Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Restricțiile ar putea fi ridicate cu condiția protejării persoanelor vârstnice

Restricțiile ar putea fi ridicate cu condiția protejării persoanelor vârstnice

Ultimele date epidemice din Statele Unite oferă indicaţii pentru eliminarea restricţiilor antiepidemice dacă sunt protejate persoanele de peste 65 de ani, categoria cea mai vulnerabilă la coronavirus, notează cotidianul The Wall Street Journal.

Acest lucru înseamnă că statele şi oraşele ar putea să suspende restricţiile dacă se concentrează pe protejarea acestei categorii.

Circa 80% dintre americanii care au murit din cauza infecției cu Covid-19 aveau peste 65 de ani, iar media de vârstă este de 80 de ani.

O analiză efectuată de prof. John Ioannidis, de la Universitatea Stanford, relevă că persoanele sub 65 de ani reprezintă între 4,8% şi 9,3% dintre decesele de Covid-19 produse în zece ţări europene şi între 7,8% şi 23,9% în 12 zone din SUA.

Pentru majoritatea persoanelor sub 65 de ani, studiul arată că riscul decesului provocat de coronavirus nu este cu mult mai mare decât implicarea într-un accident rutier în drumul spre serviciu.

Riscurile cresc semnificativ pentru persoanele de peste 80 de ani.

Potrivit Fundaţiei pentru Studii asupra Oportunităţilor Egale, americanii de peste 85 de ani prezintă o probabilitate de 2,75 ori mai mare de a muri de Covid-19 decât cei între 75 şi 84 de ani, de şapte ori mai mare decât cei între 65 şi 74 de ani şi de 16,8 ori mai mare decât cei între 55 şi 64 de ani.

Pe măsură ce tratamentele s-au îmbunătăţit de-a lungul pandemiei, mor din ce în ce mai puţine persoane tinere.

La sfârşitul lunii martie, americanii de peste 75 de ani reprezentau circa jumătate dintre decesele săptămânale, iar persoanele sub 45 de ani reprezentau între 4% şi 5%.

În prezent, persoanele peste 75 de ani constituie circa două-treimi din decese, iar cele sub 45 de ani, mai puţin de 2%.

Persoanele vârstnice au sisteme imunitare mai slabe, afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare care amplifică efectele Covid-19.

Peste 95% dintre persoanele decedate în Marea Britanie aveau cel puţin o altă afecţiune cronică.

Autorităţile medicale italiene au raportat că 96% dintre persoanele decedate aveau o afecţiune cronică, iar 60% aveau alte cel puţin trei.

Căminele de bătrâni din SUA sunt locuri extrem de vulnerabile, reprezentând peste 50% dintre decesele cauzate de Covid-19 în 30 de state, inclusiv în Arizona, Washington, Illinois, Pennsylvania şi Massachusetts.

Cei mai mulţi oameni care au peste 65 de ani şi o stare de sănătate bună prezintă şanse reduse de deces sau de a dezvolta forme grave de Covid-19.

Datele medicale din Spania arată că 92% dintre persoanele infectate, care au vârste între 60 şi 79 de ani, au avut simptome uşoare sau nu au avut niciun simptom, doar 6% fiind spitalizate. Trei sferturi dintre persoanele de peste 90 de ani au avut simptome uşoare ori nu au avut simptome deloc, iar rata de mortalitate este sub 10%.

"Guvernele pot menţine la nivel redus numărul spitalizărilor, permiţând reluarea în mare parte a activităţilor economice, dacă protejează seniorii vulnerabili - spre exemplu prin alocarea mai multor echipamente medicale căminelor de bătrâni şi testând frecvent angajaţii acestora", scrie The Wall Street Journal.

Mediafax

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri