Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii România a închis anul 2023 cu un salariu mediu net de 5.079 lei

România a închis anul 2023 cu un salariu mediu net de 5.079 lei

de Redacția Jurnalul    |   

România a închis anul 2023 cu un salariu mediu net de 5.079 lei, în creştere cu 15,5% fată de decembrie 2022. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului a urcat pentru o lună în topul salariilor, cu o medie de 12.710 lei, devansând IT&C, notează www.zf.ro.

România a închis anul 2023 cu un salariu mediu net la nivel national de 5.079 lei, în creştere cu 314 lei (+6,6%) faţă de luna noiembrie 2023 şi cu 15,5% peste nivelul din decembrie 2022, potrivit datelor publicate luni de INS, relatează Ziarul Financiar.

Raportat la inflatie, creşterea anuală a fost de doar 8,3%, iar fată de noiembrie 2023 de 6,3%.

În luna decembrie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 8301 lei, cu 535 lei (+6,9%) mai mare decât în luna noiembrie 2023.

Cele mai mari valori au fost raportate în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu o medie de 12.710 lei în decembrie, în creştere cu 20% fată de noiembrie, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2825 lei).

În sectorul de servicii în tehnologia informaţiei, activităţi de servicii informatice, care domină de obicei topul salariilor nete, creşterea lunară din decembrie 2023 a fost de doar 3%, salariul mediu net fiind de 11.268 lei.

Pe locul trei în clasamentul celor mai mari câştiguri medii nete s-a aflat la finele anului trecut sectorul Extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 11.064 lei, după un avans de 34% al salariului fată de noiembrie.

În Învăţământ, media salariilor nete era la 4.934 lei, în scădere cu 3%, iar în Sănătate şi asistenţă socială la 4.669, în creştere cu 2,8%. De asemenea, în Comert câştigul mediu net a fost de 4.535 lei, în Constructii de 4835 lei, iar în Agricultură, silvicultură şi pescuit de 4127 lei.

Potrivit INS, în luna decembrie 2023, salariul mediu net a crescut în majoritatea sectoarelor economiei, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi reducerilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.


Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 57,1%, urmată de extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 34,8%, şi respectiv cu 32,9% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Majorări între 20% şi 30% au fost în transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

De asemenea, salariul mediu net a crescut cu 10- 19,5% în industria metalurgică, tranzacţii imobiliare, alte activităţi extractive, fabricarea produselor din tutun, telecomunicaţii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, colectarea şi epurarea apelor uzate.

În acelaşi timp, scăderi faţă de luna noiembrie 2023 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în decembrie în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, cu 8,8% , respectiv cu 6,2% în extracţia minereurilor metalifere.

Scăderi între 1% şi 3,5% au fost în fabricarea de mobilă, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de poştă şi de curier, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor).

În sectorul bugetar, în luna decembrie 2023 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (+5%, în principal ca urmare a acordării unor diferenţe salariale restante, aferente lunilor anului 2023 sau a aplicării prevederilor legale în vigoare), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+2,8%). În învăţământ, câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-2,3%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 253,3%, cu 15,1 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna noiembrie 2023.­

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: salariu mediu romania
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri