Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Oamenii de știință au descoperit un rinocer lânos de 32.000 de ani, bine conservat în permafrost

Oamenii de știință au descoperit un rinocer lânos de 32.000 de ani, bine conservat în permafrost

Rinocerul lânos, descoperit în permafrostul din Siberia, este atât de bine conservat încât pielea și blana i-au rămas intacte după 32.000 de ani.

O echipă de cercetători din Rusia a descoperit în permafrostul din Siberia un exemplar extrem de bine conservat de rinocer lânos, vechi de peste 32.000 de ani. Blana și pielea intacte ale rinocerului le dă oamenilor de știință noi perspective asupra acestei specii dispărute, care a trăit în perioada ultimei glaciațiuni, scrie CNN.

Exemplarul, descoperit în august 2020 pe malurile râului Tirekhtyakh, avea aproximativ patru ani la momentul morții și a fost păstrat în permafrost până la descoperirea sa.

Cercetătorii au identificat o cocoașă mare de grăsime pe spatele animalului, caracteristică specifică pentru depozitarea energiei în timpul iernii, similară altor animale arctice.

Love Dalén, profesor de genomică evoluționistă la Universitatea din Stockholm, a explicat pentru CNN că astfel de descoperiri sunt extrem de rare, doar o mică parte dintre rămășițele din perioada glaciațiunii fiind atât de bine conservate. „Majoritatea rămășițelor sunt doar oase și dinți, fără carne sau piele”, a precizat Dalén.

Blana rinocerului, de culoare maro deschis, a devenit mai închisă și mai aspră pe măsură ce animalul a înaintat în vârstă, conform concluziilor cercetătorilor. Rinocerii lânoși erau printre cei mai mari ierbivori din ecosistemul glaciar, depășiți doar de mamutul lânos.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: rinocer permafrost
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri