Jurnalul.ro Special Anchete Recordul lui Emil Boc, bătut de Allen Coliban. Cel mai scump WC din România: 75.000 €

Recordul lui Emil Boc, bătut de Allen Coliban. Cel mai scump WC din România: 75.000 €

de Ion Alexandru    |   

Cele mai scumpe toalete ecologice inteligente se vor găsi în municipiul Brașov, unde primăria condusă de Allen Coliban a alocat un buget de peste 10,1 milioane de lei. 28 de astfel de toalete vor împânzi orașul de la poalele Tâmpei, la un cost de achiziție, amplasare și mentenanță de 73.724 de euro bucata. Primăria Brașov bate, astfel, recordul atins, anul trecut, de primăria condusă de liberalul Emil Boc, care a contractat, de la aceeași companie, patru astfel de toalete inteligente, dar a plătit pentru fiecare dintre acestea un preț de „doar” 59.804 euro.

Primăria Municipiului Brașov, sub coordonarea edilului USR Allen Coliban, a contractat, la finalul lunii octombrie, 28 de toalete ecologice, la preț de apartament în Capitală fiecare. Este vorba despre un acord-cadru, încheiat pe o perioadă de patru ani, pentru care municipalitatea va scoate din bugetul propriu suma de 8.488.400 de lei fără TVA, ceea ce cu tot cu TVA înseamnă 10.101.196 de lei. În acest sens, fiecare dintre cele 28 de toalete ecologice ajunge să coste 360.757 de lei, adică 73.724 de euro.

Achiziția a fost scoasă la licitație, pe portalul SEAP, în data de 12 iunie 2022, bugetul estimat la acel moment pentru aceste toalete fiind chiar și mai mare, de 9.388.991,6 lei fără TVA, respectiv de 11.172.900 de lei cu tot cu TVA, ceea ce ar fi însemnat un preț pe bucată de 400.000 de lei (81.6433 de euro).

Primăria lui Allen Coliban susținea că dorește să contracteze furnizarea, montarea și mentenanța unui număr cuprins între 6 și 28 de astfel de toalete. Iar la licitația deschisă organizată pentru acest obiectiv, autoritatea contractantă a primit două oferte acceptabile, ceea ce a condus la data de 25 octombrie 2022 la parafarea contractului. Firma câștigătoare este Comex Rom SRL, din București, cea care a montat și în Capitală, în trecut, astfel de toalete.

WC cu fereastră în tavan

Potrivit caietului de sarcini, document despre care autoritatea contractantă menționează că a fost elaborat pentru a servi drept documentație tehnică în vederea atribuirii unui acord-cadru, cu o durată de 48 de luni privind furnizarea și amplasarea unui număr cuprins între minimum șase și maximum 28 de toalete automatizate, racordabile la unitățile accesibile inclusiv persoanelor cu dizabilități și de asigurare a serviciilor de mentenanță a acestora pe teritoriul municipiului Brașov, „se urmărește creșterea gradului de confort pentru cetățenii municipiului Brașov, dotarea parcurilor, a zonelor de agrement și de odihnă, precum și a locurilor de joacă”.

Astfel, cabina toaletei este o structură monobloc realizată din beton armat cu fibră de sticlă, care asigură accesul utilizatorilor din exterior, printr-o ușă glisantă, îmbrăcată în tablă din inox, prevăzută cu sistem de deschidere și în lipsa curentului. Spațiul tehnic, unde vor fi amplasate toate sistemele automate și rezervoarele cu materiale de consum, va fi prevăzut cu ușă metalică cu încuietoare. Structura va avea dimensiunile de 275/195/245 centimetri, podeaua va fi antiderapantă, iluminarea pe timpul zilei va fi naturală prin asigurarea în plafon a unei ferestre, dar va fi prevăzută și cu iluminare artificială.

Toate echipamentele din interior, respectiv lavoarul încastrat, uscătorul de mâini, vasul de WC, mâna curentă de sprijin, coșul de gunoi și oglinda, sunt realizate din inox. În camera tehnică sunt amplasate sistemele de asigurare a apei, dozatoarele de săpun și substanțe dezinfectante, dozatorul de hârtie și uscătorul de mâini, funcționale prin senzori de apropiere a mâinilor. În aceeași cameră tehnică se amplasează panourile electrice, termostatul pentru asigurarea aerului cald, sistemul de curățare automată a vasului de WC.

Consumarea hârtiei igienice, transmisă prin GPS

Corpul interior este ignifug, realizat din materiale rezistente la vandalism, anti-graffiti. Panoul cu butonul de acces  va asigura informații și semnalizarea luminoasă. Toaletele sunt dotate cu sistem electric automat pentru acces/ieșire, sistem de siguranță „SOS”, cu buton care acționează deschiderea ușii, sistem automat de încălzire pe timp de iarnă, sistem GPS pentru transmiterea 24/24 a parametrilor de funcționare a toaletelor automate, pentru a eficientiza operațiunea de remediere a deficiențelor tehnice apărute și un sistem acustic cu instrucțiuni vocale pentru fiecare comandă și operațiunile pe care le desfășoară toaleta.

În documentația de atribuire există 28 de locații din Brașov unde vor fi amplasate aceste toalete: Piata Sfântul Ștefan, Livada Poștei, Scuarul Someș, Scuarul Uranus, Parcul Tractorul, Parcul Trandafirilor, Parcul Ursu, Parcul Iepure, Zona Modarom, Parcul Dima – Maternitate, Poiana Brașov – Parcarea Șura Dacilor, Poiana Brașov – Parcarea Rat, Parc Timiș Triaj, Cartier Pavilioane CFR, Zona ITC – Alexandru Vlahuță, Zona Gemenii – Zizinului, Zona Spitalul Județean, Centrul Civic – Trezorerie, Castanilor – 15 Noiembrie, Zona Rapid – Bulevardul Victoriei, Zona Onix – Bulevardul Griviței, Parcul Fartec, Parcul Agricultorilor – Bartolomeu, Zona Complex Cerna – Olteț și Cartierul Noua – Lac Noua.

Recordul în materia unor astfel de achiziții era deținut, până acum, de Primăria lui Emil Boc

Primăria Brașov atinge, prin acest contract, recordul absolut în ceea ce privește prețul plătit de o autoritate publică pe o toaletă ecologică inteligentă. Anterior, recordul era deținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, la conducerea căreia se află Emil Boc, instituție care, la data de 27 octombrie 2021, a contractat, de la aceeași companie, patru toalete automate, racordabile la rețelele de utilități, plătind pe ele un preț de 985.000 de lei fără TVA, respectiv 1.172.150 de lei cu TVA. Practic, fiecare astfel de toaletă a scos din bugetul Primăriei Cluj-Napoca câte 59.804 euro.

În baza de date a SEAP, mai regăsim o achiziție similară, făcută de Primăria Municipiului Galați, care a cumpărat, în 17 februarie 2022, două toalete publice tip container, pe care le-a instalat pe Plaja Dunărea, plătind un preț de 37.340 de euro cu TVA bucata.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri