Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Revoluţia fiscală ia cu asalt ghişeele ANAF. Cea mai mare coadă la taxe

Revoluţia fiscală ia cu asalt ghişeele ANAF. Cea mai mare coadă la taxe

de Daniela Ivan    |   

Toate persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, drepturi de autor sau alte tipuri de contracte de colaborare, şi care estimează că vor câştiga peste 22.800 lei brut în 2018, respectiv 1.900 de lei pe lună, sumă care include şi contribuţiile sociale, trebuie să-şi plătească singure la Fisc sănătatea şi pensiile. Firmele le vor achita numai impozitul pe venit de 10%. Nu sunt exceptaţi nici cei care, în afara contractului de colaborare, mai au şi un contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

Ordinul nr. 4140/2017 emis de preşedintele ANAF şi publicat în Monitorul Oficial pe 29 decembrie stabileşte negru pe alb că toate persoanele fizice care realizează venituri peste 22.800 de lei, altele decât cele de natură salarială, îşi vor plăti singure contribuţiile sociale. Celelalte, care câştigă sub acest plafon, trebuie să completeze Formularul 600, dar nu sunt obligate să achite CAS, însă nu vor fi asiguraţi în sistemul de pensii.

În cazul celor care câştigă în baza unui contract de drepturi de autor suma de 1.900 de lei brut este echivalentul unui venit brut de 3.169 de lei, având în vedere că venitul brut bază de calcul de 1.900 lei rezultă după scăderea cotelor forfetare de 40%. De la această sumă, aceşti contribuabili au obligaţia să plătească CAS şi CASS la nivelul salariului minim pe ţară. O persoană care a realizat acest venit brut în 2017 a rămas lunar în mână după achitarea tuturor contribuţiilor şi a impozitului pe venit cu 2.610 lei, iar din 2018 va câştiga numai 2.380 de lei, ca urmare a noilor schimbări. Pierde deci 230 de lei. Acesta este cea mai mare pierdere pentru cei care obţin venituri pe drepturi de autor dacă optează pentru plata contribuţiilor la nivelul salariului minim de 1.900 de lei, aşa cum le permit noile schimbări. În schimb, cine are un venit brut de 4.500 de lei, anul trecut a luat în mână 3.850 de lei, iar din acest an va lua numai 3.631 de lei. Deci pierde numai 219 lei. Cine are un venit brut de 80.000 de lei va câştiga 631 de lei, dacă optează să achite contribuţiile sociale la nivelul salariului minim.

Cozi şi nebunie

Problema este că sunt 1,6 milioane de români care au obţinut anul trecut venituri din activităţi independente şi chirii şi care vor trebui să depună Formularul 600, până pe 31 ianuarie, ceea ce va duce la haos la ghişeele Fiscului. Reprezentanţii ANAF susţin că formularul poate fi trimis şi prin poştă prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, însă cei mai mulţi români vor alege să meargă la ghişeele ANAF unde sunt arondaţi, ca să fie siguri că vor completa corect formularele. După completarea acestora, oamenii vor primi acasă o decizie de impunere cu sumele pe care vor trebui să le achite. Plăţile se vor face trimestrial în patru rate egale: până la 25 martie, până la 25 iunie, până la 25 septembrie şi ultima până la 25 decembrie.

Multe firme nu sunt dispuse să dea colaboratorilor banii aferenţi contribuţiilor sociale, având în vedere că legea nu-i obligă să o facă. Patronii spun că vor propune persoanelor cu care colaborează noi contracte pe sume mai mici.

Cei care câştigă bani din profesii liberale vor fi puşi în situaţia ingrată de a-şi achita contribuţiile sociale, chiar dacă nu vor încasa banii de la firmele pentru care lucrează. Sau să rămână datori la Fisc.

 

 

Subiecte în articol: revoluţia fiscală anaf
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri