Jurnalul.ro Timp liber Relatii De ce se destramă cuplurile. 3 moduri de a reaprinde focul pasiunii

De ce se destramă cuplurile. 3 moduri de a reaprinde focul pasiunii

de Anastasia Paul    |   

Oamenii se confruntă adesea cu dilema de a se îndrăgosti sau de a nu se îndrăgosti.

Principiul fundamental al iubirii poate să nu fie suficient pentru ca un cuplu să supraviețuiască.
Identificarea ciclurilor negative la care este supusă o relație poate ajuta la prevenirea repetării acestora.

Primele etape ale unei relații

Gândurile tale se îndreaptă către o persoană specială, fluturii se aflăstomacului tău în timp ce pui ochii pe un nou iubit. Minunatele bucurii ale etapei lunii de miere! Această etapă remarcabil de fericită a curtării se bazează în primul rând pe atracția sexuală. Odată cu apariția valurilor de emoție, are loc o reacție chimică.

Aceste sentimente inundă creierul cu dopamină, un neurohormon cunoscut și sub numele de hormonul plăcerii. Când suntem înghițiți în această etapă, fiecare atingere a partenerului sau gând despre el vine cu un val de dorință. Ca toate lucrurile, etapa lunii de miere trebuie să se încheie și, din păcate, aceste sentimente de atracție se estompează, de obicei între 6 luni și un an într-o relație.

Atracția este o stare umană foarte studiată. Atracția față de altul cuprinde o combinație  de dorințe fizice, mentale, emoționale și intelectuale. La începutul unei relații, avem tendința să mergem cu entuziasm înainte. Nu există nicio rănire emoțională anterioară sau dezacorduri și totul este nou și incitant. Aceste activități pozitive pompează serotonina prin creier și ne măresc libidoul și dorința sexuală pentru noul iubit. În mod inevitabil și, din păcate, acest nivel de atracție intensă se estompează în cele din urmă și cuplurile spun că rareori simt din nou acest nivel crescut de dorință.

Pe măsură ce cerințele vieții cresc, iar sentimentele de atracție se estompează, un cuplu va cădea în mod natural în rutină. Momentele de adrenalină se termină.

Trecerea din faza lunii de miere în rutinele vieții de zi cu zi nu este un lucru negativ. Acesta este fundamentul unei relații realiste! Relațiile sănătoase cultivă atracția emoțională și sexuală, echilibrând în același timp autonomia și toate sarcinile vieții. Important este modul în care cuplul menține echilibrul dintre viață și relația lor.

De obicei, cuplurile își dau seama că ceva nu este în regulă atunci când își dau seama că nu mai fac sex. Dar sexul nu este problema!

Când tratăm provocarea sexuală a cuplului, trebuie să ne dăm înapoi și să privim relația. Este obișnuit ca oamenii să se îndrăgostească.

Iată 3 motive pentru care se destramă relațiile:

1. Nu își mai cuceresc partenerul

Există un mesaj al societății că relațiile necesită „muncă”. Da, relațiile necesită muncă, dar acest mesaj al societății este ușor deplasat. Acest mesaj se concentrează pe continuarea prin lupte. Fiecare relație va avea dezacorduri și trebuie să învețe cum să navigheze într-un dezacord și să-l repare emoțional, dar nu asta face ca un cuplu să se îndrăgostească. Cheia puzzle-ului este să înveți cine este cu adevărat partenerul tău: cine este, fără compromisuri. Cheia este să accepți această persoană și, făcând asta, să crești împreună cu ea, pe măsură ce ea crește împreună cu tine.

Înțelegerea a cine este partenerul tău și asumarea unui rol de sprijin pentru a-i spori succesul sunt pilonul de bază al unei relații sănătoase. Cele mai bune lucruri din viață nu sunt gratuite și nici relația ta. Trebuie să-ți câștigi partenerul și afecțiunea, în fiecare zi, străduindu-te să fii cea mai bună versiune a ta și fiind susținător și afectuos față de persoana de lângă tine. Fă un efort conștient pentru a te aplica la actul de a iubi. Planificați nopți de întâlnire, planificați sejururi și faceți lucruri care știți că vă plac

2. Își pierd atracția sexuală

Este nerealist să crezi că îți vei dori întotdeauna sexual partenerul. În unele zile s-ar putea să-l găsești mai atractiv decât în altele. În timp, aparențele și corpurile se schimbă. Este posibil să nu mai fii atras de aspectul celuilalt. Aceste sentimente de dezamăgire pot înăbuși dorința sexuală pentru partenerul tău și pot duce la mai puțină intimitate fizică. Există un efect de bulgăre de zăpadă atunci când un cuplu încetează să mai fie intim din punct de vedere fizic.

O persoană poate interioriza lipsa de intimitate fizică: „Nu sunt suficient de atractiv?” sau „Nu sunt suficient de bun?” în timp ce celălalt interiorizează: „Ce este în neregulă cu mine?” Nu este nimic în neregulă cu tine. Pentru a rupe acest ciclu, trebuie să identifici modalități de a aprinde sentimentele interioare de sexualitate și dorință.

3. Conflictele creează distanță emoțională

Fiecare relație va avea dezacorduri, totuși, unele cupluri se luptă mai mult decât altele. În timpul unei lupte, oamenii își pierd controlul asupra emoțiilor și strigă impulsiv ceva care îl rănește emoțional pe celălalt. Rareori uităm ce a spus partenerul nostru în căldura momentului. Oamenii trăiesc adesea cu această rănire mult mai mult decât a durat lupta.

Comunicarea greșită, resentimentele și durerea emoțională ne fac să avem mai puțină încredere în partenerul nostru și, inevitabil, să ne îndepărtăm unul de celălalt sau să ne îndreptăm spre altcineva, fizic și emoțional. Încearcă să canalizezi acea energie negativă în ceva constructiv. Înainte de a reacționa în căldura momentului, respiră adânc și încearcă să înțelegi ce vrea să-ți spună partenerul tău. Renunță la toată furia, astfel încât să poți găsi rădăcina discuției, și apoi acceptă să găsiți reciproc o cale care să fie una de unitate, nu de disidență. Cine știe, se poate rezolva de la sine în ceva la care nu te așteptai.

Reaprinderea iubirii
Cuplurile vor experimenta îndrăgostirea și despărțirea. Nu există nicio cale de a ocoli asta. Ca principiu fundamental, dragostea nu este suficientă pentru ca un cuplu să supraviețuiască.

Iată câteva modalități de a reaprinde dragostea pentru partenerul tău:

1. Crează o bază de prietenie

Dragostea nu este suficientă pentru a menține o relație împlinită. Îndrăgostirea și despărțirea sunt o parte a unei relații pe termen lung. Atunci când doi oameni se iubesc, dar nu sunt „îndrăgostiți”, este timpul să renunțe la prietenia de bază.

O prietenie jucăușă și distractivă este secretul unei relații de durată. Este o cheie esențială pentru a naviga pe calea sexuală și emoțională a unei relații pe termen lung. Prieteniile aduc în mod natural oamenii împreună pe baza intereselor comune. Activitățile relaxate și distractive pot ghida în mod natural relația dintr-un loc stresant. Acordați-vă timp pentru a vă aminti și a revedea lucrurile care v-au ajutat să vă îndrăgostiți.

Când partenerii se bazează pe prietenia lor pentru a-i ajuta să treacă prin momente grele, este mai probabil să abordeze situația ca o echipă.

2. Faceți din întâlnirile zilnice o prioritate

Întâlnirea nu înseamnă întotdeauna să faceți o rezervare la cină sau excursii extravagante. Găsește modalități de a te întâlni cu partenerul tău zilnic. Gândește-te la aceste întâlniri zilnice ca timp de calitate împreună, versus un efort. Întâlnirile zilnice înseamnă să-ți lași telefonul jos și să-ți asculți partenerul vorbind despre ziua lui. Individual, suntem mereu în creștere și evoluție. Continuă să afli cine este partenerul tău și continuă să-l lași să te învețe. 

3. Simțiți-vă din nou sexy

Fă zilnic în ceva care să te facă să te simți sexy și încrezător. Acest lucru nu este ceva pentru partenerul tău dar va avea un efect pozitiv și asupra lui. Dacă nu te simți încrezător și sexy în interior, libidoul tău va urma. Gândește-te: dacă noi înșine nu ne simțim sexy, cum ne putem aștepta ca partenerul nostru să ne găsească sexy? Găsește activități zilnice, mantre, muzică sau oameni care te fac să te simți sexy în interior. 

Plăcerea sexuală este mereu în schimbare. Aceasta este natura expresiei noastre sexuale umane. Ceea ce găsești interesant și plăcut într-o zi, s-ar putea să nu mai fie în următoarea. Lupta de a discuta despre dorințele sexuale și despre modul în care acestea evoluează, poate scădea în cele din urmă dorința sexuală pentru un partener sau chiar pentru ambii. Relațiile pe termen lung se îndrăgostesc și se iubesc în mod obișnuit, dar nu există niciun motiv pentru a permite ca acest lucru să afecteze intimitatea fizică. Secretul? Fă efortul de a-ți câștiga partenerul zilnic. Fă din asta un obicei, notează psychologytoday.com.

Subiecte în articol: relaţii iubire indragostit
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri