Jurnalul.ro Ştiri Locale Maramureş, Ilfov şi Cluj, județele cu cele mai multe recrutări pentru industrie și construcții

Maramureş, Ilfov şi Cluj, județele cu cele mai multe recrutări pentru industrie și construcții

de Redacția Jurnalul    |   

Topul judeţelor după recrutările din industrie şi construcţii: cel mai mult au recrutat angajatorii din Maramureş, Ilfov şi Cluj. La polul opus au fost judeţele Argeş, Hunedoara şi Arad, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.

Numărul angajaţilor din industrie şi construcţii a crescut, per total, cu 8.300 de persoane în octombrie 2022 faţă de aceeaşi lună din 2021, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică, centralizate de ZF. Topul judeţelor care au recrutat cel mai bine în sectorul de industrie şi construcţii este condus de Maramureş, cu o creştere de 3.235 de persoane în octombrie 2022 faţă octombrie 2021, urmat de Ilfov, cu o creştere de 2.580 de persoane, şi de Cluj, cu o creştere de puţin peste 2.000 de persoane.

În Maramureş, numărul angajaţilor din industrie şi construcţii a crescut cu 3.235 în octombrie 2022 faţă de octombrie 2021, în Ilfov creşterea a fost de 2.580 de persoane, iar în Cluj de puţin peste 2.000 de persoane. Argeşul a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de angajaţi din industrie şi construcţii, de 2.856 de persoane în octombrie 2022 faţă de aceeaşi lună din anul precedent. „Judeţul Argeş are o situaţie aparte, fiind puternic legat de soarta industriei auto şi este destul de reprezentativ faţă de media de creştere a locurilor de muncă la nivel naţional”, explică specialiștii. Un număr de 13 judeţe au înregistrat scăderi ale numărului de angajaţi din industrie şi construcţii în perioada octombrie 2021 – octombrie 2022.

„În piaţa de recrutare, tendinţa a fost în general de creştere, cu obiectivul de a reveni la nivelul anului 2019, deci de a recupera locurile de muncă pierdute în pandemie. Sectorul construcţiilor a adus o multitudine de oportunităţi, atât pentru că a existat un volum de lucru suplimentar, dar şi pentru că avantajele fiscale de care se bucură acest sector de activitate au favorizat angajările. O tendinţă similară s-a observat şi în industria prelucrătoare, dar poate cu o anvergură mai moderată, întrucât companiile au fost preocupate de automatizări diverse, ceea ce limitează nevoia de forţă de muncă”, a spus pentru ZF Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

În plus, ea spune că în ambele sectoare companiile duc o luptă crâncenă pentru a găsi lucrători, atât calificaţi cât şi necalificaţi, cu costuri salariale din ce în ce mai mari. Aportul de muncitori non-UE a fost semnificativ în ambele sectoare de activitate.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: recrutari constructii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri