Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 231. Forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni ofensive la est de râul Oskol

Război în Ucraina, ziua 231. Forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni ofensive la est de râul Oskol

Miercuri, 12 octombrie 2022, este cea de-a 231-a zi de război în Ucraina.

Armata ucraineană eliberează încă cinci localități din regiunea Herson

Administrația Prezidențială a Ucrainei a anunţat miercuri dimineaţa eliberarea din mâinile forţelor militare ruse a cinci localităţi din regiunea Herson, anexată de curând de Rusia.

„Forţele armate ale Ucrainei au eliberat încă cinci localităţi în districtul Berislav din regiunea Herson: Novovasîlivka, Novogrigorivka, Nova Kameanka, Trîfonivka, Cervone”, se arată într-un comunicat al Președinției Ucrainene.

Forţele ucrainene duc de mai multe săptămâni o contraofensivă în această regiune controlată de trupele Moscovei încă din primele săptămâni de război.

Update Forțele ucrainene au primit primul sistem de apărare antiaeriană Iris-T din Germania, a anunţat ministrul Apărării, Oleksii Reznikov pe Twitter, scrie AFP.

"A început o nouă eră a apărării antiaeriene. Sistemele Iris-T din Germania au sosit deja. Vin şi NASAMS americane. Nu e decât începutul. Și avem nevoie de mai mult. Nicio îndoială că Rusia este un stat terorist. Există un imperativ moral de a proteja cerul Ucrainei pentru a ne salva poporul", a scris acesta pe rețeaua de socializare.

Sistemele Iris-T pot să apere de bombardamente un oraș de dimensiuni mari. 

Însă armata germană deși are rachete de tip Iris-T, nu deține sistemul sol-aer complet. Rachetele sunt lansate din avioane Tornado sau Eurofighter.

Totodată, și Statele Unite au promis că va livra Ucrainei sisteme de rachete sol-aer NASAMS. Sistemul este fabricat de grupul american Raytheon şi cel norvegian Kongsberg. 

Update Forțele ruse au lovit cu rachete circa 30% din infrastructura energetică a Ucrainei, a anunțat ministrul Energiei de la Kiev, Herman Haluşcenko, citat de Reuters.

''Trimitem acest mesaj către partenerii noştri: trebuie să protejăm cerul. Ruşilor nu le pasă de niciun fel de acorduri sau convenţii internaţionale'', acuză acesta.

Autoritățile ucrainene au cerut populației să nu folosească aparatele electorccasnice pentru a economisi electricitatea.

Circa 300 de localităţi în regiunile Kiev, Liov, Sumî, Ternopil şi Hmelniţki au rămas fără curent electric din cauza bombardamentelor ruse.

Zelenski cere mai multe sancțiuni după noul val de teroare

Volodimir Zelenski a îndemnat țările să impună Rusiei mai multe sancțiuni ca răspuns la "noul val de teroare" după atacurile din ultima perioadăi din Ucraina, scrie BBC.

Cel puțin 19 persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite în urma loviturilor rachetelor rusești asupra unor regiuni din întreaga țară.

Zelenskia declarat că atacurile nu vor face decât "să ne întârzie puțin recuperarea".

În urma altor lovituri de marți, Zelenski a făcut apel la Occident să găsească noi modalități de a exercita presiuni politice asupra Rusiei și de a sprijini Ucraina.

Apelurile au venit după ce acesta s-a adresat grupului de națiuni G7. Blocul - format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA - a promis că va continua să ofere sprijin "financiar, umanitar, militar, diplomatic și juridic" țării sale "atâta timp cât va fi nevoie".

Zelenski a declarat: "Pentru un astfel de nou val de teroare trebuie să existe un nou val de responsabilitate pentru Rusia - noi sancțiuni, noi forme de presiune politică și noi forme de sprijin pentru Ucraina."

"Statul terorist trebuie să fie lipsit chiar și de gândul că orice val de teroare îi poate aduce ceva".

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că atacurile au fost o represalii pentru explozia de sâmbătă de pe podul care leagă Rusia de Crimeea.

Țările occidentale au impus deja sancțiuni pe scară largă împotriva companiilor ruse, precum și a aliaților președintelui Putin, de la invazia din Ucraina din februarie.

Barajul de raiduri cu rachete de luni a fost cel mai puternic bombardament pe care Ucraina l-a văzut de la începutul războiului. Mai multe lovituri au lovit Kievul - prima dată când capitala a fost ținta unor atacuri în ultimele luni, iar atacurile anterioare nu au lovit centrul orașului.

Zone civile, inclusiv un parc popular și un loc de joacă pentru copii, au fost lovite. Infrastructura a fost distrusă, provocând o pană de curent în multe cartiere.

Marți, președintele Zelenski a declarat că au fost lansate alte 28 de rachete, dintre care 20 au fost doborâte. Printre acestea se numărau drone de luptă iraniene, a precizat el.

"Dacă nu ar fi fost loviturile de astăzi, am fi restabilit deja alimentarea cu energie, cu apă și comunicațiile pe care teroriștii le-au deteriorat ieri", a declarat președintele în discursul său nocturn de marți seara.

"Astăzi, Rusia va reuși un singur lucru în plus: ne va întârzia puțin recuperarea".

El a adăugat că lucrările de restaurare au loc "rapid și eficient" în întreaga țară și că energia electrică și comunicațiile au fost restabilite în majoritatea orașelor și satelor vizate de atacurile de luni. "Acolo unde au existat distrugeri, infrastructura va fi reînnoită peste tot. Acolo unde au existat pierderi, există deja sau vor exista construcții", a spus el.

Marți, au apărut, de asemenea, informații despre descoperirea unei gropi comune în localitatea recent eliberată Lyman, în estul regiunii Donețk.

Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, a fost citat de Associated Press, care a declarat că peste 50 de cadavre de soldați și civili au fost găsite într-o serie de gropi. Printre acestea se numărau soldați ucraineni îngropați împreună într-o groapă comună, precum și morminte individuale care conțineau trupurile unor civili.

"Găsim cadavre și părți de cadavre aici", a spus Kyrylenko.

Lyman a fost eliberat de trupele ucrainene luna trecută, ca parte a unei contraofensive rapide care a recucerit mari părți din estul țării de la forțele rusești.

Între timp, la Washington, președintele american Joe Biden a declarat pentru CNN că el crede că Vladimir Putin este un "actor rațional" care și-a judecat greșit capacitatea de a invada cu succes Ucraina.

"Cred că el a crezut că va fi primit cu brațele deschise...și cred că a calculat total greșit", a spus Biden.

Întrebat despre perspectivele de a se întâlni cu președintele Putin la summitul Grupului celor 20 de luna viitoare, care va avea loc în Indonezia, Biden a spus că nu vede în prezent un motiv pentru a face acest lucru.

"Ar depinde în mod specific despre ce ar vrea să vorbească", a spus președintele american, adăugând că ar fi deschis să discute despre Brittney Griner, vedeta americană de baschet care execută în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare în Rusia pentru acuzații legate de droguri.

"El a acționat cu brutalitate. Cred că a comis crime de război, așa că nu văd nicio rațiune pentru a ne întâlni cu el acum", a declarat Biden pentru CNN.

Președintele Biden a mai spus că nu crede că Putin va recurge la un război nuclear, în ciuda amenințărilor aparente de a face acest lucru.

"Cred că este iresponsabil din partea lui să vorbească despre asta, ideea că un lider mondial al uneia dintre cele mai mari puteri nucleare din lume spune că ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina", a declarat Joe Biden.

Update Herman Halushchenko a declarat pentru CNN că este “prima dată de la începutul războiului” când Rusia “a vizat în mod dramatic” infrastructura energetică. El a spus că unul dintre motive este faptul că exporturile de electricitate ucrainene către Europa “ajută țările europene să economisească gazul și cărbunele rusesc“, adăugând că Ucraina încearcă “să se reconecteze rapid de la celelalte surse“.

Forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni ofensive la est de râul Oskol

Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni ofensive la est de râul Oskol în direcția Kreminna și Svatove pe 11 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins forțele ucrainene în apropiere de Krokhmalne, în regiunea Harkiv (20 km nord-vest de Svatove) și Stel'makhivka din regiunea Lugansk (la 15 km nord-vest de Svatove). Ministerul rus a mai susținut că forțele ucrainene au încercat fără succes să traverseze râul Jerebeț la sud-vest de Svatove în direcția Raihorodka și Novovodiane, regiunea Lugansk, pe 11 octombrie. Un milblogger rus a susținut că forțele ucrainene se regrupează și își refac capacitățile de luptă lângă Kupyansk pentru a se pregăti de noi atacuri în apropierea liniei Pershotravneve-Kyslivka. Milbloggerul a mai susținut că forțele ucrainene concentrează personal și echipament în direcția Lyman-Svatove pentru a lansa o ofensivă asupra Svatove și Kreminna cu un grup de atac de până la 40.000 de militari.

Subiecte în articol: Ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri