Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul are acordul lui Putin să lovească Israelul

Iranul are acordul lui Putin să lovească Israelul

de Şerban Mihăilă    |   

Moscova și Teheranul se află într-o perioadă de cooperare fără precedent, de la izbucnirea războiului din Ucraina, mai exact de când Iranul a început să furnizeze masiv Rusiei drone de luptă, sperând să obțină la schimb, într-un viitor nu foarte îndepărtat, avioane „Suhoi Su-35”, precum și altă tehnică militară rusească de vârf, în cadrul unui amplu acord bilateral de colaborare. În acest context, președintele Vladimir Putin i-a cerut liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, un răspuns moderat la presupusa ucidere de către Israel a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, asasinat chiar pe teritoriul iranian. Între timp, numirea lui Yahya Sinwar în fruntea Hamas a torpilat orice șansă de pace.

Un mesaj în care liderul de la Kremlin afirmă că înțelege necesitatea represaliilor, dar cere Republicii Islamice să nu ia în vizor civili israelieni a fost transmis, la începutul săptămânii, de către Serghei Șoigu, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai președintelui rus, anunță ediția online a publicației „Daily Mail”

Fost ministru al Apărării, înainte de a deveni secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, în luna mai, Șoigu s-a întâlnit cu noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, precum și cu o serie de înalți oficiali iranieni, într-un moment în care Republica Islamică își cântărește răspunsul la asasinarea lui Haniyeh, cel pe care autoritățile de la Teheran ar fi trebuit să-l protejeze.

Surse iraniene au descris vizita lui Șoigu ca fiind una dintre numeroasele căi utilizate de către Moscova pentru a transmite Iranului mesajul că este nevoie să dea dovadă de reținere, condamnând în același timp uciderea lui Haniyeh, - descrisă de Moscova drept „un asasinat foarte periculos”-, în încercarea de a preveni extinderea războiului în Orientul Mijlociu.

De cealaltă parte, potrivit acelorași surse, Teheranul l-a avertizat pe emisarului rus că Orientul Mijlociu se află în pragul unui conflict major, precizând că cei din spatele asasinării lui Haniyeh sunt hotărâți să declanșeze un război mult mai amplu.

Nici oficialii iranieni, nici cei de la Moscova nu au comentat convorbirile din această săptămână, însă, potrivit agenției ruse de presă de stat RIA, Șoigu a confirmat faptul că asasinarea lui Haniyeh la Teheran și răspunsul Iranului au fost subiecte de discuție.

Acord militar de amploare

Rusia a cultivat legături mai strânse cu Iranul de la începutul invaziei sale în Ucraina și se pregătește de luni de zile să semneze un acord de cooperare de amploare cu Teheranul.

De cealaltă parte, Teheranul exercită presiuni asupra Moscovei pentru a primi avioane de luptă „Suhoi Su-35”, de fabricație rusă, și s-a folosit și de vizita lui Șoigu pentru a-și intensifica solicitările, au dezvăluit surse de la Teheran pentru Reuters. 

Livrarea acestui tip de aparat de luptă este, de altfel, un element-cheie al cooperării lor militare tot mai profunde, în cursul căreia Iranul a furnizat nenumărate drone kamikaze pentru așa-numita „operațiune militară specială” a lui Putin în Ucraina.

„Represaliile sunt inevitabile, diplomația nu mai e viabilă!”

Între timp, la Washington, un oficial din cadrul administrației Biden, citat de ediția online a publicației „Daily Mail”, a avertizat că există un risc real ca tensiunile să se transforme în violențe generalizate, dacă Iranul lansează o lovitură majoră asupra Israelului.

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a subliniat că nivelul răspunsului Iranului și al Hezbollah ar fi un factor-cheie în determinarea amplorii unui potențial conflict.

În pofida eforturilor statelor occidentale și regionale de a convinge Iranul să riposteze cu măsură sau deloc, Teheranul a transmis oficialilor străini că va răspunde „sever” la uciderea lui Haniyeh în capitala țării, unde acesta participase la inaugurarea președintelui Masoud Pezeshkian, au confirmat, în mod independent, patru surse iraniene.

În Liban, o sursă libaneză de rang înalt, apropiată de gruparea armată proiraniană Hezbollah, a declarat că „un atac de represalii este inevitabil și diplomația nu mai este o opțiune viabilă”. Sursa a adăugat că Iranul dorește ca atacul să fie „sever”, dar să nu conducă la un război regional.

Totuși, a spus el, acest lucru nu exclude posibilitatea unui război în Liban, între Hezbollah, susținut de Iran, și Israel.

Concomitent, un înalt oficial american, responsabil în probleme de Orientul Mijlociu, a afirmat că Washingtonul face tot ce poate „pentru a descuraja toate părțile să ajungă într-un punct din care nu se mai pot întoarce”. El a mai precizat că alte state din regiune și din Europa ar trebui să facă mai mult pentru ameliorarea situației.

De cealaltă parte, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a avertizat că Israelul trebuie să fie pregătit pentru orice, inclusiv pentru o trecere rapidă la atacuri ofensive.

Răspunsul țării la orice atac al Hezbollah sau al Iranului ar depinde probabil mai mult de pagubele provocate decât de amploarea loviturii, susțin două surse familiarizate cu evaluările israeliene recente, citate de ediția online a publicației „Daily Mail”.

„Israelul – cauza instabilității regionale”

Între timp, ministrul iranian de Externe, Ali Bagheri Kani, şi-a reînnoit atacurile la adresa Israelului, pe care l-a calificat drept „cauza instabilităţii” în Orientul Mijlociu, acuzând, totodată, ţările europene pentru ceea ce Teheranul consideră a fi tăcerea acestora în faţa „actelor teroriste” comise de statul evreu.

„Regimul sionist este cauza reală a instabilităţii în regiune, iar Republica Islamică Iran va da un răspuns decisiv celui care provoacă insecuritate şi instabilitate în zonă.”, a tunat Bagheri Kani, într-o convorbire telefonică avută, marţi seara târziu, cu omologul său egiptean, Badr Abdelatty, conform agenţiei de presă Irna.

În ultimele ore, Bagheri Kani fusese contactat telefonic şi de către omologii săi din Marea Britanie, Elveţia, Austria, Malta şi Siria.

Ministrul iranian a reproşat ţărilor europene „comportamentul lor, acela de a închide ochii şi, uneori, de a sprijini crimele regimului sionist din Israel”, inclusiv în cazul asasinării lui Haniyeh, pe 31 iulie, în timpul vizitei oficiale a acestuia la Teheran.

„Din păcate, unele ţări europene au păstrat tăcerea în faţa acţiunilor teroriste ale regimului sionist, care încalcă dreptul internaţional.”, a declarat Bagheri Kanim, într-o discuție avută cu ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg.

De asemenea, diplomatul iranian a susţinut în discuţiile sale că „inacţiunea Consiliului de Securitate al ONU faţă de crimele israeliene” a determinat Tel Avivul „să continue războiul şi vărsarea de sânge şi să caute să răspândească instabilitatea şi insecuritatea în regiune.”.

Bagheri Kani a plecat ieri la Jeddah, în Arabia Saudită, unde urma să aibă loc, la cererea Iranului, o reuniune extraordinară a comitetului executiv al miniştrilor de Externe ai Organizaţiei Cooperării Islamice, pe tema escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu.

O numire care torpilează pacea

În timp ce partenerii regionali și internaționali încercau să calmeze tensiunile, pe fondul uciderii lui Haniyeh la Teheran, Hamas anunța că Yahya Sinwar, principalul său oficial din Gaza și „creierul” atacurilor din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, a fost numit noul lider al grupării.

Alegerea lui Sinwar, o figură dură, apropiată de Iran, este văzută ca un semnal sfidător al grupării extremiste, care prin această numire pare pregătită să continue să lupte împotriva Israelului, în pofida morții lui Haniyeh.

Sinwar este perceput drept un lider nemilos, care a jurat să lupte până la capăt și a acționat zeci de ani pentru a dezvolta capacitățile militare și de informații ale Hamas.

Hamas a dat publicității o scurtă declarație cu privire la numirea sa: „Mișcarea de Rezistență Islamică Hamas anunță alegerea comandantului Yahya Sinwar ca șef al biroului politic al mișcării, succedându-i comandantului martir Ismail Haniyeh!”.

Hezbollahul libanez și-a declarat imediat sprijinul ferm pentru Sinwar, subliniind numirea sa ca un simbol al eșecului israelian în Gaza.

„Alegerea fratelui Yahya Sinwar din inima Fâșiei Gaza asediate - care este prezent pe linia frontului cu luptătorii din rezistență și între copiii poporului său, sub dărâmături, blocadă, ucideri și foamete - reafirmă că obiectivele pe care inamicul le urmărește prin uciderea liderilor au eșuat!”, a precizat gruparea militară proiraniană. 

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a comentat la televiziunea saudită „Al-Arabiya” numirea din fruntea Hamas: „Există un singur loc pentru Yahya Sinwar, și acesta este alături de Mohammed Deif și restul teroriștilor din 7 octombrie! Acesta este singurul loc pe care îl pregătim și îl avem în vedere pentru el!”.

Figură emblematică în cadrul organizației islamiste palestiniene radicale, Sinwar a fost cel care a construit aripa militară a Hamas și a stabilit noi legături importante cu puterile arabe regionale. 

Sinwar, în vârstă de 61 de ani, a petrecut 23 de ani în închisorile din Israel pentru uciderea unor soldați israelieni. El a fost eliberat, numărându-se printre cei peste 1.000 de prizonieri scoși după gratii în 2011, în schimbul lui Gilad Shalit, un soldat israelian care fusese capturat de Hamas cu cinci ani mai devreme.

În închisoare, Sinwar a refuzat să vorbească cu vreun israelian și i-a pedepsit personal pe cei care au făcut-o, presând fața unui alt deținut într-o sobă improvizată. 

„Este 1.000% dedicat cauzei și 1.000% violent, un om foarte, foarte dur.”, mărturisea un fost anchetator israelian din închisoarea în care a fost deținut Sinwar.

La eliberare, Sinwar a declarat că a învățat din experiență că singura modalitate de a elibera prizonieri palestinieni este capturarea soldaților israelieni.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

Subiecte în articol: razboi Putin Iran Israel civili
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri