Jurnalul.ro Ştiri Social Risc de 3 ori mai mare de reinfectare cu Omicron

Risc de 3 ori mai mare de reinfectare cu Omicron

de Monica Cosac    |   

Riscul de reinfectare a persoanelor imunizate prin boala Covid-19 este de trei ori mai mare în cazul variantei Omicron comparativ cu tulpinile care au provocat valurile pandemice anterioare, precum Delta sau Beta, arată un nou studiu. „O veste proastă, dar nu neașteptată”, spune virusologul Cristian Apetrei, având în vedere diferențele mari apărute în structura noii tulpini sud-africane față de variantele anterioare. Rezultatele acestei cercetări nu oferă și informații despre impactul Omicron la persoanele vaccinate.   

 

 

Primul studiu care evaluează riscul de reinfectare cu SARS-CoV-2 a persoanelor care au trecut prin boală, în contextul apariției variantelor Beta, Delta și Omicron, relevă că acesta s-a schimbat substanțial odată cu apariția noii tulpini sud-africane.

Este vorba, de fapt, de o amplă cercetare a datelor de supraveghere epidemiologică ce a inclus aproape trei milioane de persoane confirmate cu infecție SARS-CoV-2 din Africa de Sud, între 04 martie 2020 și 27 noiembrie 2021.  

Lucrarea publicată recent pe site-ul de specialitate medrxiv.org este în curs de revizuire (preprint), însă datele preliminare sugerează că imunitatea naturală dobândită în urma infecției cu variantele inițiale SARS-CoV-2 oferă o protecție mult mai redusă față de tulpina Omicron. 

 

Circa 36.000 de reinfectări în Africa de Sud

 

Autorii studiului au identificat nu mai puțin de 35.670 de reinfectări suspecte în rândul celor 2.796.982 de persoane cu infecție SARS-Cov-2 confirmată, iar rezultatele arată că riscul de reinfectare asociat variantelor Beta și Delta a fost determinat mai ales de creșterea transmisibilității și nu neapărat de reducerea răspunsului imun al organismului.

Însă, în cazul tulpinii Omicron, lucrurile s-au schimbat, în sensul creșterii capacității acesteia de a infecta persoane care au avut infecție cu altă variantă SARS-CoV-2.

„În schimb, răspândirea recentă a variantei Omicron a fost asociată cu o scădere a coeficientului de pericol pentru infecția primară și cu o creștere a coeficientului de pericol de reinfectare. Raportul de pericol estimat pentru reinfectare versus infecția primară pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 27 noiembrie 2021 față de valul 1 a fost de 2,39 (1.88–3.11)”, potrivit medrvix.org (Risc crescut de reinfectare SARS-CoV-2 asociat cu apariția variantei Omicron în Africa de Sud | medRxiv ). 

 

Cauza: numeroasele mutații

 

„Aceasta este o veste proastă, dar nu neașteptată, în contextul diferențelor antigenice în structura Omicron comparativ cu varianta Wuhan, dar și cu Beta și Delta (relativ mai conservate)”, este de părere virusologul român Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA. Potrivit acestuia, studiile care estimează abilitatea acestei variante de a eluda răspunsurile imune preexistente induse de vaccinuri sunt în curs. „De asemenea, încă așteptăm rezultatele studiilor care apreciază patogenicitatea acestei variante și modul în care imunizarea preexistentă (naturală sau vaccinală) protejează față de efectele clinice severe și deces”, mai spune virusologul pe pagina sa de Facebook.

 

Profil demografic diferit față de Europa sau SUA

 

În Africa de Sud, unde a fost realizată cercetarea, rata de vaccinare este scăzută - doar un sfert din populație este vaccinată cu schema completă -, însă un procent important din populație a trecut prin boală. Din aceste motive, spun autorii studiului, rezultatele nu pot fi extrapolate pentru alte zone sau țări din Europa sau SUA, care au rate mari de vaccinare și un profil demografic diferit (de exemplu, populația este mult mai tânără în Africa de Sud comparativ cu SUA). Cu toate acestea, datele din acest studiu sunt foarte importante pentru autoritățile care iau măsuri de sănătate publică, mai ales în țările în care s-a produs imunizarea prin boală, în cea mai mare parte, și rata de vaccinare e redusă.

 

Mai contagioasă, dar mai puțin înfricoșătoare

 

Pe de altă parte, sunt unii experți care afirmă „cu multă precauție” că varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu la fel de periculoasă ca alte variante. Ceea ce ar putea face coronavirusul mai puțin înfricoșător, spune un medic din Israel. 

„Trebuie să spunem asta cu multă precauție, dar dacă ne uităm la informațiile disponibile, există motive să credem că varianta se răspândește repede, dar poate că nu este la fel de periculoasă”, a afirmat prof. Dror Mevorach, doctor la Centrul Medical al Universității Ebraice Hadssah (Israel), citat de Jerusalem Post.

Unii specialiști au sugerat chiar că noua tulpină ar putea fi tratată într-un mod asemănător cu tratarea gripei, iar prof. Mevorach este de aceeași părere, afirmând că aceasta ar fi o veste cu adevărat bună pentru lume: „Cred că am avut semne că persoanele vaccinate se infectează (cu varianta Omicron) dar că forma bolii dezvoltată de aceștia este ușoară”.

Dacă acest lucru se va confirma, „am putea fi nevoiți să acceptăm că unii oameni se vor îmbolnăvi și îi vom trata cu tratamentele antivirale care urmează să devină disponibile sau că vaccinurile ar putea fi ușor modificate pentru a fi mai eficace”, mai spune expertul israelian. 

Deoarece există încă multe necunoscute legat de varianta Omicron, medicii și autoritățile din România atrag atenția că măsurile de protecție trebuie să fie respectate în continuare.

„În Africa de Sud, Omicron a generat o creştere exponenţială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul”, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

 

În așteptarea noilor studii, care vor estima abilitatea acestei noi tulpini sud-africane de a eluda răspunsurile imune induse de vaccinuri, autoritățile din România spun că vaccinarea anti-Covid rămâne cea mai eficientă și importantă formă de protecție, mai ales a persoanelor din categoriile vulnerabile.

Subiecte în articol: omicron covid-19 Covid-19
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri