Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete - Ciorbe ca la ţară

Reţete - Ciorbe ca la ţară

Ciorbă ţărănească

0,5 kg carne de porc
2 morcovi
2 cartofi
1-2 ardei graşi
3 roşii
1 ţelină
1 ceapă
1 ceaşcă de boabe de mazăre
o mână de fasole verde
sare
pătrunjel verde (sau leuştean)
1 l bors



Preparare: Carnea se pune la fiert, la foc mic, cu puţină sare în 4 l de apă rece, aproximativ o oră. Legumele şi ceapa, tocate mărunt, se călesc două minute cu două linguri de untdelemn şi se adaugă în supă împreună cu fasolea tăiată mai mare. După 1/2 oră se adaugă mazărea. Când carnea şi zarzavatul au fiert pe jumătate, se pun cartofii tăiaţi în cuburi mici, ardeii şi roşiile tăiate în felioare subţiri. Ciorba se fierbe încă un sfert de oră, apoi se adaugă 1 l bors.
Se lasă să mai dea câteva clocote, se ia de pe foc şi se adaugă pătrunjel sau leuştean verde tăiat mărunt.


Bors cu slănină şi varză

Ingrediente:
4 litri apă
500 g carne cu os
100 g slănină
1 morcov mic
1 pătrunjel
1 ţelină mică
1 ceapă
1/4 varză mică
3 cartofi
1 ardei gras
5-6 roşii sau 150 g suc de roşii
1 l bors



Preparare: Carnea se taie bucăţi potrivit de mari şi se pune la fiert într-o oală cu apa rece. Separat, se curăţă şi se spală zarzavaturile. Ceapa se taie mărunt şi se adaugă la carnea care fierbe. Se pun apoi morcovul, pătrunjelul, ţelina tăiate fideluţă. Când carnea şi zarzavaturile sunt aproape fierte se adaugă varza tăiată felii şi cartofii tăiaţi cuburi. Separat, se fierb roşiile, se dau prin sită şi se adaugă când zarzavaturile sunt fierte. Într-o tigaie se prăjeşte puţin slăninuţa tăiată felii subţiri şi când este gata se toarnă în oala cu ciorbă. Se adaugă 1 l bors, se potriveşte de sare şi se mai dă un clocot. Se trage oala deoparte şi se presară leuştean tocat.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri