Jurnalul.ro Ştiri Observator Opt români, 5 studenți și 3 profesori, au fost îmbarcați pentru a fi repatriați din Turcia într-un zbor umanitar

Opt români, 5 studenți și 3 profesori, au fost îmbarcați pentru a fi repatriați din Turcia într-un zbor umanitar

de Redacția Jurnalul    |   

Opt români - cinci studenți și trei cadre didactice - au fost îmbarcați pentru a fi repatriați de pe Aeroportul din Adana, Turcia, prin intermediul unui zbor umanitar MApN organizat ca parte a misiunii de sprijin a Departamentului pentru Situații de Urgență. În aeronavă vor fi și doi polonezi.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că luni seara, opt cetățeni români au fost îmbarcați cu succes și vor fi repatriați de pe Aeroportul din Adana, Turcia, prin intermediul unui zbor umanitar MApN organizat ca parte a misiunii de sprijin a Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, doi cetățeni polonezi au fost îmbarcati la bordul aceleiași aeronave.

„Reprezentanții Ambasadei României la Ankara și echipa consulară mobilă se află în contact permanent cu autoritățile române și turce competente pentru coordonare și stabilirea tuturor detaliilor necesare demersurilor de repatriere în siguranță a cetățenilor români. Cei opt cetățeni români - cinci studenți și trei cadre didactice - se aflau în Adana și au solicitat să fie repatriati. Ambasadei României la Ankara a întreprins toate demersurile necesare pentru preluarea la bordul aeronavei și transportul în siguranță în România”, transmite MAE.

Odată ajunși în România, IGSU va asigura preluarea pasagerilor și transportul acestora către localitățile de domiciliu.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, prima dintre cele trei aeronave ajunse la Adana, în Turcia, un C27-J Spartan, a decolat , în jurul orei 23 (ora României) către Otopeni, având la bord cei opt pasageri români și doi polonezi. Ora estimată de aterizare este 01.30.

„Celelalte două aeronave (C-130 Hercules și al doilea C27-J Spartan) sunt încă pe aeroportul din Adana și, în funcție situația concretă, vor fi în măsură să aducă în țară și alți cetățeni care solicită evacuarea din zona afectată de seismul devastator care a lovit Turcia”, arată MApN.

MAE menționează că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Ankara au fost primite în total 11 solicitări de informații și asistență consulară.

Personalul Ambasadei României la Ankara continuă dialogul cu autoritățile turce și este în legătură cu cetățenii români care au solicitat asistență, fiind întreprinse demersurile necesare în vederea identificării unor modalități de repatriere a acestora sau de acordare de alt tip de sprijin consular, după caz.

MAE reia recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce.

MAE reamintește faptul că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: romani repatriati turcia zbor umanitar
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri