Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Românii au cheltuit o sumă record de 4 miliarde euro în doar şase luni pe vacanţe în afara ţării

Românii au cheltuit o sumă record de 4 miliarde euro în doar şase luni pe vacanţe în afara ţării

de Redacția Jurnalul    |   

În vremea traiului mai scump, românii au cheltuit o sumă record de 4 miliarde euro în doar şase luni pe vacanţele în afara ţării. Până la finalul anului, românii ar putea cheltui în total circa 9 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, sumă ce ar doborî recordul de anul trecut.

Apetitul românilor pentru vacanţe nu se domoleşte nici în vremurile costurilor ridicate de trai, ci chiar este într-o continuă creştere. Românii au cheltuit 4 miliarde de euro în primele şase luni ale acestui an pe vacanţele în străinătate, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Suma lăsată de români pe călătoriile în afara ţării a atins un nivel record raportată la perioadele similare din alţi ani, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Spre comparaţie, în 2019, anul de dinaintea pandemiei, considerat până acum trecut reperul industriei turismului, românii au cheltuit pe vacanţele în afara ţării pe întreg anul circa 5,3 miliarde euro.

În aceeaşi perioadă, aeroporturile locale au înregistrat 11,8 milioane de pasageri în primele şase luni ale acestui, plus 5% faţă de anul anterior, potrivit datelor Asociaţiei Aeroporturilor din România. Apetitul crescut românilor de a călători în afara ţării este confirmat şi de datele de la aeroporturi. Doar 7% din pasageri au călătorit pe rutele interne, acestea fiind doar între Bucureşti şi aeroporturile din ţară, unde operează Tarom şi HiSky.

Creşterea nu se datorează însă unui număr mai mare de oameni care călătoresc, ci unui număr mai mare de vacanţe pe care le fac cei care îşi permit. Doar 28% dintre români pleacă în vacanţe, arată datele de la Eurostat, în timp ce restul românilor nu îşi permit nicio călătorie.

România este pe ultimul loc în Europa raportat la procentul populaţiei care îşi permite o vacanţă, alături de Bulgaria, în timp ce media europeană este de circa 59%. În timp de în România, trei din patru români stau acasă în timpul concediului, în Olanda 84% din populaţie merge în vacanţe. Luxemburg şi Finlanda se află şi ele în top, cu 83%, respectiv 81%.

Statistica europeană se referă la cetăţenii care au efectuat cel puţin o călătorie de cel puţin o noapte de cazare, fiind luate în calcul călătoriile personale, nu în scopuri de business.

Până la finalul anului, românii ar putea cheltui în total circa 9 miliarde de euro pe vacanţele în afara ţării, potrivit estimărilor ZF, sumă ce ar doborî recordul de anul trecut, când românii au lăsat 8,5 miliarde euro în călătoriile organizate în străinătate.

Dacă suma lăsată de români a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, turiştii străini au lăsat mai puţini bani pe călătoriile în România. Astfel, străinii au cheltuit 1,8 miliarde euro în primele şase luni ale acestui, faţă de 2,1 miliarde euro în primul semestru din 2023, potrivit datelor BNR. Totuşi, numărul de turişti a fost mai mare în perioada menţionaţă. În perioada ianuarie - iunie, circa 1 milion de turişti au fost înregistraţi în unităţile de cazare locale, faţă de 930.000 în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţională de Statistică.

Până la finalul anului, românii ar putea cheltui în total circa 9 miliarde de euro pe vacanţele în afara ţării.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: romani turism vacante suma record
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri