Jurnalul.ro Ştiri Social România a ieșit în stradă... la coadă la benzinării

România a ieșit în stradă... la coadă la benzinării

de Diana Scarlat    |   

Creșterea bruscă a prețului benzinei, miercuri, i-a scos pe români în stradă... la cozi kilometrice pentru alimentare, în benzinării.

 

Doar în câteva locuri s-au majorat brusc prețurile, dar a fost suficient să apară pe rețelele de socializare primele fotografii cu afișajul care arăta 11 lei pe litrul de benzină Euro 95, apoi fotografii cu români care umpleau canistre, bidoane sau chiar pungi de plastic și primele cozi interminabile pentru alimentare, ca să se creeze imediat isterie generală. S-a întâmplat la fel ca în martie 2020, când același fenomen a umplut hipermarketurile, iar oamenii au golit rafturile magazinelor, gândindu-se că nu se vor mai putea aproviziona.

Prețurile benzinei și motorinei au crescut, de miercuri până joi, nu doar în România, însă isteria creată la benzinării a fost un sinistru experiment care a stabilit deja pragul psihologic de 11 lei pentru un litru de benzină Euro 95, după ce românii erau revoltați de scumpiri. Cei care s-au grăbit să alimenteze și au umplut diverse recipiente cu combustibil au demonstrat că o astfel de acțiune poate goli în câteva ore rezervele benzinăriilor, chiar dacă prețul crește. Experimentul de miercuri este deja în atenția Guvernului României, care a făcut o ședință de urgență cu mai multe instituții, în acest context. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, ieri, că ANAF, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Consiliul Concurenței au demarat controale la toate companiile petroliere din România. Premierul a cerut sancțiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate. „În această dimineață (ieri – n.r.) am convocat o ședință cu responsabilii în măsură să gestioneze aceste măsuri. Statul are obligația de a-și proteja cetățenii și economia, mai ales în această perioadă complicată, provocată de invazia rusă. Nu voi permite nimănui să profite de această situație, pentru ca din lăcomie sau orice alte motive să încerce să destabilizeze economia țării și să afecteze viața cetăţenilor. Instituțiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă și vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea. România e o țară sigură, securitatea noastră e garantată, garanțiile trebuie să includă și stabilitatea economică”, a declarat premierul, după întâlnirea cu reprezentanții instituțiilor de control.

Filmul evenimentelor care au creat panică

Miercuri, după prânz, au început să circule pe rețelele de socializare fotografii cu o benzinărie din localitatea Beiuș, care afișase 11 lei pentru un litru de benzină Euro 95. Vestea creșterii prețului s-a răspândit fulgerător în toată țara, iar în următoarea oră au apărut fotografii de la alte benzinării, din alte locuri și de la alte companii, cu prețuri mărite peste 8,5 lei pentru litrul de benzină. Au urmat pozele cu români care își umpleau canistre, bidoane și pungi de plastic, dar și primele fotografii care arătau cozi kilometrice la benzinării. Astfel, în jurul orei 17.00, deja se formaseră astfel de cozi în toată țara, iar vestea scumpirii benzinei și motorinei era știrea alarmantă a zilei, fără să existe vreo explicație logică, legală sau economică pentru acest fenomen. În acest context, cel mai căutat om din România a fost, după ora 17.00, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ca să explice ce se întâmplă cu prețurile de la pompă. „Este exclus să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă”, a explicat ministrul Virgil Popescu, iar după declarațiile acestuia au început să apară pe rețelele de socializare și dovezi ale scăderii prețului barilului de petrol. 

Benzinarii vor fi sancționați

Premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. ANAF, ANPC, Consiliul Concurenței au demarat investigațiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici abuzive fără justificare economică. Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcționează în România și vor fi trași la răspundere toți cei vinovați, urmând a fi aplicate sancțiuni. „Guvernul nu permite astfel de practici și va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja oamenii. Orice altă tentativă de destabilizare va fi ferm sancționată prin intervenția statului român”, a declarat, ieri, premierul Nicolae Ciucă.

Supapa și pragul psihologic

Faptul că s-a dezmințit „știrea falsă” conform căreia s-a scumpit brusc benzina și se vor aplica sancțiuni pentru acțiunea de destabilizare nu reprezintă o garanție pentru stabilizarea prețului la carburanți. Ba chiar s-a observat, de ieri dimineață, că benzina și motorina erau mai scumpe decât în ziua precedentă, chiar dacă diferența de preț nu era atât de mare cum au crezut românii care au alimentat în plină isterie creată de acest experiment. Totuși, prețurile au crescut oricum în Europa, în aceeași zi în care s-a produs acest fenomen în țara noastră, iar țări precum Franța sau Germania au deja litrul de benzină Euro 95 la mai mult de 2 euro, mult mai mare decât 1,5, cât ar fi fost miercuri în România. Benzinăriile din întreaga ţară au fost asaltate de şoferi, miercuri, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, dar „știrea falsă” era veridică și verosimilă în contextul scumpirilor accelerate și mai ales în cel al creșterilor înregistrate în aceeași zi în mai multe țări din Europa. Statisticile internaționale arată că încă de pe 7 martie, când prețul benzinei Euro 95 era în România 1,465 de euro (7,252 de lei), în Germania era 1,988 de euro (echivalentul a 9,839 de lei), iar în Franța era 1,908 euro (echivalentul a 9,442 de lei), crescând continuu până pe 9 martie, când în ambele țări depășise 2,2 euro/l. În acest context, chiar dacă Executivul a luat măsuri, asta nu înseamnă că prețurile vor scădea în România, ci doar că s-a stabilit deja un prag psihologic de 11 lei/l, până la care românii nu vor mai protesta, dacă vor continua scumpirile. În același timp, isteria benzinei a detensionat presiunea pe sistemul bancar și pe schimbul valutar din ultimele zile.

Avalanșa de bancuri cu și despre benzină

Glumele despre cozile la benzină au început să curgă pe rețelele de socializare imediat după apariția dezmințirilor oficiale, miercuri, după ora 19.00. De la fotografii cu cisterne sau chiar vidanje umplute la benzinării, până la caricaturi cu turme de oi în benzinării sau mașini care leșină când văd prețul carburanților, ceea ce fusese „fake news” și crease isterie generală în România s-a transformat în râsete la fel de isterice pe rețelele de socializare. Au apărut și caricaturi cu sticluțe de parfum umplute cu benzină sau canistre cu sigla unor branduri internaționale de lux. Însă și acest fenomen este tot o parte a experimentului psihologic, pentru că românii vor fi de-acum înainte mai puțin atenți la pericolele reale de pe piață, crezând că nu se mai poate întâmpla nimic rău, după ce au fost păcăliți de „fake news”. 

Țările din Europa cu cele mai mici prețuri la benzină Euro 95 erau, pe 7 martie, Rusia, cu 0,340 de euro/l (echivalentul a 1,681 de lei), Belarus, cu 0,625 de euro/l (3,092 de lei), Ucraina, cu 1,077 de euro/l (5,332 de lei) și Polonia, cu 1,165 de euro (5,764 de lei).

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri