Românii iubesc teatrul și muzica simfonică, iar asta se vede cel mai bine în sălile de spectacole, care, din fericire, sunt pline ochi. Însă micile bucurii sunt umbrite de cei neinițiați care par să confunde uneori sălile de spectacol cu sălile de cinema. Lipsește doar popcornul uneori. Atitudinea e aceeași, motiv pentru care orice iubitor de frumos trebuie să știe ce semnifică cele cinci cuvinte-cheie.
Punctualitate. Deși, în ultimii ani, în rândul lumii mondene, a apărut sintagma “fashionably late”, trebuie să o ignorați, mai ales atunci când este vorba despre un spectacol de teatru sau un concert. Nu aveți voie să întârziați! Dacă totuși sunteți în întârziere, uneori e mai bine să renunțați decât să deranjați o sală întreagă căutându-vă locul.
Liniște. Din momentul în care ați pășit în sală, veți intra în “modul silențios”, atât dv., cât și telefonul dv. Nu vom vorbi nici măcar în șoaptă cu persoana de lângă noi. În cazul în care vedem în sală persoane cunoscute, le vom saluta cu un zâmbet și o ușoară înclinare a capului, urmând să stăm de vorbă în timpul pauzei. Vor înțelege situația dacă și ei cunosc regulile în astfel de cazuri.
Decență. Nu vom comenta spectacolul sau prestația artiștilor niciodată. Sub nicio formă, nu vom huidui în cazul în care vom ajunge la concluzia că am dat banii degeaba pe bilet. Iar dacă simțiți că aveți ureche muzicală, rămâneți să vă demonstrați talentul acasă sau în mașină, nicidecum în timpul unui concert simfonic. Excepție fac cazurile în care artiștii vă invită să îi acompaniați.
Eleganță. Nu vom confunda niciodată un concert la Ateneu cu un concert pe stadion. Ținuta trebuie să fie decentă, fiind chiar un dress code extrem de pretențios când e vorba de muzică simfonică. O ținută decentă înseamnă costum sau smoching, în cazul domnilor, și o rochie neagră și pantofi cu toc, în cazul doamnelor. Nu trebuie să purtăm uniforme, tocmai de aceea avem libertatea de a alege ținute elegante. E important de reținut însă că pălăriile vor rămâne întotdeauna la garderobă.
Respect. Într-o sală de concert, aplauzele sunt bine-venite la intrarea dirijorului sau a solistului. Vom face o gafă dacă vom aplauda la sfârșitul unei mișcări simfonice. Simfonia are, de obicei, patru părți și se aplaudă numai la sfârșit, în momentul în care artistul se întoarce cu fața spre public. La teatru este de bun-gust să te ridici în picioare pentru aplauzele de final. Țineți minte că e o dovadă de impolitețe să plecați din sală spre finalul spectacolului doar pentru a fi primii la garderobă.