Jurnalul.ro Ştiri Observator Veste extraordinară! România a câștigat procesul pentru Roșia Montană! Câți bani trebuie să plătească acum Gabriel Resources țării noastre

Veste extraordinară! România a câștigat procesul pentru Roșia Montană! Câți bani trebuie să plătească acum Gabriel Resources țării noastre

de Redacția Jurnalul    |   

Potrivit ICSID - Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții, România nu trebuie să plătească despăgubiri, ci, dimpotrivă, canadienii trebuie să achite țării noastre cheltuieli de judecată în valoare de circa 2 milioane de dolari!

Potrivit Antena 3 CNN, decizia a fost comunicată vineri și a nu fost anticipată la București.

"... Obligă reclamanții (firmele Gabriel Resources, n.r) să ramburseze pârâtului (statul român, n.r.) costul procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă (...) corespunzătoare ratei la trei luni pentru titlurile de trezorerie din SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30. 284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă (...) corespunzătoare ratei la trei luni pentru titlurile de trezorerie din SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți", se spune în decizia instanței

 

 

Înainte de anunțul oficial, responsabilii guvernamentali au avansat perspectiva plății, drept despăgubiri, a unei sume între două miliarde de dolari și 6,7 miliarde de dolari, adică valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey).

"România a câștigat acest proces cu Roșia Montană. Nu va mai plăti niciun prejudiciu către canadienii de la Gabriel Resources. Este o decizie neașteptată.

Mai mult, firma care ar fi trebuit să facă exploatarea la Roșia Montană și care pretindea României achitarea unui prejudiciu de aproximativ 7 miliarde de dolari este acum obligată de instanța de arbitraj - ICSID - să achite cheltuielile de judecată.

Asta înseamnă că această companie trebuie să vireze în conturile statului român peste 1,4 milioane de dolari cheltuieli de arbitraj, precum și o parte din costurile procesului, suportate de statul român, la care se vor adăuga și dobânzi calculate potrivit legilor în vigoare.

Este, într-adevăr, o decizie neașteptată pentru Guvernul de la București. Asta pentru că, ne reamintim, cu puțin timp în urmă, Guvernul își pregătea strategia de negociere iar responsabilii guvernamentali se temeau că nu vor avea bani să plătească prejudiciul.

Am văzut, zilele trecute, că premierul Marcel Ciolacu se gândea chiar la un referendum: să îi scoată pe români din casă să decidă dacă se reiau sau nu exploatările miniere la Roșia Montană.

De asemenea, ,ministrul Marcel Boloș se gândea la o variantă de a plăti în rate. Toate aceste variante nu mai au niciun rost în prezent.

Să spunem totuși, că există o perioadă de patru luni în care părțile ar putea să folosească o cale extraordinară de atac.

Dar în momentul de față, decizia Tribunalului Internațional este favorabilă României și spune că țara noastră nu trebuie să plătească nimic, dimpotrivă, trebuie să primească bani. Este o veste absolut fabuloasă, o veste la care nu ne așteptam", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Mănoiu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Marcel Ciolacu mulțumește echipei de avocați pentru profesionalism

"Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!

Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!

Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum!

Bravo, România!"

Potrivit Guvernului, acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii, au precizat reprezentanții Guvernului.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri