Jurnalul.ro Ştiri Observator România, amendată iar de CEDO. De data aceasta 689.000 de euro

România, amendată iar de CEDO. De data aceasta 689.000 de euro

de Dan Radu    |   

România va plăti daune în valoare de 675.000 de euro pentru 45 de familii ale revoluţionarilor ucişi în 1989, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a constatat că autorităţile din ţara noastră nu au întreprins o anchetă corespunzătoare în aceste cazuri. CEDO a mai sancţionat cu 14.000 de euro statul român şi pentru tergiversarea unui caz de agresiune.

Statul va plăti câte 15.000 de euro celor 45 de familii ale revoluţionarilor ucişi în 1989 la Bucureşti, Timişoara, Slobozia, Vişina şi Ţăndărei, conform deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului, în cazul "Ecaterina Mirea şi alţii versus România". Statul român a fost găsit vinovat pentru încălcarea, pe motive procedurale, a articolului 2 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, care se referă la garantarea dreptului la viaţă. Petenţii sunt 70 de cetăţeni români care au depus plângere susţinând că nu a existat o investigaţie eficientă asupra reprimării violente a demonstraţiilor antiguvernamentale din 1989. Faptele sunt similare celor din cazul "Asociaţia 21 Decembrie 1989 şi alţii contra României", în care România a fost obligată de CEDO să plătească daune totale în valoare de peste 800.000 de euro. Familiile în favoarea cărora a venit decizia CEDO trebuie să primească despăgubirile într-un termen de maximum trei luni. De altfel, dosarul "Revoluţiei", care fusese clasat, a fost redeschis la cererea procurorului general interimar al României, Bogdan Licu, care a afirmat că "în modul de desfăşurare a anchetei rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esenţiale pentru evenimentele din decembrie '89", iar modul în care s-a făcut ancheta nu corespunde normelor Curţii Europene a Drepturilor Omului.

 

Amendă pentru tratamente degradante

Statul a mai fost obligat de CEDO să plătească despăgubiri în valoare de 14.000 de euro şi în cazul a doi tineri care au fost bătuţi de membrii unei galerii de fotbal după o paradă gay din 2006, constatându-se că poliţia a tergiversat rezolvarea cazului şi i-a supus pe aceştia unui tratament degradant. Cei doi tineri au fost refuzaţi de mai multe secţii, descurajaţi de poliţişti să depună plângere, iar la Institutul de Medicină Legală nu au fost primiţi pentru a li se elibera un certificat. Cazul a fost prescris după cinci ani, fără rezolvare.

România ocupă locul trei ca număr de condamnări la CEDO. În 2015, ţara noastră a pierdut 72 de cazuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

126 de familii care au pierdut pe cineva în timpul violenţelor din 1989 au câştigat până în prezent procesul cu statul român la CEDO

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri