E vară și natura rodește din plin, așa că este chiar păcat să nu profităm la maximum de ceea ce ne oferă. O ciorbă de legume acrită bine ne face viața mai frumoasă pe călduri infernale. Din moși-strămoși, ciorbele se “dregeau” vara cu fructe sau legume care aduc organismului un aport benefic de vitamine și minerale.
Corcodușele sunt cele mai populare fructe de vară, mai ales la țară. Sunt pomi care cresc mai peste tot, dar puțini orășeni știu că aceste fructe pot fi folosite și în bucătărie, nu numai în cazanele de țuică. De fapt, sunt tocmai bune pentru acrit o ciorbă de legume, vară. Corcodușele au niste proprietăți excepționale chiar dacă noi le consideram niște fructe banale. Au un rol vitaminizant și energizant asupra organismului, contribuind în acelasi timp la detoxifierea acestuia. În plus, au puține calorii, ceea ce le recomandă în curele de slăbire.
Aceste fructe conţin apă (90%), zaharuri (13,6%), acizi și proteine (0,65%), vitamina C (3,7 mg la 100 de grame), vitamine din complexul B şi provitamina A, hidraţi de carbon (7,4%), mult fier, magneziu, calciu, fosfor. Fosforul şi magneziul din compoziţia corcoduşelor ajută la îmbunătăţirea memoriei, a funcţiilor sistemului nervos, susţin puterea de concentrare, tonusul. Vitamina C are un rol esenţial în menţinerea sănătăţii, atât fizice, cât şi psihice, motiv pentru care aceste fructe se recomandă în anemii şi stări de oboseală.
Strugurii și prunele verzi din ciorbă
Fără doar și poate una dintre rețetele vechi, moștenite de la bunica, este agurida, utilizată, vara, la acritul ciorbelor. Din păcate, în ziua de astăzi se folosește prea puțin, deși odinioară, era deliciul verii. Sucul de aguridă se obține din boabele de struguri verzi, încă acre. Cine nu are struguri poate folosi prunele verzi, dacă aceste fructe îi sunt mai la îndemână. Procedura de obținere a pastei care acrește ciorba din struguri sau prune verzi este aceeași ca la corcodușe. Strugurii și prunele se fierb, se dau prin sită și sucul rezultat se adaugă la mâncare. Agurida este bună și pentru acrit salate sau alte bunătăți ale “bucătăriei fără foc”, pentru că este un ideal înlocuitor al oțetului, are însușiri diuretice marcante, combate obezitatea și este reconfortantă.
Caise și roșii pentru acrit
Cea mai comună metodă pentru acrit, bineînțeles în afară de borș, este sucul de roșii. Și cum la această oră roșiile sunt cele mai la îndemână, aceasta poate fi soluția salvatoare. Pireul de roșii se obține ușor. Roşiile se pun la fiert câteva minute, tocmai pentru a putea fi decojite ușor. Apoi, se dau prin sită sau prin blender. Pasta astfel obținută se adaugă la compoziția ciorbei și totul se lasă la fiert încă 10 minute. Gustul acrișor al roșiilor garantează un efect răcoritor al ciorbei. Pentru un plus de nutrienţi și antioxidanți, roșiile pot fi combinate cu caisele verzi.
Cum se prepară pasta de corcodușe
Rețeta este simplă. Fructele se spală bine și se pun la fiert, cu apă cât să le acopere. Se lasă să fiarbă 15 minute și când sâmburii par că se desprind de pulpă se strecoară apa. Apoi, tot în strecurătoare sau cu ajutorul unui blender, se pasează corcodușele, iar pasta astfel obținută se toarnă peste ciorba aproape terminată. Se mai dă totul în fiert vreo cinci minute, se pune leuștean și ciorba este gata!
Agurida - medicament natural
Sucul proaspăt de aguridă este folosit cu rezultate bune în stări febrile, anghine, stomatite, hemoptizii. Siropul se utilizează ca diuretic împotriva celulitei şi obezităţii, scorbutului şi icterului. Este răcoritor și ajută la refacerea după petreceri. În uz extern, sucul de aguridă se aplică pe zonele din corp neuniform bronzate, asigurând o pigmentare normală. Este eficient și pentru combaterea celulitei. Se masează bine locurile atinse de celulită cu o alifie formată din suc proaspăt de struguri albi, aguridă sau copți (30 ml), unt (25 g) și ceară galbenă de albine (12 g). Ingredientele se topesc într-un recipient și se adaugă sucul, amestecându-se până când compoziția capătă consistența unui unguent.
Antioxidanții din legume şi fructe
Caisele crude sunt surse preţioase de vitamine, minerale şi substanţe nutritive cu rol extrem de benefic asupra organismului. Printre acestea, potasiu, fosfor, calciu, riboflavină, fier, vitamina A, magneziu, zincu, betacaroten şi vitamina C, precum şi seleniu, mangan, tiamină, cupru, folaţi, vitamina B6, acid pantotenic şi colină.
Roșiile sunt, se știe, un remediu natural excelent pe timp de vară, când pielea se luptă cu razele neiertătoare ale soarelui. Roșiile au proprietăți puternic antioxidante. Conținutul lor de vitamine A, B, C, E, de fier și de săruri minerale luptă eficient cu primele riduri, petele maronii, deshidratarea și cu factorii de poluare de peste zi. Principalul lor nutrient, licopenul, este un antioxidant natural, care se fixează în straturile superioare ale pielii, de unde luptă cu radicalii liberi și înlătură riscurile îmbătrânirii.