Jurnalul.ro Ştiri Social Rezidenții - „victimele abuzurilor din sistem”

Rezidenții - „victimele abuzurilor din sistem”

de Monica Cosac    |   

Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi (SMMR) trage un semnal de alarmă asupra abuzurilor la care sunt supuși rezidenții. Aceștia reclamă faptul că, deși s-au aflat în prima linie în lupta împotriva COVID-19, ei nu au primit stimulentul de risc de infectare, în valoare de 500 de euro, prevăzut în Ordonanța de Urgență a Guvernului 43/2020. Mai mult, medicii rezidenți au fost lăsați și fără sporurile la care aveau dreptul, conform legislației în vigoare.

 

În perioada stării de urgență, guvernanții au decis ca întregul personal medical implicat în mod direct în pandemia COVID-19 să beneficieze de o serie de sporuri și stimulente pentru eforturile lor și pentru riscurile de infectate la care au fost și sunt în continuare supuși în activitatea lor zilnică.

„Am observat cu profundă dezamăgire că medicii rezidenți au fost, din nou, victimele abuzurilor din sistem, ei nebeneficiind de sporurile meritate sau de stimulentul lunar în valoare de 500 de euro. Zilnic sunt în prima linie, fiind o parte esențială în procesul de diagnostic și cel terapeutic al pacienților afectați de această boală, tratând și multiplele comorbidități asociate. Aici sunt vizați medicii rezidenți aflați în pregătire în specialități clinice, dar și chirurgicale din toate centrele de pregătire”, arată reprezentanții Societăţii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenţi (SMMR)

 

Excluși din schemele de pontaj

 

Potrivit SMMR, comunicarea deficitară dintre serviciile RUNOS (resurse umane, normare, organizare, salarizare) ale unităților sanitare, Direcțiile de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății au dus la excluderea medicilor rezidenți din schemele de pontaj pentru sporurile corespunzătoare, cât și pentru stimulentele stipulate în lege. „În România, medicul rezident a avut dintotdeauna un statut aparte, el fiind, în același timp, medic și furnizor de servicii medicale pentru pacienți, cât și beneficiar al unui sistem de educație medicală și de pregătire postuniversitară. Din aceste considerente, această poziție de tranziție din cadrul sistemului medical a fost supusă sistematic unor abuzuri și nerespectări ale drepturilor atât din perspectiva salarială, cât și din cea educațională”, mai spun reprezentanții rezidenților.

 

În sistemul medical românesc, medicul rezident este angajat de o unitate sanitară plătitoare desemnată de către Ministerul Sănătății, dar își desfășoară activitatea și pregătirea, printr-un sistem modular, în alte unități sanitare acreditate.

 

Subiecte în articol: rezidenţi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri