Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Recalcularea pensiilor. Beneficiarii trebuie să citească atent deciziile, pentru a semnala erorile

Recalcularea pensiilor. Beneficiarii trebuie să citească atent deciziile, pentru a semnala erorile

de Redacția Jurnalul    |   

Circa 3 milioane de pensionari vor beneficia de majorarea veniturilor începând cu luna septembrie 2024. Creșterea va fi, în medie, de 500 de lei.

Până în prezent au fost analizate circa 50% dintre dosare iar deciziile vor începe să fie expediate în aceste zile.

Autoritățile precizează că deciziile pot conține erori, astfel că beneficiarii trebuie să le citească atent. 

Penisonarii vor primi deciziile de recalculare începând de joia viitoare. Oficialii îi sfătuiesc să citească atent documentul. 

"In prima parte a deciziei avem datele persoanale ale pensionarului care pot fi verificate cu usurinta de orice persoana. Putin mai jos avem suma punctajelor anuale realizate de pensionar, la litera A avem total stagiu de cotizare realizat, iarasi poate fi verificat cu usurinta de pensionar. La litera B avem stagiu de cotizare contributiv pentru care se acorda numarul punctelor de stabilitate", spune Marius Stanciu, secretar de stat Ministerul Muncii.

Pensionarii trebuie să fie atenți la deciziile de recalculare

Dacă observă greşeli, pensionarii pot contesta în instanţă decizia de recalculare, în termen de 45 de zile. 

"Sfatul meu pentru orice pensionar, inainte sa faca acest pas e sa mearga la Casa de Pensii unde specialisitii vor analiza temeinic aceasta decizie", mai spune Marius Stanciu, secretar de stat Ministerul Muncii.

În cazul unei erori, o nouă decizie va fi trimisă peste câteva zile. Apoi vor veni şi banii. 

Poştaşii vor duce pensiile mărite între întâi şi 15 septembrie. Pe card vor fi plătite de pe 12 septembrie. Zilele acelea va fi făcută şi a doua recalculare, care va adăuga la venitul seniorilor sporurile, primele, orele suplimentare şi al 13-lea salariu. Începutul anului viitor va veni cu încă o majorare de cel puţin 10%.

Unii pensionari sunt încrezători - aşteaptă creşteri consistente. 

Cei care au cotizat la stat peste 40 de ani se vor bucura de creşteri semnificative. Recalcularea costă Guvernul două miliarde şi jumătate de lei în plus pe lună, dar ministrul Finanţelor promite că nu vor fi probleme cu plata pensiilor. 

"Avem banii prevazuti in bugetul asigurarilor sociale. Am fost atenti ca aceste resurse pentru peste 3 milioane de pensionari sa fie asigurate", spune Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Peste un milion de vârstnici vor primi decizii de recalculare cu un venit mai mic dar pensia va rămâne la acelaşi nivel, potrivit observatornews.ro.

Subiecte în articol: recalculare pensii decizii pensii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri