Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului 7 riscuri ale unei sarcini după 35 de ani. La ce trebuie să fie atente viitoarele mame

7 riscuri ale unei sarcini după 35 de ani. La ce trebuie să fie atente viitoarele mame

Tot mai multe femei aleg să facă un copil după 35 de ani iar motivul principal este siguranța financiară. Însă o sarcină după această vârstă vine cu anumite riscuri.

Trebuie astfel să discuți cu medicul pentru a ști ce probleme pot să apară când rămâi însărcinată la o vârstă mai înaintată. 

1. Genetica

Riscul de apariție a sindromului Down la copii crește odată cu vârsta mamei. Un embroin de 10 săptămâni prezintă un risc de 1 din 1064, la 25 de ani. Crește la 1 din 686 la 30 de ani și la 1 din 240 până în 35 de ani, potrivit medicalnewstoday.com. La 40 de ani ajunge la 1 din 53 , iar la 45 de ani la 1 din 19 embrioni. Cercetătorii de la Colegiu de Medicină Albert Einstein al Universității Yeshiva din New York spun că procesul de recombinare (procesul prin care perechile de cromozomi fac schimb de material genetic înainte de separare) ar putea fi responsabil de modificări genetice.

2. Fertilitate

Fertilitatea scade la femei și bărbați ordată cu trecerea anilor deoarece  ovulele și spermatozoizii nu mai au aceeași calitate.

3. Avort spontan

Riscul de pierdere a sarcinii în primele 12 săptămâni este ma mare. La 35 de ani, șansele să se întâmple acest lucru sunt de 20%, iar la 45 de ani ajung 80%, notează webmd.com

4. Diabet gestațional

Diabetul gestațional poate crește riscul de naștere prematură, hipertensiune arterială și complicații legate de sănătatea copilului după naștere, potrivit mayoclinic.org. Trebuie un control strict al zahărului, prin dietă și sport, și uneori și de medicamente.

5. Hipertensiune arterială și preeclampsie

Tensiunea arterială crescută în timpul sarcinii este mai frecventă la femeile cu vârste mai înaintatw. Pe lângă monitorizarea bebelușului, medicul va verifica și tensiunea arterială. Aceasta poate provoca preeclampsia, periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, ducând și la moarte. Medicul poate să decidă naștere indusă sau, dacă bebelușul nu este suficient dezvoltat, va prescrie tratament.

6. Naștere prematură și greutate mică a bebelușului

Șansele de naștere prematură cresc la femele de peste 35 de ani, înainte de 37 de săptămâni de  sarcină, ceea c e poate determina o greutate sub 2,5 kg a nou-născutului,  conform webmd.com.  Riscurile pot fi controlate cu ajutorul screening-urilor prenatale.

7. Placenta previa

Placenta se formează odată cu bebelușul și se atașează de uter. În unele cazuri, se atașează în porțiunea joasă a uterului, spre canalul de naștere, acoperindu-l total sau parțial. Această problemă se numește placenta previa și se descoperă în trimestrul 3 de sarcină. Printre semnele existenței placentei previa sunt sângerare puternică, însoțită de contracții și dureri la nivelul uterului. Acestea se pot declașa după un contact sexual sau la un examen medical, potrivit deparinti.ro.

Subiecte în articol: sarcina mame bebe
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri