Jurnalul.ro Timp liber Codul bunelor maniere. Reguli la masa de Revelion

Codul bunelor maniere. Reguli la masa de Revelion

de Redacția Jurnalul    |   

Există câteva reguli de bune maniere de care trebuie să ții cont la masa de Revelion.

Într-o seară festivă precum este cea la trecerea dintre ani, respectul  și atenția față de ceilalți sunt esențiale. 

Reguli pentru gazde

Gazdele trebuie să întâmpine invitații cu zâmbet și amabilitate, ajutându-i să se simtă confortabil. Acestea nu trebuie să fie nici prea grăbite, dar nici absente, și să se asigure că fiecare invitat se simte bine.

Masa trebuie să fie aranjată elegant, cu farfurii, tacâmuri, pahare și șervetele, în funcție de tipul de masă (formă, design, tematică). Gazda trebuie să stabilească ordinea mâncărurilor (de la felurile ușoare la cele grele, de la aperitive la deserturi).

Invitații trebuie să știe ce meniu au, astfel încât să nu mănânce prea mult de la început. Este important să existe suficiente băuturi și să nu lipsească apa, pe lângă băuturile alcoolice.

Gazda trebuie să își servească invitații cu politețe, evitând să vorbească prea mult în timpul servirii. Este important să întrebe despre preferințele alimentare (de exemplu, dacă cineva nu consumă alcool sau are alergii).

Gazda încurajează conversația și se asigură că toată lumea are un loc confortabil la masă. Ar trebui să fie atentă la nevoile invitaților (dacă cineva nu are suficientă băutură sau nu poate ajunge la un fel de mâncare).

De asemenea, ar trebui să evite să facă comentarii negative despre comportamentul invitaților.

Reguli pentru invitați

Invitații trebuie să ajungă la timp, nu mai devreme decât ora stabilită, dar nici prea târziu, pentru a respecta programul. Când ajung, musafirii trebuie să salute pe toată lumea cu amabilitate și să aștepte instrucțiuni de la gazdă referitoare la locul lor la masă.

La masă se discută politicos, nu se aduc în discuție subiecte controversate, precum cele legate de politică sau religie. Este important să nu se mănânce prea repede, fără zgomote, cum ar fi sorbitul din băuturi sau zgomotele excesive de tacâmuri. Nu este permisă folosirea telefonului mobil în timpul mesei. Nu se fac poze la masă.

Trrebuie folosite corect tacâmurile și se consumă cu moderație. Este important să se mestece încet și să nu se discute cu gura plină. Persoanele cu alergii sau preferințe alimentare speciale trebuie să le comunice înainte de eveniment, astfel încât gazda să poată ține cont de ele.

Este important să se consume alcool cu moderație. Invitații trebuie să evite să devină prea zgomotoși. Este recomandat să bea apă pe parcursul serii pentru a evita deshidratarea.

Dacă se apropie sfârșitul petrecerii, invitații ar trebui să fie atenți la indicii de la gazde. Dacă gazda sugerează că este timpul să plece, este politicos să o faci fără a insista prea mult. Nu este recomandat să se stea mult după miezul nopții, mai ales dacă gazda pare că vrea să încheie petrecerea. Un „mulțumesc” și un „La mulți ani!” pot semnala încheierea.

Cum determini invitații să plece

Dacă invitații stau prea mult și atmosfera se apropie de final, gazda poate face semne subtile. Oferirea unui ultim pahar sau începutul curățeniei pe masă pot indica că evenimentul se apropie de final.

Gazda poate spune că trebuie să se odihnească pentru un alt eveniment pe care îl are a doua zi, sugerând în mod delicat că petrecerea s-a încheiat

O tehnică subtilă de a marca sfârșitul serii este oprirea muzicii sau închiderea ușilor, potrivit dcnews.ro.

Subiecte în articol: revelion bune maniere
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri