În timpul atacului, Sam coordona dronele echipei sale când a fost lovit mortal de o rachetă lansată de rebeli. Șeful grupului a fost grav rănit, dar a supraviețuit după o operație de urgență. Un alt român a fost și el rănit grav în atac, potrivit Antena 3 CNN.
Sam a ales să plece în Congo pentru a strânge bani necesari achitării apartamentului său. Aceasta era a doua sa misiune, după ce prima avusese loc în 11 iunie anul trecut. El promisese familiei că aceasta va fi ultima sa misiune.
Înainte de a pleca în Africa, Sam a fost militar și lucra ca ospătar la evenimente private. „Voia să strângă bani, să își mobileze apartamentul”, a declarat tatăl său îndurerat. „Din păcate, i-am făcut casă la cimitir acum”, a adăugat acesta cu ochii în lacrimi. Mătușa sa a spus că Sam dorea să se întoarcă, să achite apartamentul și să-și continue viața alături de iubita sa.
Pe rețelele sociale, iubita îndurerată a postat mesaje și videoclipuri de adio. Trupul tânărului urmează să fie repatriat, dar procedura s-ar putea extinde până la sfârșitul lunii. Între timp, unul dintre răniți se pregătește să ajungă acasă cu o cursă de linie.
Horațiu Potra, șeful firmei de securitate care a trimis mercenarii în Congo, a relatat că echipa română avea misiunea de a antrena armata congoleză și de a asigura securitatea teritoriului. „Băieții verificau cu o dronă dacă inamicul înaintează spre noi când au fost ținta unei rachete ghidate trase de la 4-7 kilometri”, a declarat Potra.
La începutul lunii februarie, un alt atac asupra mercenarilor români a dus la moartea a trei și rănirea gravă a altor trei. Misiunea a fost suspendată, iar 68 de români au fost repatriați cu aeronave private.
Românii care decid să devină mercenari sunt, de regulă, foști luptători bine pregătiți, plătiți cu 5.000 de euro pe lună pentru misiuni de șase luni.