Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de miercuri. Kugelhopful „casei Bacalbașa”

Rețeta zilei de miercuri. Kugelhopful „casei Bacalbașa”

În ciuda numelui său, dat fiind faptul că îl aflăm frecvent în Bucovina (ca și în Ardeal), acest tip de cozonac merită să intre într-o carte cu retete romanesti.

Vasul în care se pregăteşte kugelhopful te face să te gândeşti fie la un turban, fie la razele soarelui. De altfel, într-o enciclopedie din secolul al XVIII-lea «kouglof» însemna «bonetă turcească». În Ţările de Jos, acestui... hai să-i zicem cozonac i se mai spunea chiar «turban». În Franţa, reţeta a fost adusă la Versailles de Regina Maria-Antoaneta.

Cât despre forma în care se pregăteşte - tronconică şi cu caneluri de jur împrejur, având o gaură în mijloc - ea a rămas neschimbată din secolul al XVI-lea, însă forme asemănătoare (care permiteau o coacere uniformă) existau încă din perioada Imperiului Roman. Pentru jurnalistul Constantin Bacalbașa, autorul ”Dictaturii gastronomice”, aceasta este, simplu, prăjitura casei.

Vezi mai multe rețete AICI -  Marea Carte de Bucate

Să treci prin sită, într-o cratiţă, 100 g de făină. Faci în mijloc o gaură, pui acolo 25 g de drojdie de bere subţiată în 150 ml de lapte călduţ, mai pui 160 g de unt, puţină sare, 3 ouă întregi şi o lingură de supă plină cu zahăr pisat.

Citește mai departe pe ANTENA SATELOR și află toate detaliile acestei delicioase retete romanesti.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri