Jurnalul.ro Ştiri Locale Robert Negoiță despre parcurile desființate: Unul din ele a fost retrocedat în 2012 de Sorin Oprescu iar celălalt de Adriean Videanu în 2007

Robert Negoiță despre parcurile desființate: Unul din ele a fost retrocedat în 2012 de Sorin Oprescu iar celălalt de Adriean Videanu în 2007

Primarul Robert Negoiţă a avut sâmbătă discuţii aprinse cu locuitorii din sectorul 3 în legătură cu retrocedarea a două parcuri pe care erau amenajate locuri de joacă, oamenii reproşându-i edilului că nu a salvat spaţiile verzi. 

Negoiţă a organizat sâmbătă întâlniri cu locuitorii din sectorul 3, pentru a discuta despre retrocedarea a două parcuri, pe care erau amenajate şi locuri de joacă, situate de străzile Postăvarul şi Pictor Gheorghe Tăttărescu. 

Primul parc, cu o suprafaţă de aproximativ 3.000 de mp, a fost retrocedat în iunie 2012 de primarul general al Capitalei la acea vreme, Sorin Oprescu, iar Primăria Sectorului 3 a primit notificare prealabilă de evacuare a terenului. 

Robert Negoiţă a explicat că noul proprietar are şi o decizie în instanţă, astfel încât Primăria Sectorului 3 a fost nevoită să desfiinţeze spaţiul de joacă. 

"Nu este o situaţie singulară, mai avem astfel de cazuri şi toate procesele de tipul acesta le-am pierdut în instanţă. Pierzând un proces de tipul ăsta, plăteşti nişte sume pe care instanţa le consideră că proprietarul are dreptul atâta vreme cât a fost lipsit de posesie. Cu banii care pleacă de la Primăria Sector 3 considerăm că este normal să facem lucruri, nu să-i dăm unora sau altora, fără să mă apuc eu să îi cataloghez în vreun fel pe cei care pun în posesie părculeţe sau locuri de joacă. Să pui în posesie un loc de joacă sau un parc este profund ilegal. Dar nu noi suntem cei care stabilim ce este ilegal, ci instanţele. (...) Acum trei ani, noi am reabilitat parcul, pentru că nu ştiam că a fost retrocedat. Primăria Generală nu ne-a anunţat. (...) S-a comis o ilegalitate. Să pui în posesie un parc, după câte cunosc eu, este ilegal", le-a spus Negoiţă celor aproximativ 50 de oameni veniţi în parcul de pe strada Postăvarul. 

Primarul le-a propus oamenilor amenajarea a două locuri de joacă în apropiere, dar de mai mici dimensiuni, însă această soluţie a fost respinsă categoric de părinţi, care i-au reproşat edilului că nu a făcut tot ce era posibil să salveze parcul. 

Discuţiile au fost mult mai aprinse în cazul parcului desfiinţat de pe strada Pictor Gheorghe Tăttărescu, unde peste 100 de persoane însoţite de copii au venit cu pancarte şi au organizat un protest spontan. 

Terenul de 4.432 mp a fost retrocedat în anul 2007 de fostul primar Adriean Videanu, iar noul proprietar a dat în judecată Primăria Sectorului 3 în anul 2016, solicitând în instanţă evacuarea terenului şi plata a 50.000 de euro reprezentând daune pentru lipsa de folosinţă. 

De data aceasta, Robert Negoiţă a fost primit cu ostilitate de oameni, iar copiii i-au strigat: "Vrem parcul înapoi!". 

"Acest parc a fost construit pe timpul lui Gheorghiu Dej. Cum este posibil ca acest teren să fie retrocedat, când el a fost parc? Unde se mai joacă copiii? Aici există grădiniţă, creşă, şcoală. Toţi copiii vin să se joace şi să se recreeze aici. Unde să se ducă acum, în parcul IOR? Nu este posibil aşa ceva. Aceşti copii au plâns când s-a demolat locul de joacă. Ruşine! Când aţi venit primar, aţi promis că faceţi parcuri, nu să le distrugeţi", i-a spus un bătrân lui Robert Negoiţă. 

"Îmi dau seama când eu nu fac parte din regia asta", i-a replicat Negoiţă, moment în care a fost întrerupt de un tânăr: "Vreţi să spuneţi că am fost cumpăraţi? Nici cu câini nu am venit". 

Primarul Sectorului 3 a admis că acel teren poate fi cumpărat de la noii proprietari, însă numai PMB are atribuţii în acest domeniu. 

"Vrem ca aceşti copii să fie sănătoşi, să se bucure de joacă. Avem nevoie de parcuri, suntem sugrumaţi de betoane şi maşini. Nu orice mamă cu un copil mic se poate urca în maşină să meargă nu ştiu câte străzi pentru a ajunge la singurul parc care a mai rămas în sectorul 3. Cum poate fi retrocedat un spaţiu verde? Mergem la DNA", i-a spus un bărbat primarului. 

Edilul a explicat că nu are nicio vină şi le-a spus oamenilor că, dacă noul proprietar solicită autorizaţie de construire şi are toate avizele legale şi el nu aprobă acea autorizaţie, atunci poate fi acuzat de abuz în serviciu. 

Şi în acest caz părinţii nu au fost de acord cu amenajarea spaţiilor de joacă în altă parte şi i-au solicitat lui Robert Negoiţă să facă demersuri la Primăria Capitalei şi la Consiliul General pentru cumpărarea terenului şi menţinerea parcului. AGERPRES

Subiecte în articol: robert negoita
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri