Tot de atâtea ori, Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a desființat hotărârile CSM, prin trei decizii adoptate în aceeași zi. Anul trecut, aceeași judecătoare a mai fost exclusă, a patra oară, din magistratură, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a desființat și această sancțiune.
Judecătoarea Daniela Panioglu, de la Curtea de Apel București, deține recordul absolut al sentințelor de excludere din magistratură dispuse de către Secția pentru Judecători a CSM. Cea de-a cincea excludere din profesie a avut loc la începutul acestei săptămâni, când Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru Judecători în materie disciplinară, a admis acțiunea exercitată de Inspecția Judiciară față de Daniela Panioglu, căreia i-a aplicat o nouă sancțiune constând în excluderea din magistratură pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 271 literele „b” și „s” din Legea nr. 303/2022 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.
Este vorba despre comiterea de „atitudini nedemne în timpul serviciului față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanți ai altor instituții”, pe de o parte, precum și de „exercitarea funcției cu rea-credință”, pe de altă parte.
Magistratul Daniela Panioglu are drept de recurs la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe care îl poate exercita în termen de 15 zile de la comunicarea acestei hotărâri a CSM. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, existând și două opinii separate. Prima opina în sensul admiterii în parte a acțiunii Inspecției Judiciare și a aplicării sancțiunii excluderii din magistratură doar pentru exercitarea funcției cu rea-credință, iar a doua propunea respingerea în totalitate a acțiunii disciplinare.
A umilit o procuroare DIICOT
Daniela Panioglu a fost, astfel, sancționată de CSM pentru că, în cadrul unei ședințe de judecată din data de 24 martie 2022, ar fi interacționat neadecvat cu procurorul de ședință, Florentina Lupu, de la DIICOT. Inspecția Judiciară precizează, în acțiunea exercitată față de judecătoare, că a audiat înregistrarea respectivei ședințe de judecată și a reținut „un comportament nedemn al președintelui de complet față de reprezentantul DIICOT. Doamna judecător, prin modalitatea imperativă în care s-a adresat procurorului prin corectarea și întreruperea permanentă a acestuia, l-a plasat într-o situație de inferioritate, indicând ideea că nu cunoaște dispozițiile legale sau că nu deține o competență profesională adecvată, atitudine lipsită de respect și neconformă statutului de magistrat”.
Inspecția Judiciară mai arată că judecătoarea Panioglu „a făcut aprecieri de natură a crea procurorului impresia că soluția ce urmează a se pronunța în cauză era deja luată. Președintele completului de judecată, doamna judecător Daniela Panioglu, a corectat permanent procurorul, nu i-a acordat cuvântul în susținerea cererii introduse la instanță și a indicat ideea că acesta nu cunoaște dispozițiile legale. (…) Dialogul purtat cu reprezentantul Ministerului Public reflecta în mod evident nemulțumirea față de împrejurarea că, pentru aceleași motive, a fost adusă din nou în sala de judecată”.
„Palmaresul” care a condus la această situație
Magistratul sancționat se află la a cincea excludere consecutivă din magistratură. Însă, de patru ori, Înalta Curte de Casație și Justiție a desființat hotărârile CSM și a „spălat-o” pe Daniela Panioglu. Trei dintre aceste verdicte au fost luate chiar în aceeași zi.
Astfel, la 15 decembrie 2022, CSM a exclus-o prima dată pe judecătoare din magistratură, pentru exercitarea funcției cu rea-credință. În 30 octombrie 2023, Completul de 5 judecători al Înaltei Curți a admis recursul judecătoarei, a casat sentința CSM și, rejudecând, a constatat nulitatea absolută a acțiunii disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară.
Tot în 15 decembrie 2022, Secția de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis o altă acțiune a Inspecției Judiciare, tot pentru exercitarea funcției cu rea-credință, aplicând aceeași sancțiune a excluderii din magistratură în ceea ce o privește pe Daniela Panioglu. Însă, tot la 30 octombrie 2023, ÎCCJ a decis să admită din nou recursul și a desființat și această acțiune disciplinară, dar și decizia CSM. De această dată, au existat și o opinie separată, în sensul aplicării unei sancțiuni constând în retrogradarea în grad profesional.
La 15 martie 2023, CSM a exclus-o pe aceeași judecătoare din magistratură, tot pentru exercitarea funcției cu rea-credință. Pârâta era acuzată, de această dată, că, învestită fiind cu soluționarea unui apel, nu s-a pronunțat asupra menținerii, revocării, înlocuirii ori a încetării de drept a unei măsuri preventive pi a sancționat cu amendă judiciară procurorul care a redactat contestația la executare ce a făcut obiectul acelui dosar, fără ca acesta să se încadreze în categoria persoanelor pentru a căror conduită procesuală neconformă legiuitorul a prevăzut respectiva sancțiune. Numai că, tot la data de 30 octombrie 2023, ÎCCJ a anulat și această excludere din magistratură.
În 15 decembrie 2022, judecătoarea Daniela Panioglu a mai fost exclusă, a patra oară, din magistratură pentru exercitarea funcției cu rea-credință, nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, neredactarea sau nesemnarea hotărârilor judecătorești, din motive imputabile, în termenul prevăzut de lege și nerespectarea în mod repetat a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor. La data de 6 noiembrie 2023, ÎCCJ a desființat și această excludere din magistratură.
Panioglu a depășit la acest capitol „vedetele” Cristi Danileț și Camelia Bogdan
Cu acest „palmares”, judecătoarea Daniela Panioglu l-a depășit până și pe celebrul ex-magistrat Cristi Vasilică Danileț, exclus „doar” de trei ori din magistratură de către CSM. Însă, ca și în cazul magistratei de la Curtea de Apel București, Danileț a reușit să scape de aceste excluderi, în instanță, după care a ieșit la pensie, la vârsta de 48 de ani.
Prima excludere din magistratură a lui Cristi Vasilică Danileț a avut loc la data 8 decembrie 2021, pentru fapte constând în manifestările judecătorului pe rețelele de socializare. A doua excludere a avut loc în 25 mai 2022, pentru încălcarea interdicției de a face politică. Iar a treia excludere a avut loc la data de 20 iulie 2022, pentru alte manifestări prin care Danileț ar fi încălcat Statutul judecătorilor și procurorilor.
Un alt magistrat celebru aflat în aceeași situație este Camelia Bogdan, tot de la Curtea de Apel București, exclusă de două ori din profesie. Dacă prima dată a reușit să scape, în instanță, doar cu o mutare disciplinară la Târgu Mureș, cea de-a doua excludere a rămas definitivă.