După ce nu a reușit nici să răstoarne guvernul ucrainean, nici să preia controlul asupra celor mai mari orașe ale țării, armata lui Putin se regrupează acum, concentrându-și campania militară în estul Ucrainei, într-o operațiune considerată de Occident drept „planul B” al Moscovei.
Între timp, apar tot mai multe întrebări asupra modului în care un lider rus cu experiență în probleme de securitate și cunoscut pentru opoziția sa față de războaiele purtate în vederea schimbării regimurilor politice a putut să fie atras, aproape hipnotic, într-un asemenea marasm strategic.
Este vorba despre o dilemă mai amplă, care, probabil, îi va preocupa multă vreme pe istorici: Cum a putut Rusia - o țară cu legături familiale, culturale și istorice profunde cu vecinul său vestic - să greșească atât de mult în privința evaluării Ucrainei.
Cu capul înainte
Oficiali și experți din Statele Unite și Europa, intervievați de „The Washington Post”, încearcă să pună cap la cap răspunsul la această întrebare. Ceea ce reiese, spun aceste surse, este imaginea unui lider orgolios și izolat, asaltat de prejudecăți și de informații distorsionate, care se grăbește să ia o decizie dezastruoasă fără a-și consulta cohorta de consilieri.
Putin s-a pripit, acționând cu capul înainte în Ucraina, încrezător în capacitatea sa de a obține o victorie rapidă și de a face față oricărei reacții negative în cadrul sistemului autoritar pe care l-a clădit acasă, spun sursele citate. La baza presupunerilor sale, se află concepții greșite despre Ucraina, înrădăcinate în mod fundamental în trecutul colonial al Moscovei.
„Din punct de vedere istoric, în Rusia nu a existat deloc expertiză privind Ucraina.”, precizează Alina Poliakova, președinte și director executiv al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene, cu sediul la Washington. „Când nu crezi că o țară este una reală și că un popor este unul real, de ce ai investi expertiză într-un lucru despre care nu crezi că există?”, se întreabă Poliakova, citată de publicația americană.
Campanie pregătită de un fost spion
În perioada premergătoare războiului, o serie de lideri europeni și ucraineni au bagatelizat posibilitatea ca Putin să dea ordinul de atac, deoarece nu vedeau suficiente forțe rusești masate la granițele Ucrainei, astfel încât Moscova să poată lansa o ofensivă pe mai multe fronturi și să exercite o ocupație ulterioară.
Aceștia nu realizau la vremea respectivă că Putin făcea numeroase presupuneri eronate – în special în privința voinței ucrainenilor de a rezista în fața unei agresiuni – și plănuia, într-adevăr, invazia. Aceasta a fost însă prost concepută. Campania, susțin analiștii, purta amprenta lui Putin însuși.
„Este clar că aceasta a fost o operațiune militară concepută de spioni, nu de generali!”, afirmă Mark Galeotti, profesor onorific la „University College London” și membru asociat principal la „Royal United Services Institute”. „Nu are niciun sens în termeni pur militari!”.
Potrivit oficialilor americani și europeni, Putin a ascuns foarte bine planurile sale de luptă, principalii săi comandanți militari și consilierii de încredere neștiind că Rusia avea de gând să organizeze o ofensivă.
După cum se știe, liderul rus nu folosește un smartphone și accesează rar internetul, amintește publicația americană. Ani de zile, el a distrus știrile independente din Rusia și a creat un sistem autoritar de guvernare, lipsit de orice feedback constructiv sau disidență.
Până la începutul acestui an, susțin oficiali americani și europeni, el era înconjurat de consilieri care, potrivit lui Galeotti, „au învățat că nu trebuie să aduci vești proaste la masa țarului”. Izolarea lui Putin, mai spun sursele citate, a fost agravată de coronavirus și de contactul său limitat cu ceilalți.
Percepție greșită și aroganță
Putin a văzut mult timp Ucraina independentă ca pe o ciudățenie a prăbușirii imperiului sovietic, care trebuia gestionată personal. Cartea jurnalistului rus Mihail Zigar, „Toți oamenii Kremlinului”, arată că, ani de zile, Putin a condus singur politica față de Ucraina, deoarece nu avea încredere în nimeni altcineva.
Încrederea lui Putin în expertiza sa personală în privința Ucrainei a ieșit în evidență într-un lung material pe care l-a publicat vara trecută. Articolul arată că ucrainenii și rușii sunt un singur popor, iar Ucraina nu este cu adevărat o țară, ci mai degrabă o parte istorică a Rusiei. Textul mai arată că ucrainenii au fost luați ostatici de guvernele occidentale, care au vrut să-i radicalizeze împotriva Moscovei.
„Acest lucru duce la convingerea lui Putin și a altora că, dacă poți decapita guvernul Zelenski, dacă poți elimina conducerea politică, atunci va exista o revărsare de sentimente prorusești din partea restului societății ucrainene.”, afirmă Andrea Kendall-Taylor, cercetător principal la „Center for a New American Security”.
Rusia a greșit în privința Ucrainei, „deoarece campania a fost în totalitate o operațiune dirijată de Putin”, declară, sub protecția anonimatului, și un oficial american specializat în Rusia.
Putin, mai precizează oficialul, „este cât se poate de convins de adevărurile sale și e un munte de aroganță!”.
Presupunerea unei prăbușiri rapide a guvernului ucrainean a stat la baza invaziei, susțin oficiali ucraineni, americani și europeni. În primele zile ale războiului, propaganda Kremlinului promova ideea că Zelenski ar fi fugit, chiar în timp ce posta videoclipuri de la Kiev.
Concepția eronată a lui Putin despre presupusa „slăbiciune” a ucrainenilor s-a adăugat unei viziuni arogante asupra puterii Rusiei. El s-a lăudat în mod ostentativ unui oficial european de rang înalt, la sfârșitul anului 2014, că ar putea cuceri cu ușurință Kievul, „în două săptămâni”, dacă și-ar propune asta, lucru în care se pare că a continuat să creadă până când a încercat să-l pună în practică.
„El are o credință de neclintit în capacitatea sa de a controla evenimentele.”, susține un înalt oficial NATO din domeniul informațiilor, citat de publicația americană.
Mai mult, spune Alexander Gabuev, cercetător principal la „Carnegie Moscow Center”, liderii ruși nu consideră că Ucraina, teritoriu controlat cândva de Moscova, necesită o evaluare riguroasă. „A existat acest fals sentiment de familiaritate (...) Asta este ceea ce Rusia a înțeles complet greșit!”, afirmă el.
Odată ce presupunerile s-au dovedit a fi false, armata rusă a devenit incapabilă să se regrupeze, împovărată de probleme de combustibil, muniție, transport, hrană și alte probleme logistice, precum și de soldați demoralizați cărora nu li s-a spus că sunt trimiși să lupte într-un război.
În plus, în loc să folosească principalul său serviciu de informații externe, SVR, Putin s-a bazat pe spionajul intern al FSB, deoarece era vorba despre o țară catalogată „din apropiere”. FSB a furnizat însă informații eronate.