Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România domină topurile Europei de Sud-Est

România domină topurile Europei de Sud-Est

de Valentin Gros    |   

Companiile din țara noastră domină topurile Europei de Sud-Est, care mai cuprind competitoare din Albania, Bulgaria și fosta Iugoslavie, inclusiv Kosovo. Dacia se arată cea mai bogată firmă, Hidroelectrica este liderul profitabilității, iar Complexul Energetic Oltenia (CEO) înregistrează cea mai mare pierdere. Regiunea are ca vectori principali de business sectorul de petrol și gaze (cu venituri totale de 43.700 miliarde de euro), comerțul (275 miliarde de euro), producția de automobile (14,8 miliarde de euro), electricitatea (14,1 miliarde de euro) și telecomunicațiile (6 miliarde de euro).

 

România deține primele trei locuri în topul companiilor din Europa de Sud-Est (SEE) care au realizat anul trecut cele mai mari venituri, conform datelor procesate de platforma SeeNews.com. Pe prima poziție se află Automobile Dacia, cu 5,2 miliarde de euro. Producătorul auto controlat de francezii de la Renault și-a menținut fotoliul de lider ocupat și în 2018, deși a înregistrat o ușoară scădere a veniturilor, de 0,11%. Pe locurile 2 și 3 figurează două firme ale aceluiași grup austriac: OMV Petrom (care a obținut o creștere a veniturilor de 13,6% și a urcat un loc față de 2018), și OMV Petrom Marketing (de asemenea cu un avans de o poziție și o majorare a veniturilor de 6,7%). Top 5 este completat de societățile Petrol d.d. din Slovenia și Lukoil Neftochim Burgas din Bulgaria.

Până când riscurile pentru sănătatea populației vor fi atenuate, activitățile vor rămâne la cote scăzute, astfel că amploarea impactului COVID-19 asupra economiilor din sud-estul Europei va depinde de trei factori: propria lor rezistență, durata măsurilor de lockdown și eficacitatea deciziilor de sprijin guvernamental pentru gospodării și întreprinderi.

Gallina Vincelette, director pentru UE la Banca Mondială

Cea mai profitabilă companie din regiune este Hidroelectrica, deținută de statul român (80%) și Fondul Proprietatea (20%). Producătorul de energie a raportat pe 2019 un profit de 290 milioane de euro, reprezentând 32% din veniturile de 899 milioane de euro. Hidroelectrica a făcut un salt uriaș, după ce în anul precedent se clasase pe locul 52, dar cu o profitabilitate mai mare, de 44%, astfel că a înregistrat un recul la acest indicator, la fel ca majoritatea societăților din SEE. Un alt operator controlat de statul român, Romgaz, ocupă locul 4, după ce a sărit 35 de poziții față de 2018, cu o diminuare a raportului dintre profit și venituri de la 26% la 20%.

Trei companii din țara noastră ocupă însă și primele poziții în topul pierderilor. Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu capital de stat, vine de pe locul 81 până în fruntea clasamentului, dar cu o atenuare a pierderii de la 243 milioane la 180,6 milioane de euro. Telekom Romania Communications, aparținând grupului german Deutsche Telekom, a urcat de pe 85 pe 2, cu o atenuare a „minusului” de la 26,4 milioane la 166,3 milioane de euro. Rompetrol Rafinare, societate controlată de chinezii de la CEFC, încheie podiumul cu 73,8 milioane de euro, după ce în 2018 se situase pe locul 6 cu un rezultat negativ de 49,4 milioane de euro.

 

Top 5 venituri

 

Compania

Țara

Activitatea

Venituri 

(milioane de euro)

1

Automobile-Dacia

România

Automobile

5.214

2

OMV Petrom

România

Petrol și gaze

4.650

3

OMV Petrom Marketing

România

Petrol și gaze

4.022

4

Petrol d.d.

Slovenia

Petrol și gaze

3.648

5

Lukoil Neftochim Burgas

Bulgaria

Petrol și gaze

3.266

Sursa: SeeNews

 

Top 5 profitabilitate

 

Compania

Țara

Activitatea

Profit/Venituri

1

Hidroelectrica

România

Electricitate

32%

2

AETs Kozloduy EAD

Bulgaria

Electricitate

24%

3

Pliva Hrvatska d.o.o.

Croația

Pharma

21%

4

Romgaz

România

Petrol și gaze

20%

5

Krka d.d.

Slovenia

Pharma

17%

Sursa: SeeNews

Top 5 pierderi

 

Compania

Țara

Activitatea

Pierdere

(milioane de euro)

1

Complexul Energetic Oltenia

România

Electricitate

180,6

2

Telekom Romania Communications

România

Comunicații

166,3

3

Rompetrol Rafinare

România

Petrol și gaze

73,8

4

Gorenje d.o.o.

Slovenia

Electronică

59,5

5

EPS Distribucija 

Croația

Electricitate

49,1

Sursa: SeeNews


 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri