabilă de râs în Pădurea Turingia ar conecta două populații izolate până în prezent în centrul și în sudul Germaniei și Republica Cehă și ar reprezenta un succes major pentru colonizarea altor habitate adecvate din Europa.

Râsul eliberat a fost numit Viorel și împreună cu el a fost eliberat și un exemplar de râs femelă numită Frida, născută în captivitate în Germania.

La evenimentul de mare interes pentru biodiversitatea din Europa au mai participat, alături de Ministrul Mediului din Thuringia, reprezentanți ai Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) din România, alte persoane din cadrul Ministerului Mediului și Agriculturii, precum și dr. Volker Gebhart, membru al Consiliului de Administrație al Thuringen Forst, dr. Katrin Vogel, directoarea Parcului Natural Hainich și a Centrului pentru Pisici Sălbatice Hutscheroda, dr. Markus Port, coordonator al proiectului din partea BUND și al Universității din Gottingen, dr. Max Boxleitner, expert în râși din partea WWF Germania, Frank Herrmann, directorul general al asociațiilor fondurilor de vânătoare din Thuringia, și Ludwig Gunstheimer, președintele asociațiilor fondurilor de vânătoare din Thuringia.

Proiectul este unul româno-german, din partea României colaborand strâns Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Regia Națională a Pădurilor - Romsilva și Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

credit foto: WWF Germania

Subiecte în articol: Râsul Viorel transferat germania
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri