Jurnalul.ro Ştiri Externe Restricţii noi impuse pentru muncitorii români în Elveţia

Restricţii noi impuse pentru muncitorii români în Elveţia

Consiliul federal elveţian a decis să prelungească cu încă un an restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii din această ţară.

Elveţia eliminase în 2016 restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari, însă, pe 1 iunie 2017, a decis să activeze clauza de salvgardare aplicabilă cetăţenilor români şi bulgari, prevăzută în Protocolul II al Acordului UE-Elveţia privind Libera Circulaţie a Persoanelor.

Această măsură avea o valabilitate de un an, iar, miercuri, autoritățile elvețiene au decis să o prelungească până pe data de 31 mai 2019.

Ce restricţii au românii și bulgarii pe piaţa muncii din Elveţia

Clauza de salvgardare prelungită miercuri vizează eliberarea de noi permise de şedere de tip „B” (durată de şedere între 1 şi 5 ani), existând, de asemenea, posibilitatea de a restricționa și eliberarea de permise de tip „L” (durată de şedere sub un an) dacă numărul acestora va depăși limitele stabilite de autorități până la data de 31 mai 2018.

Clauza de salvgardare nu vizează permisele de tip „C” (permise de stabilire a căror eliberare nu este reglementată prin Acordul menţionat) şi nici prelungirea permiselor de tip „B” deja eliberate.

Conform Acordului din 1999 dintre Confederaţia Elveţiană şi Uniunea Europeană privind libera circulaţie a persoanelor  (ALCP), extins la România şi Bulgaria la 1 iunie 2009 prin Protocolul II la acesta, accesul cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii elveţiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioadă de 7 ani.

Perioada de menţinere a restricţiilor pe piaţa muncii s-a încheiat  la 31 mai 2016, data de la care Elveţia a liberalizat circulaţia lucrătorilor români şi bulgari.

Conform Protocolului amintit, în cazul în care fluxul de lucrători români şi bulgari depăşeşte cu 10% media ultimilor trei ani, la data de 1 iunie 2017 sau pentru ultima dată, la data de 1 iunie 2018, guvernul elveţian poate activa o clauză de salvgardare prin care să limiteze eliberarea de noi permise.

Măsura poate fi aplicabilă pe durata unui an şi poate fi prelungită cel mult până în mai 2019.http://www.observator.tv

Subiecte în articol: restrictii muncitori romani elvetia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri