x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cruciadă diplomatică, în așteptarea atacului asupra Israelului

Cruciadă diplomatică, în așteptarea atacului asupra Israelului

de Şerban Mihăilă    |    06 Aug 2024   •   08:00
Cruciadă diplomatică, în așteptarea atacului asupra Israelului
Sursa foto: Hepta

În timp ce statul evreu se pregătea pentru un atac masiv din partea Teheranului, o adevărată cruciadă diplomatică internațională a fost lansată încă de la sfârșitul săptămânii trecute, în încercarea de a reduce tensiunile din Orientul Mijlociu.

Presiunea diplomatică a crescut la începutul acestei săptămâni pentru a evita o escaladare a tensiunilor între Iran și Israel, în urma unor asasinate care au dus la creșterea divergențelor regionale, în timp ce numeroase guverne și-au îndemnat cetățenii să părăsească Libanul.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, declara, duminică seara, că țara sa este „hotărâtă să se opună” Iranului și grupărilor armate aliate acestuia „pe toate fronturile”.

În timp ce războiul său din Gaza împotriva Hamas se apropie de cea de-a 11-a lună, Israelul se pregătește de represalii din partea „axei de rezistență”, finanțată de Teheran, după asasinarea a două personalități ale grupărilor extremiste pro-iraniene.

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost omorât miercurea trecută, în capitala Iranului, într-un atac atribuit Israelului, la câteva ore după ce o lovitură israeliană asupra Beirutului îl ucisese ucis pe șeful militar al Hezbollah, Fuad Shukr.

Teheranul a anunțat, ieri, că „nimeni nu are dreptul să se îndoiască de dreptul legal al Iranului de a pedepsi regimul sionist” pentru uciderea lui Haniyeh, găzduit pe teritoriul iranian în momentul morții sale. 

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, îi avertizase pe omologii săi din țările G7, în cadrul unei teleconferințe desfășurate duminică, că orice atac, care se preconiza a fi o acțiune comună organizată de Hezbollah și Iran, ar putea avea loc în 24 până la 48 de ore, chiar luni.

În acest context, Blinken le-a cerut omologilor săi să exercite presiuni diplomatice asupra Teheranului, Hezbollahului și Israelului pentru „a da dovadă de o reținere maximă”.

La rândul lui, șeful ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a făcut apel la „toate părțile, împreună cu statele cu influență, să acționeze urgent pentru a detensiona ceea ce a devenit o situație foarte precară”.

În replică, purtătorul de cuvânt militar al Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a spus că „deocamdată, nu există nicio schimbare” în politica de protecție a civililor.

Calea dialogului

Atât experții, cât și diplomații de pretutindeni se tem că un atac asupra Israelului s-ar putea transforma rapid într-un război regional.

Turcia s-a alăturat luni mai multor state occidentale și altor țări care au cerut propriilor cetățeni să părăsească Libanul, acolo unde își are cartierul general gruparea pro-iraniană Hezbollah.

Numeroase companii aeriene au suspendat zborurile către această țară sau le-au limitat la orele de zi.

„Împreună cu partenerii noștri, ne-am exprimat profunda îngrijorare cu privire la evenimentele recente care amenință să determine o regionalizare a crizei, pornind de la Liban”, a afirmat, ieri, ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a G7.

„Facem apel la părțile implicate să se abțină de la orice inițiativă care ar putea împiedica calea dialogului și a moderației”, a adăugat el.

Cu numai o zi înainte, ministrul iordanian de Externe, Ayman Safadi, făcuse o deplasare-surpriză în capitala iraniană, în cursul căreia a transmis președintelui Masoud Pezeshkian un mesaj din partea regelui Abdullah al II-lea.

Potrivit analistului politic Oraib Rantawi, „spațiul aerian iordanian va fi probabil teatrul tirurilor de rachete și antirachetă”, în cazul unor eventuale ciocniri directe între Iran și Israel, iar conducerea de la Amman s-ar opune ferm încălcărilor suveranității sale.

„Iranienii trebuie să găsească alte modalități de a scuti Iordania de această situație stânjenitoare!”, a declarat, pentru AFP, Rantawi, director al Centrului de Studii Politice Al Quds, cu sediul la Amman.

Războiul dintre Israel și Hamas, din Fâșia Gaza, declanșat de atacul grupării palestiniene, din 7 octombrie, a atras deja militanți susținuți de Iran în Siria, Liban, Irak și Yemen.

Confruntări transfrontaliere

În timp ce regiunea se pregătea pentru o nouă escaladare, Hezbollah și Israelul și-au continuat, ieri, schimburile de focuri transfrontaliere, aproape zilnice.

Violențele transfrontaliere din octombrie au făcut cel puțin 549 de morți în Liban, majoritatea combatanți pro-iranieni, dar și cel puțin 116 civili, potrivit unui bilanț AFP.

În partea israeliană, inclusiv pe Înălțimile Golan anexate, au fost uciși 22 de soldați și 25 de civili, conform cifrelor furnizate de armata statului evreu.

Analiștii au declarat pentru AFP că este probabilă o acțiune comună, dar măsurată, a Iranului și a aliaților săi, în timp ce Teheranul a declarat că se așteaptă ca Hezbollah să lovească mai adânc în Israel și să nu se mai limiteze la ținte militare.

Statele Unite, cel mai important aliat al Israelului, au declarat că trimit nave de război și avioane de luptă suplimentare în regiune.

Președintele american, Joe Biden, urma să se întâlnească cu echipa sa de securitate națională, în cursul zilei de ieri, pentru a discuta despre evoluțiile din Orientul Mijlociu.

×