Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniune G20, pe fondul exploziilor din Ucraina și al nemulțumirii globale față de criza economică

Reuniune G20, pe fondul exploziilor din Ucraina și al nemulțumirii globale față de criza economică

de Şerban Mihăilă    |   

Pe fondul războiului din Ucraina și al crizei inflaționiste internaționale, liderii lumii, între care președintele american, Joe Biden, și omologul său chinez, Xi Jinping, vor participa, începând de marți, în Bali, Indonezia, la reuniunea națiunilor din G20, principalele economii ale Planetei. Marele absent de la reuniune este liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care s-a retras, dar va fi reprezentat de ministrul său de Externe, Serghei Lavrov.

Grupul celor 20 - alcătuit din 19 țări plus Uniunea Europeană - reprezintă aproape două treimi din populația globală, 85% din producția economică mondială și 75% din comerțul Planetei.

Începând cu 2022, grupul are 20 de membri: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Coreea de Sud, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Problemele cheie

Summitul de anul acesta este cea mai mare reuniune a grupului de lideri de la începutul pandemiei de coronavirus, iar Indonezia - în calitate de stat gazdă - a stabilit o agendă care se concentrează pe redresarea economică în urma pandemiei, pe măsurile de sănătate la nivel mondial și pe energia durabilă.

Pe lângă discursurile „în plen” ale liderilor mondiali, în Bali vor fi organizate o serie de discuții bilaterale, derulate pe fondul tensiunilor globale, ce includ invazia Ucrainei și consecințele economice internaționale care au urmat, criza climatică, programul nuclear tot mai agresiv al Coreei de Nord și ambițiile globale tot mai pronunțate ale Chinei.

Întrevedere de gradul zero

Una dintre aceste întâlniri bilaterale, organizată însă în ajunul reuniunii, este cea dintre Biden și Xi, fiind considerată cel puțin la fel de importantă ca întregul summit din Bali.

Cei doi se vor întâlni luni după-amiază în Bali, în prima lor întâlnire față în față în calitate de lideri. Biden - care dispune acum de un capital politic considerabil mai mare după rezultatele alegerilor de la mijlocul mandatului din SUA - a declarat că va încerca să stabilească „linii roșii” în relația dintre Washington și Beijing, care să permită „concurența și coexistența”. De asemenea, foarte probabil, șeful Casei Albe îl va avertiza pe Xi în privința unei invazii a Taiwanului, precum și asupra încercărilor de a restricționa navigația în Marea Chinei de Sud.

Înaintea întrevederii, consilierul pentru Securitate Națională al SUA, Jake Sullivan, declara că Biden va fi „total sincer și direct” cu Xi și se așteaptă la același lucru din partea președintelui chinez.

Alți oficiali americani au mai spus că Biden va exercita presiuni asupra Chinei, pentru ca Beijingul să-și țină în frâu aliații nord-coreeni, după ce o ploaie de teste cu rachete a crescut îngrijorarea internațională față de posibilitatea ca Phenianul să efectueze, în curând, al șaptelea test nuclear.

Este însă foarte posibil ca Xi să nu dea curs cererilor americane. El vine la această întâlnire de pe o poziție de forță, încurajat de faptul că a obținut recent un al treilea mandat istoric, devenind cel mai puternic lider chinez din ultimele generații.

Participanți de marcă. Fără poza de familie

Premierul britanic, Rishi Sunak, va fi prezent, de asemenea, în Bali, unde va da primul său mare test diplomatic. Potrivit analiștilor politici de la Londra, el se va axa asupra invaziei Rusiei în Ucraina, reafirmând sprijinul Regatului Unit pentru Kiev.

„Vom confrunta regimul lui Putin și îi vom spune în față că disprețuiește total tipul de cooperare internațională și de respect pentru suveranitate, pe care îl reprezintă forumuri precum G20!”, declara Sunak, înainte de plecarea spre Indonezia.

Biden și Sunak se vor întâlni față în față pentru prima dată la G20, miercuri, într-un moment în care diplomații americani au intensificat presiunile asupra Londrei pentru a ajunge la un acord asupra protocolului privind Irlanda de Nord, până la cea de-a 25-a aniversare a acordului din Vinerea Mare, anul viitor. De altfel, Biden a anunțat că va vizita Irlanda de Nord cu ocazia acestei aniversări, fiind unul dintre cei mai mari susținători ai protocolului.

Premierul britanic are programată, de asemenea, o întâlnire cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost invitat să se adreseze virtual la summit.

Printre ceilalți lideri mondiali prezenți se numără președintele indonezian, Joko Widodo, premierul canadian, Justin Trudeau, premierul japonez, Fumio Kishida, premierul indian, Narendra Modi, premierul australian, Anthony Albanese, președintele sud-coreean, Yoon Suk-Yeol, cancelarul german, Olaf Scholz, președintele francez, Emmanuel Macron, președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, președintele argentinian, Alberto Fernandez, ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard, și premierul italian, Giorgia Meloni.

Jair Bolosonaro, președintele brazilian demisionar, nu va participa, iar UE va fi reprezentată de Ursula von der Leyen și Charles Michel.

Din cauza disconfortului general față de prezența Rusiei la summit, anul acesta nu va exista tradiționala „poză de familie” a liderilor mondiali.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri