Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Relațiile economice, o poveste de succes

Relațiile economice, o poveste de succes

de Adrian Stoica    |   

Cu un Produs Intern Brut (PIB) de circa 300 de miliarde de dolari, Israel este o forță economică la nivel mondial. Pentru a înțelege cum a reușit să ajungă la o asemenea performanță, având în vedere că vorbim despre o țară mică, cu o suprafață de doar 22.000 km pătrați și o populație de circa 8,5 milioane de locuitori, trebuie să ne uităm la sistemele de educație și de cercetare.

Țara investește peste 9% din PIB în educație și circa 5% din PIB în cercetare-dezvoltare. Israelul este foarte implicat în dezvoltarea tehnologiilor de ultimă generație, iar una dintre acestea vizează securitatea cibernetică, un domeniu unde țara atrage circa 20% din investițiile globale.

România este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Israelului din Europa de Est, iar acest lucru este demonstrat de valoarea în creștere a schimburilor comerciale dintre cele două țări. La începutul anului trecut activau în România 8.298 de companii israeliene, cu o valoare a capitalului social subscris de 64 de milioane de euro, iar în 2020 valoarea schimburilor comerciale dintre cele două țări s-a ridicat la aproximativ 570 de milioane de euro. 

În Israel, știința și tehnologia sunt sectoarele printre cele mai dezvoltate din lume, iar Tel Aviv are cel mai mare număr de startup-uri pe cap de locuitor, după Sillicon Valley.

Ce importăm, ce exportăm

În 2020, exporturile României în Israel s-au ridicat la 473 de milioane de dolari. Principalele produse de export au fost grâul (84,6 milioane de dolari), alte produse vegetale (42,6 milioane de dolari) și bovine (40,5 milioane de dolari). În ultimii 25 de ani, exporturile României către Israel au crescut cu o rată anualizată de 5,08%, de la 137 de milioane de dolari în 1995 la 473 de milioane de dolari în 2020. De asemenea, importăm foarte multă tehnologie din zona IT, cyber-security, echipamente medicale și irigaţii. La rândul său, Israelul a exportat produse în valoare de 160 de milioane de dolari, iar principalele produse au fost  pesticidele (18,3 milioane de dolari), vehiculele blindate (13 milioane de dolari) și produse de curățare (10,9 milioane de dolari). 

În ultimii 25 de ani, exporturile Israelului în România au crescut cu o rată anuală de 0,041%, de la 158 de milioane de dolari în 1995 la 160 de milioane de dolari în 2020.

Industria high-tech, o mare provocare

La începutul anului trecut, Bucureștiul a fost desemnat să găzduiască Centrul de Securitate Cibernetică al UE. Această alegerea a însemnat un pas înainte în dezvoltarea colaborării româno-israeliene în domeniul ciberneticii. În iunie 2019, a fost semnat un memorandum de înțelegere între rețele cibernetice ale celor două țări, fiind puse bazele chiar și ale unui forum cibernetic profesional. Pentru România, Israelul a deveni un partener în domeniul ciberneticii, dar și un model pe care îl urmează. 

Cercetarea a transformat solul arid într-unul fertil

Pentru sectorul de agribusiness românesc, Israelul trebuie să reprezinte un exemplu de urmat. Într-o țară în care doar 20% din suprafață este teren arabil, sectorul agritech are rezultate remarcabile și datorită lui Israelul poate asigura hrana populației. Terenurile non-arabile au fost transformate, cu ajutorul tehnologiilor inovative, în soluri fertile. În cercetarea agricolă sunt implicate foarte multe companii, iar Autoritatea pentru Inovare și Cercetare din Israel susține finanțarea incubatoarelor agritech, stimulând astfel investițiile în acest sector. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri