De când este actor important pe scena din România, DNA este subiectul unor comentarii, analize, dezbateri, critici dure sau elogii. După cum percepe fiecare campania anticorupţie, însoţită de reţineri, arestări şi trimiteri în judecată. Nu sunt puţini cei care spun că în timpul regimului Băsescu, această campanie s-a axat pe adversarii fostului preşedinte şi n-a avut echilibrul necesar unei astfel de instituţii.
Aşadar critici au mai fost. Noutatea o reprezintă ofiţerii. Şi apartenenţa lor. Să-i luăm pe rând.
Robert Turcescu - autodefinit drept "ofiţer acoperit" cu gradul de locotenent-colonel. Sunt mari îndoieli asupra acestei calităţi, dar dacă omul a ieşit să spună asta, aşa îl tratăm. Este îm acelaşi timp şi comunicator al Mişcării Populare, formaţiunea lui Băsescu.
Darren White - fost ofiţer U.S. Secret Service în România. Susţine că are dovezi că DNA şi Kovesi au făcut dosare politice şi că nu au "imparţialitatea necesară" pentru a continua. A vorbit şi a scris concret despre aceste acuzaţii. Este primul fost oficial american ce pune la îndoială serios profesionalismul şi intenţiile curate ale DNA. White a fost apropiat de fostul ambasador SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, prieten bun cu Băsescu.
Aurel Rogojan - fost ofiţer de Securitate, avansat general SRI în rezervă, fost şef de cabinet al generalului Iulian Vlad, şef al Departamentului Securităţii Statului în Decembrie 1989. A scris despre "înscenări judiciare şi sentinţe impuse politic". Rogojan şi Vlad sunt încă apropiaţii cercurilor de activi şi rezervişti ai SRI.
Acesti trei ofiţeri (unul devenit general) sunt de capul lor când lansează atacuri puternice la adresa DNA? Sau sunt loiali sistemului din care provin? Atât cel american, cât şi cel românesc. Dacă nu, e doar un foc de paie cobzărit din umbră de Băsescu. Dar da, atunci avem de-a face cu cel mai interesant scandal între persoane şi instituţii din ultimul deceniu. Consecintele nu se vor lăsa aşteptate.