Ne dorim să mâncăm sănătos, iar de multe ori varianta BIO este una dintre soluții. Fie că procurăm mâncarea din supermarket sau de la țară, de la micii producători, ultimul lucru pe care l-ai aștepta să-l găsești în alimente sunt celebrele E-uri. Românii cumpără din ce în ce mai mult alimente organice, chiar dacă prețurile sunt mai mari.
Un experiment al organizației pentru protecția consumatorului Infocons, care a vizat centralizarea E-urilor de pe etichetele produselor certificate bio, a scos la iveală faptul că puține dintre acestea sunt lipsite de aditivi. Din cele 21 de produse recoltate de pe rafturile marilor magazine, 19% nu conțineau E-uri, 48% din produsele analizate aveau în conținut un aditiv, 24% două, iar în 9% dintre ele s-au găsit trei E-uri. Sorin Mierlea, președintele Infocons, spune că experimentul a fost menit să îl facă pe consumatorul român să utilizeze eticheta pentru o mai bună informare. „Evident că ideal este să nu găsim niciun aditiv în produsele etichetate ca fiind organice. Să fim atenți dacă ceea ce consumăm ca feluri diferite de mâncare procurate din supermarketuri conțin același fel de E. Prin cumulare, printr-un consum îndelungat, ar putea apărea probleme de sănătate”, ne-a declarat acesta.
Sunt și câțiva aditivi permişi
Vicepreședintele organizației BIORomânia, Adrian Vasile, spune că legislația europeană permite folosirea a 45 de aditivi pentru prepararea produselor organice. „De exemplu, acidul citric este un aditiv. Este E 330. Sau Carbonul Vegetal poartă denumirea generică de E153. Mi-aș fi dorit ca acest studiu să evidențieze care sunt aceste E-uri, cum se cheamă ele. Să discutăm aplicat. Nu putem să lovim în segmentul BIO, doar de dragul aparentelor studii de piață. Asta nu înseamnă ca oamenii să nu fie vigilenți la raft”, spune acesta.
Studiul a mai arătat că peste jumătate dintre produsele prelevate nu au specificat conținutul de alergeni pe etichetă.