Dacă luăm în calcul gustul, cele albe sunt mai dulci și au o textură cărnoasă, iar cele roșii și mai închise la culoare, până la cele negre, pot avea un gust mai condimentat, ușor picant.
Potrivit cumvaplace.ro, în medicina populară indiană, ridichea este folosită ca remediu natural pentru tratamentul multor boli. Și în Grecia și Roma antice erau folosite și în scop medicinal.
Caracteristici nutriționale pentru 100 g de ridichi
- 95% apă
- 16 kcal
- 1,6 g fibre
- 0 grăsimi
- 0 colesterol
- bună sursă de vitamina C, asigură aproximativ 20% din necesarul zilnic al organismului
- sursă de calciu, fier și potasiu
Ridichile sunt disponibile tot timpul anului aproape în supermarketuri, piețele ori magazinele de produse de specialitate. Sunt în primul rând specifice primăverii, iar consumate crude, au un gust oarecum picant. Sunt aceiași compuși din muștar, hrean și wasabi, dar au un gust ceva mai blând. Dacă o gătiți, însă, gustul iute va fi ușor ameliorat, ieșind în evidență un gust de pământ, dulceag.
Cum alegem și păstrăm ridichile
- alegeți ridichi de dimensiuni mai mici, ferme și fără pete
- frunzele trebuie să fie proaspete, nu ofilite
- înainte de pregătire, frunzele se rup, dar sunt comestibile, puteți să le adăugați în salate
- ridichile se spală bine înainte de a fi preparate, chiar cu o perie de mici dimensiuni
- se păstrează la frigider într-o pungă zip sau și vor rămâne proaspete câteva zile
- cu tot cu frunze, pot fi ținute, ca și ceapa verde sau usturoiul, în borcan cu apă, pe blatul din bucătărie, 1-2 zile
Cum putem beneficia cel mai bine de proprietățile ridichilor:
- date prin răzătoare, felii, cu oțet de mere și condimente
- în salată proaspătă, asortată
- peste felii de carne rece, într-un sandvici
- sandvici cu brânză de vaci, felii de ridichi și pâine integrală
- cu pâine integrală cu unt și sare
- se potrivesc foarte bine cu carnea tocată, burgeri sau chiftele reci
- sos cu ridichi date pe răzătoare și ceapă tăiată peștișori și iaurt gras
- salate de ton
- salată cu pui la grătar
- murate
- cu ouă fierte, în salată
- pot fi gătite ușor la abur, pe post de garnitură pentru carne, alături de alte legume