Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Restaurantele NU respectă legea. Clienții trebuie să plătească apa pe care o consumă

Restaurantele NU respectă legea. Clienții trebuie să plătească apa pe care o consumă

de Redacția Jurnalul    |   

Restaurantele, cafenelele și cantinele trebuie să ofere clienților apă gratis însă acest lucru nu prea se întâmplă. Legea a intrat în vigoare în urmă cu patru luni.

Astfel că reprezentanții localurilor nu oferă clienților gratuit apă neîmbuteliată și le vând sticle cu apă plată ori minerală la prețuri de trei ori mai mari decât în supermarketuri. Multe restaurante şi cafenele profită că nu pot fi încă sancţionate deoarece legea nu are norme de aplicare.

Din dorinţa de a reduce utilizarea plasticului şi de a proteja mediul, Comisia Europeană a cerut reducerea consumul de apă îmbuteliată.

România s-a conformat, iar în aprilie 2024 a stabilit prin lege că restaurantele, cantinele şi serviciile de catering au obligaţia să furnizeze gratuit clienţilor apă potabilă neîmbuteliată, din reţeaua de distribuţie.

Un restaurant din centrul Braşovului este printre puţinele care oferă clienţilor apă de la robinet. Mai mult, apa este filtrată prin sisteme de alcalinizare și ionizare.

„Trebuie să ne conformăm, să respectăm regulile care sunt la nivel european, dar să ştii că procentul nu este foarte mare. Nu o să vezi prea mulţi oameni care să ceară apă neîmbuteliată. Noi, români, suntem un popor obişnuit să cumpere apă la sticlă. Preponderent străinii, care au mentalitatea cu apă la carafă, acolo ai să mai vezi aşa ceva”, spune un manager de restaurant. 

România este pe locul 10 în UE, cu un consum de apă îmbuteliată de 106 litri per cap de locuitor. În Danemarca, Suedia şi Finlanda se consumă de cinci ori mai puţină apă îmbuteliată, transmite Antena3 CNN.

Apa de la robinet poate fi periculoasă pentru sănătate

Experţii atrag atenţia că, în unele zone din România, apa de la robinet poate fi periculoasă pentru sănătate. Există însă soluţii pentru această problemă.

Reporter„Ați cerut vreodată?”

Client„Nu.”

Reporter„Nu știați că este gratuită?”

Client„Nu. Nu peste tot. Nu am întâlnit să ofere toate restaurantele.”

 

Subiecte în articol: restaurante apa gratis clienti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri