Jurnalul.ro Ştiri Vremea România, între vijelii și caniculă. Alertele meteo sunt valabile până luni seara

România, între vijelii și caniculă. Alertele meteo sunt valabile până luni seara

de Redacția Jurnalul    |   

Meteorologii au emis două avertizări Cod galben, valabile duminică și luni. În Transilvania, Moldova, Muntenia și în Dobrogea vor fi averse cu caracter torențial, vijelii, grindină și descărcări electrice, iar în sudul Olteniei, Muntenia și Dobrogea valul de căldură va persista.

În cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei, Munteniei și a zonei montane, precum și în Dobrogea continentală vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii (rafale de 50...70 km/h), grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Avertizarea de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabilă de duminică, ora 10.00, până luni, la ora 23.00.

Cea de-a doua avertizare este emisă pentru intervalul duminică-luni și vizează valul de căldură persistent și disconfort termic ridicat.

În sudul Olteniei, sudul, centrul și estul Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade și izolat de 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: ploi canicula Averse torenţiale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri