Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Respirație urât mirositoare? Care sunt cauzele

Respirație urât mirositoare? Care sunt cauzele

Respirația urât mirositoare sau halitoza, cum este denumită medical, afectează aproximativ un sfert din populația globului. Și deși majoritatea cazurilor sunt determinate de o igienă orală precară, există și alte cauze pentru apariția ei.

Halitoza este adesea un motiv de jenă pentru cei care suferă de această afecțiune. Vestea bună este că, de cele mai multe ori, o igienă orală mai bună rezolvă problema. Asta pentru că respirația urât mirositoare este cauzată de bacteriile care descompun resturile alimentare de pe dantură și degajă compuși ai sulfului, cu miros specific. Spălatul pe dinți, renunțarea la fumat pot fi remedii pentru o respirație urât mirositoare. Totuși, dacă aceste lucruri nu sunt suficiente, este posibil ca afecțiunea să aibă alte cauze, interne. Iată câteva dintre ele.

Gura uscată. Saliva curăță în mod natural gura. Atunci când aceasta lipsește sau este foarte puțină (de exemplu dimineața) se adună mirosul.

Dieta neadecvată. Postul si regimurile fără carbohidrați pot provoca halitoză, pentru că descompunerea grăsimilor din organism produce o substanță numită ketonă, care are un miros puternic.

Anumite medicamente. Unele medicamente pot reduce saliva, astfel că apare mirosul neplăcut al gurii. Altele produc mirosuri neplăcute, în timp ce se descompun și eliberează substanțe chimice în organism.

Afecțiuni ORL. Inflamațiile nasului, gâtului sau ale sinusurilor pot provoca un miros neplăcut al gurii,mai ales dacă sunt supra infectate cu bacterii.

Anumite boli. Uneori persoanele care suferă de cancer, afecțiuni hepatice sau boli metabolice, pot avea halitoză, din cauza amestecului de substanțe chimice produs de organismul lor. Boala de reflux gastro-esofagian determină, de asemene, un miros neplăcut al gurii, din cauza acidității stomacului.

Subiecte în articol: halitoza reflux gastro-esofagian
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri