Pentru această reţetă avem nevoie de o oală pentru fiert la aburi.
Cuptorul trebuie încălzit la 180 - 190 de grade.
Ingrediente
8 andive intacte
4 linguri de unt
8 felii de şuncă de Praga
2 linguri de făină
450 ml lapte integral
piper măcinat
1/8 linguriţă cu nucşoară
250 g de caşcaval ras
Fierbem la abur andivele timp de maximum 10 minute după care le transferăm într-o sită, le lăsăm să se scurgă după care le punem pe un şervet curat care să absoarbă cât mai multă apă. NU trebuie să apăsăm pentru că andivele se vor strivi.
Într-o tigaie mare topim 2 linguri cu unt. După ce spuma a dispărut punem andivele
şi le ţinem până încep să se caramelizeze. Le scoatem din tigaie şi pe învelim pe fiecare într-o felie de şuncă după care le punem deoparte.
Într-o crăticoară topim restul de unt, adăugăm făina având grijă să nu o ardem, timp de 1 minut.
Turnăm treptat laptele şi amestecăm continuu ca să nu se formeze cocoloaşe. Aducem la punctul de fierbere amestecând tot timpul după care reducem flacăra şi lăsăm să fiarbă la foc mic până sosul se înngroaşă, aproximativ 8 minute după care adăugăm piperul şi nucşoara.
Într-un vas/tavă punem jumătate din sosul obtinut după care aşezăm andivele, turnăm restul de sos şi caşcavalul ras.
Totul punem la cuptor pentru 30 de minute după care stingem focul şi aprindem flacăra pentru grill şi mai ţinem vreo 2 - 3 minute până ce caşcavalul devine auriu.
Se servesc fierbinţi împreună cu felii de baghetă franţuzească.